Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Misiuni populare și hramul secundar

În perioada 9-11 februarie 2023 au avut loc în Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni misiuni populare și hramul secundar. Predicator a fost pr. Adrian Gherghelucă. Liturghia hramului secundar a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

"Bucură-te, Maică sfântă! Tu l-ai născut pe Regele care stăpânește cerul și pământul în veci de veci". Cu acest antifon, părintele paroh Laurențiu Ignat a deschis misiunile populare pregătitoare hramului secundar al comunității noastre.

La fel ca Sfânta Fecioară Maria la apariția de pe 11 februarie de la Lourdes, în 1858, care a transmis prin Bernadeta Soubirous mesajul la căință, convertire și a ne ruga rozariul, am primit și noi invitația de "a ne actualiza starea sufletească" printr-o spovadă bună, așa cum dorește mama noastră cerească, pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus în inima noastră.

Părintele predicator Adrian Gherghelucă ne-a vorbit despre realitățile practice din viața de zi cu zi într-un stil hilar, direct și foarte hotărât, cu multe exemple concrete care definesc realitatea șubredă a credinței pe care noi o adaptăm după cum ne convine.

Că ne place sau nu, spunea părintele, "viața noastră se învârte în jurul preotului și al bisericii", unde primim multe învățături și suntem în siguranță.

"Nu ne putem mântui singuri", trebuie să ținem cont de strigătul preotului, de semnele timpului care sunt avertismente care ne invită să ne pregătim. Nimeni nu ne obligă să deschidem ușa bisericii, suntem liberi! Dacă vrem să ne mântuim trebuie să stăm în barca bisericii unde este Mântuitorul care la fel ca barca lui Noe e singura salvare, cine rămâne pe dinafară "va fi luat de val", totul depinde de ceea ce vrem!

La fel ca și Isus, părintele predicator a fost foarte categoric în mesajul transmis: "Pentru Dumnezeu nu-i de ajuns să ne facem doar datoria, trebuie să facem ceva mai mult" și pentru asta trebuie "dublată doza de credință, de slujire, de iertare, de iubire!"

Una dintre datoriile noastre este să dăm gust lumii, ieșind din "solnițele bisericii" prin roade concrete în societate, prin comportament și faptă și să fim lumină!

Ne-a recomandat să nu stăm în "balansoarul spiritual" și că fericirea o obținem atunci când facem mai mult decât a-l sluji pe Dumnezeu: datoria implică o plată, dacă facem mai mult vom avea răsplată în ceruri!

Fiind în Anul Duhului Sfânt, ne-a vorbit despre acest dar care lucrează în noi și să ne oprim din goana asta lumească pentru a ne face o revizie spirituală.

Nu mai merge și așa, trebuie să facem orice ca biserica să facă parte din viața noastră cu puterea Duhului Sfânt din noi.

A punctat rolul important al familiei în Biserică, în societate, unde sfânta căsătorie nu trebuie să fie desconsiderată, ca fiind "o plasă, o capcană", ci un sacrament: familia e investiția lui Dumnezeu, să o prețuim, să luptăm pentru binele ei, angajându-ne cu responsabilitate la bunul mers al căsniciei, dar pentru asta Dumnezeu trebuie să facă parte din ea!

La Sfânta Liturghie solemnă a hramului am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Excelența Sa Petru Sescu, episcopul auxiliar, care ne-a împărtășit bucuria de a fi la noi și ne-a încurajat să ne rugăm, să ne rugăm rozariul că are puterea de a readuce pacea în inimi, în familii și în lumea întreagă!

Ca la Lourdes, la noi a fost o zi frumoasă de sărbătoare, Lourdes-ul a fost la Tămășeni! Biserica a fost neîncăpătoare.

Pregătiți sufletește, de la mic la mare, cu cântece alese și rozariul în mână, ne-am adunat în jurul mamei noastre cerești.

Elogiul adus Mariei în această zi a încununat zilele de pregătire.

Da-ul Mariei, despre care ne-a vorbit părintele Adrian că a reparat toate "Nu-urile" noastre zilnice, în ziua hramului cred că s-a văzut o schimbare, cred am înțeles mesajul convertirii! A fost și "Da-ul nostru", al comunității, de a fi, de a ne spovedi, de a asculta, de a ne ruga împreună "trup și suflet" și a fi în aceeași barcă: Barca bisericii din Tămășeni, cu Mama noastră cerească și Fratele nostru mai mare!

Un gând de prețuire și recunoștință a fost transmis "comorilor noastre", bolnavilor care nu au reușit să fie prezenți, dar care ajută Biserica să meargă mai departe prin suferința și rugăciunile lor.

După Sfânta Liturghie, statuia Sfintei Fecioare Maria a fost purtată în procesiune pe străzile satului.

Toți cu lumânări aprinse în mână și credință în inimă am cântat într-un glas de a răsunat satul!

Ecoul acestor imnuri de slavă și cinste să ajungă și să rămână în toate inimile, care să atragă și pe alții, căci cu Mama, lângă Mama, împreună cu Mama noastră cerească suntem cu siguranță pe drumul care duce spre mântuire!

Ave, ave, ave Maria!

Simona Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Tămășeni: Misiuni populare și hramul secundar


 

lecturi: 1333.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat