Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (12 februarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de la liturgia de astăzi, Isus spune: "Să nu socotiți că am venit să desființez Legea sau Profeții! Nu am venit să desființez, ci să împlinesc" (Mt 5,17). A împlini: acesta este un cuvânt-cheie pentru a-l înțelege pe Isus și mesajul său. Dar ce înseamnă "a împlini"? Pentru a explica, Domnul începe să spună ce nu este împlinire. Scriptura spune "să nu ucizi", dar asta pentru Isus nu este îndeajuns dacă după aceea sunt răniți frații cu cuvintele; Scriptura spune "să nu comiți adulter", dar asta nu este îndeajuns dacă după aceea se trăiește o iubire murdărită de duplicități și falsități; Scriptura spune "să nu faci jurământ fals", dar nu este îndeajuns a face un jurământ solemn dacă după aceea se acționează cu ipocrizie (cf. Mt 5,21-37). Așa nu există împlinire.

Pentru a ne da un exemplu concret, Isus se concentrează asupra "ritului ofrandei". Făcând o ofrandă lui Dumnezeu, se răsplătea gratuitatea darurilor sale. Era un rit foarte important - a face o ofrandă pentru a răsplăti în mod simbolic, să spunem așa, gratuitatea darurilor sale -, atât de important încât era interzis a-l întrerupe decât pentru evenimente grave. Însă Isus afirmă că trebuie întrerupt dacă un frate are ceva împotriva noastră, pentru a merge mai întâi să ne împăcăm cu el (cf. v. 23-24): numai așa ritul este împlinit. Mesajul este clar: Dumnezeu ne iubește cel dintâi, gratis, făcând primul pas spre noi fără să merităm asta; și atunci, noi nu putem celebra iubirea sa fără a face la rândul nostru primul pas pentru a ne reconcilia cu acela care ne-a rănit. Așa există împlinire în ochii lui Dumnezeu, altminteri respectarea externă, pur rituală, este inutilă, devine o prefăcătorie. Cu alte cuvinte, Isus ne face să înțelegem că normele religioase sunt de folos, sunt bune, dar sunt numai începutul: pentru a le da împlinire, este necesar să mergem dincolo de literă și să trăim sensul lor. Poruncile pe care Dumnezeu ni le-a dăruit nu trebuie închise în seifurile inerte ale respectării formale, dacă nu rămânem într-o religiozitate exterioară și dezlipită, slujitori mai degrabă ai unui "dumnezeu stăpân" decât fii ai lui Dumnezeu Tatăl. Isus vrea asta: să nu avem ideea că slujim un Dumnezeu stăpân, ci pe Tatăl; și pentru aceasta este necesar să mergem dincolo de literă.

Fraților și surorilor, această problemă nu era numai în timpurile lui Isus, există și astăzi. De exemplu, uneori se aude spunându-se: "Părinte, eu nu am ucis, nu am furat, nu am făcut rău nimănui...", ca și cum ar spune: "Sunt în regulă". Iată respectarea formală, care se mulțumește cu minimul indispensabil, în timp ce Isus ne invită la maximul posibil. Adică Dumnezeu nu raționează prin calcule și tabele, el ne iubește ca un îndrăgostit: nu la minimum, ci la maximum! Nu ne spune: "Te iubesc până la un anumit punct". Nu, iubirea adevărată nu este niciodată până la un anumit punct și nu se simte niciodată în regulă; iubirea merge mereu dincolo, nu poate să facă altfel. Domnul ne-a arătat asta dăruindu-și viața pe cruce și iertându-i pe călăii săi (cf. Lc 23,34). Și ne-a încredințat porunca la care ține mai mult: să ne iubim unii pe alții așa cum el ne-a iubit (cf. In 15,12). Aceasta este iubirea care dă împlinire Legii, credinței, vieții adevărate!

Așadar, fraților și surorilor, putem să ne întrebăm: cum trăiesc eu credința? Este o chestiune de calcule, de formalisme, sau o istorie de iubire cu Dumnezeu? Mă mulțumesc numai să nu fac rău, să țin în regulă "fațada", sau încerc să cresc în iubirea față de Dumnezeu și față de ceilalți? Și din când în când mă verific cu privire la marea poruncă a lui Isus, mă întreb dacă îl iubesc pe aproapele așa cum el mă iubește pe mine? Pentru că, eventual, suntem inflexibili în a-i judeca pe ceilalți și neglijăm să fim milostivi, așa cum este Dumnezeu cu noi.

Maria, care a respectat perfect cuvântul lui Dumnezeu, să ne ajute să dăm împlinire credinței noastre și carității noastre!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Să continuăm să fim aproape, cu rugăciunea și cu sprijinul concret, de populațiile lovite de cutremur în Siria și Turcia. Vedeam în programul "A Sua Immagine" imaginile acestei catastrofe, durerea acestor popoare care suferă din cauza cutremurului. Să ne rugăm pentru ei, să nu uităm asta, să ne rugăm și să ne gândim ce putem să facem pentru ei. Și să nu uităm martirizata Ucraina: fie ca Domnul să deschidă căi de pace și să dea responsabililor curajul de a le parcurge.

Știrile care vin din Nicaragua m-au îndurerat mult și nu pot să nu amintesc aici cu îngrijorare pe episcopul de Matagalpa, monseniorul Rolando Álvarez, la care țin mult, condamnat la 26 de ani de închisoare, precum și persoanele care au fost deportate în Statele Unite. Mă rog pentru ei și pentru toți cei care suferă în acea națiune iubită și cer rugăciunea voastră. În afară de asta, să cerem Domnului, prin mijlocirea Neprihănitei Fecioare Maria, să deschidă inimile responsabililor politici și ale tuturor cetățenilor la căutarea sinceră a păcii, care se naște din adevăr, din dreptate, din libertate și din iubire și se obține prin exercitarea răbdătoare a dialogului. Să o rugăm împreună pe Sfânta Fecioară Maria! [Bucură-te, Marie]

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini italieni și din alte țări. Salut grupurile care provin din Polonia, din Republica Cehă și din Peru. Salut cetățenii congolezi care sunt prezenți aici. Este frumoasă țara voastră, este frumoasă! Rugați-vă pentru țară! Salut studenții din Badajoz (Spania) și pe cei din Institutul Gregorian din Lisabona.

Salut tinerii din Amendolara - Cosenza și grupul AVIS din Villa Estense - Padova.

Și vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 363.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat