Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Seminarul Mare în mijlocul comunității de români de la "San Vitale"

Duminică, 12 februarie 2023, la ora 16.00, în Bazilica "San Vitale", comunitatea românilor a fost binecuvântată cu prezența seminariștilor de la Iași la celebrarea jertfei euharistice. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iași.

Începând de vineri, 10 februarie 2023, seminariștii de la Iași însoțiți de 10 preoți din echipa formativă și profesorală, doi dintre aceștia fiind de la Seminarul Mic din Bacău, au pornit într-un pelerinaj al credinței spre Cetatea Eternă. În drumul lor s-au oprit și la Bazilica "San Vitale" pentru a participa la Liturghia comunității, transformând astfel actul lor personal de credință într-unul eclezial.

În cadrul omiliei, părintele Liviu-Marian Focioroș, formator și profesor la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, pornind de la imaginea că fiul sau fiica lui Dumnezeu trebuie să aibă "o licărire în ochi" atunci când trăiește credința cu adevărat, i-a îndemnat pe seminariști și credincioși să fie oameni calitativi având relații bune cu frații și să respecte demnitatea femeii purtând mereu în inimă dorințe și gânduri nobile față de trupul ei.

Momentul final al celebrării a fost marcat de o mulțumire și de un îndemn. Mai întâi, părintele Ștefan și-a arătat recunoștința pentru generozitatea credincioșilor în susținerea spirituală și financiară a Seminarului. Apoi, i-a invitat pe cei prezenți la o rugăciune continuă pentru statornicia seminariștilor, dar și a preoților profesori în slujirea lor.

În al doilea moment, părintele paroh Isidor Iacovici, cu inimă de păstor și tată, i-a încurajat pe seminariști să fie coerenți cu alegerea făcută și să privească mereu spre Cristos, modelul fiecărui preot.

După binecuvântarea finală, comunitatea de credincioși însuflețită de grupurile sinodale de la "San Vitale" și de la "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", Grotte Celoni, au oferit o cină pentru seminariști și pentru toți cei care au binevoit să rămână la acest moment de comuniune.

Domnul să binecuvânteze munca și dărnicia credincioșilor, iar pe seminariști și preoții lor să le călăuzească calea și timpul în acest pelerinaj al credinței!

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 februarie: Roma: Seminarul Mare în mijlocul comunității de români de la "San Vitale"


 

lecturi: 1431.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat