Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj pentru înfrățirea a două sanctuare dedicate Stăpânei Noastre de Guadalupe

Excelenței Sale
Mons. Francisco Cerro Chaves
arhiepiscop de Toledo

Frate iubit,

Cu mare bucurie vreau să-ți trimit salutul meu cu ocazia înfrățirii celor două sanctuare dedicate Sfintei Fecioare Maria, cu titlul de Stăpâna Noastră de Guadalupe. Te rog să-l extinzi, în primul rând, la Eminența Sa cardinalul Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop de Ciudad de Mexico, și, împreună cu el, la toți episcopii, preoții, consacrații și credincioșii care au voit să se pună în această zi la picioarele Preasfintei Fecioare, ca un unic popor sfânt al lui Dumnezeu.

Maria, Mama noastră, este mereu pentru poporul său legătură de comuniune. Atât Scriptura cât și tradiția apostolică ne-o arată în timp ce-i reunește pe apostoli și comunitatea în jurul său, într-un climat de rugăciune. Așa exprimă asta Sfântul Luca în Faptele Apostolilor: "Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui" (1,14). Această experiență care întemeiază prima comunitate creștină transcende epocile și locurile, iar Mama lui Isus, în mod simplu, continuă să ne cheme. Acest lucru a fost exprimat în multe părți ale lumii cu invitația de a construi un templu care să fie o casă cu ușile deschise mereu pentru toți, o casă de rugăciune și de comuniune.

Astăzi vă reunește dulcele Nume al Mariei, mai precis un apelativ milenar care deja în rădăcina sa etimologică ne vorbește despre metis, despre întâlnirea lui Dumnezeu cu oamenii. Metis pentru că studioșii nu reușesc să se pune de acord dacă trebuie să citim titlul "Guadalupe" în arabă, în latină sau în nahuatl. Dar este curios că ceea ce ar putea să se prezinte ca un conflict se poate citi în realitate ca o "aluzie" a Duhului care face pe fiecare să asculte în propria limbă mesajul său de iubire. Astfel în arabă cuvântul ar putea să sune "fluviu ascuns", așa cum era acel izvor de apă vie pe care Isus îl promite samaritenei, acea forță a harului care chiar și în timpuri de refuz și de neînțelegere menține vie Biserica (cf. In 4,10). Ca păstori, această aluzie trebuie să fie pentru noi un stimulent, să căutăm mereu în celălalt acel fluviu ascuns de har, acea iubire a lui Dumnezeu care îl face o comoară inestimabilă. Totul s-ar schimba dacă, asemenea Fecioarei, am putea să vedem în celălalt acel secret ascuns, câte falimente și conflicte am evita.

Totuși, amestecându-se cu latina, cuvântul ne-ar vorbi despre un "fluviu de lupi" și, în acest sens, despre o oază de pace pentru cei care sunt chinuiți de înseși păcatele lor, de violență, de atâtea războaie interne și externe care fac din om un lup pentru om. Este același fluviu ascuns al harului care în dialogul cu Isus ne arată realitatea noastră (v. 29), deschizându-ne la speranță. Ca Sfântul Francisc, în vestita sa întâlnire cu lupul, Fecioara ne îndeamnă din nou să fim ferment de comuniune și de reconciliere între Dumnezeu și oameni, încurajând atâția credincioși care se apropie de sanctuar cu acest scop.

În sfârșit, combinându-se cu rădăcina mexicană, Stăpâna Noastră de Guadalupe se proclamă ca aceea care învinge șarpele, cu o evocare emoționantă a protoevangheliei din Geneză. Neprihănita este astfel adevărata mamă a tuturor celor care trăiesc; a celor care au fost reuniți astăzi în acest sanctuar, împreună cu păstorii lor, pentru a proclama propria credință în Fiul lui Dumnezeu, în cel care, făcând noi toate lucrurile, a reconciliat cu sine lumea. Vă încurajez să faceți să curgă din inimile bărbaților și femeilor din timpul nostru acel fluviu de apă vie care sare până la cer, pentru a da lui Dumnezeu un cult în Duh și Adevăr (cf. v. 14.23).

Iubiți frați și surori, în orice moment istoric, în orice cultură, evanghelia, rămânând mereu aceeași, se îmbogățește în semnificații. Departe de a rebuta, include fiecare persoană care o primește. Să-i cerem lui Dumnezeu ca, în orice timp și loc unde Maria Mama noastră ne cheamă, să dăm mărturie despre această unire intimă al cărei artizan poate să fie numai Duhul.

Fie ca Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă păzească. Și, vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine.

Cu fraternitate,

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 11 februarie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 521.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat