Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat delegației Alianței Biblice Mondiale (16 februarie 2023)

Iubiți frați și surori!

Mulțumesc pentru salut reverendului Dirk Gevers, secretar general al Alianței Biblice Universale. Adresez bun-venit vouă tuturor și cardinalului Koch care vă însoțește. "Harul Domnului Isus să fie cu voi! Iubirea mea este cu voi toți în Cristos Isus" (1Cor 16,24).

Cartea Faptele Apostolilor relatează răspândirea cuvântului lui Dumnezeu după evenimentul pascal. După Rusalii, cu puterea și conducerea Duhului Sfânt, apostolii răspândesc kerygma, explică semnificația Scripturilor în lumina misterului lui Isus Cristos și îi avertizează cu privire la cei care o folosesc cu dispoziții rele sau pentru interese meschine.

Vicisitudinile Bisericii de la început sunt asemănătoare cu acelea din zilele noastre. Cuvântul este proclamat, ascultat și trăit în circumstanțe favorabile și nefavorabile, pe căi diferite și cu exprimări diferite, înfruntând dificultăți și persecuții grave, într-o lume adesea surdă la glasul lui Dumnezeu.

Biserica de la început trăiește din cuvânt, îl proclamă și, persecutată, fuge cu el ca unicul său bagaj. Astfel, persecuțiile devin ocazii pentru a răspândi cuvântul, niciodată pentru a-l uita. Cazul diaconului Filip este emblematic: persecuția îl determină să meargă în Samaria și, ajuns acolo, nu vorbește despre durerea sa, ci îl predică pe Cristos și vindecă bolnavii, "o mare bucurie a cuprins cetatea aceea" (Fap 8,8).

Mă gândesc la atâția creștini care, în timpul nostru, sunt constrânși să fugă din țara lor. Bărbați și femei care, ca primii credincioși, fug ducând cu ei cuvântul primit. Păstrează credința lor ca pe comoara care dă sens circumstanțelor dure, uneori teribile, pe care trebuie să le înfrunte: îmbrățișând crucea lui Cristos venerează cuvântul lui Dumnezeu care "rămâne pentru totdeauna" (Is 40,8; cf. 1Pt 1,23-25).

Dar cartea Faptele Apostolilor ne și avertizează. Filip, în misiunea sa, se confruntă și cu incapacitatea a doi interlocutori ai săi de a înțelege și a primi cuvântul lui Dumnezeu. În circumstanțe foarte diferite, amândoi au acces la cuvânt, dar Simon Magul este așa de plin de sine încât se închide în fața posibilității de a primi darul lui Dumnezeu; în schimb, etiopianul este însetat de Dumnezeu și nu numai că înțelege cuvântul prin slujirea lui Filip, ci îi cere Botezul, îl primește, și continuă călătoria sa ca un creștin și - spune textul - "bucurându-se" (Fap 8,39).

Iubiți frați și surori, "cursa" cuvântului lui Dumnezeu continuă și astăzi și voi, cu activitatea voastră, vă puneți în slujba sa. Răspândirea Bibliei prin publicarea de texte în diferite limbi și distribuirea lor în diferitele continente este o lucrare lăudabilă. Datele pe care le publicați sunt semnificative; și mă bucur să aflu că această misiune a Alianței Biblice este desfășurată tot mai mult în colaborare cu mulți catolici în multe țări.

Cer Duhului Sfânt să conducă și să susțină mereu slujirea voastră. De fapt, el este capabil să reveleze profunzimile lui Dumnezeu, în așa fel încât cei care se apropie de textul sacru "să ajungă la ascultarea credinței" (Rom 16,26), la întâlnirea cu Dumnezeu, prin intermediul lui Isus Cristos (cf. v. 27).

Vă mulțumesc pentru această vizită și invoc din inimă asupra voastră și asupra muncii voastre binecuvântarea Domnului. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 261.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat