Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu foștii logodnici din 2022

Sâmbătă, 11 februarie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc întâlnirea logodnicilor din anul 2022. Evenimentul este parte din inițiativele Oficiului pentru Pastorația Familiei și are loc în fiecare an în preajma sărbătorii Sfântului Valentin.

Cel care ne-a întâmpinat pe fiecare în parte a fost chiar pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, invitându-ne, cum era mai plăcut la o așa oră matinală, dacă nu, la o cafea sau cappuccino, în locul de socializare al Centrului "Gaudium et Spes".

Așadar, acolo am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine între noi, cursanți ai cursurilor pentru logodnici din edițiile de anul trecut.

A urmat o conferință despre ceea ce înseamnă perioada de dinainte și imediat după căsătorie, cu provocările, dar și cu bucuriile ei. Am înțeles din cele spuse că "împreună și la bine, și la greu" nu înseamnă doar "la bine", ci așa cum spune expresia: "și la greu". Nu înseamnă că ne-am văzut "cu sacii în căruță" și iubirea noastră începe să "ruginească".

Părintele ne-a îndemnat să nu uităm că ceea ce am promis în cadrul sacramentului Căsătoriei nu a fost ceva făcut doar în fața unui om, a mirelui sau a miresei sau a tuturor celor prezenți în biserică, ci chiar în fața lui Dumnezeu, care a binecuvântat iubirea noastră, de aceea trebuie să ne și ținem de cuvânt, dacă am promis!

În cuvântul său de încurajare, doamna Eugenia Dămătăr ne-a îndemnat să nu pornim la drum cu idei preconcepute, mai ales negative, cu privire la partenerul de viață. "Și eu am învățat și învăț și astăzi că iubirea trebuie construită, că nu are un punct terminus, spunea doamna și că nu trebuie să obosit în a o consolida cu fiecare zi și cu fiecare eveniment al căsniciei noastre".

La predica de la Liturghie, pr. Felician ne-a conștientizat că noi ca familii avem datoria de a reface ceea ce Adam și Eva au pierdut prin neascultarea lor, și anume, paradisul pământesc. În familiile noastre nu trebuie să se spună că e "iadul pe pământ", din contra, că este paradisul. "Cei care vă văd, spunea părintele, trebuie să-l vadă în voi pe Dumnezeu-Iubire, pe Dumnezeu care este Viața, care v-a întâlnit și care v-a unit".

A urmat prânzul "romantic", urmat de o frumoasă ședință foto, într-un cadru specific momentului, semn al prețuirii pe care echipa de la Centrul "Gaudium et Spes" o are pentru cei care îi calcă pragul. Ne-am dat seama că nu s-a făcut rabat de la niciun efort, doar ca noi cei prezenți să ne simțim bine, să fim în centrul atenției și să învățăm să ne respectăm și mai mult, atât ca persoane, dar și pentru efortul pa care îl facem reciproc spre binele nostru ca familie.

La final am primit cu toții o sticlă de șampanie și un mic poster cu legământul matrimonial, astfel încât să nu uităm ceea ce ne-am promis și că avem datoria să ne iubim "până când moartea ne va despărți".

După-amiază întâlnirea s-a prelungit cu vizionarea unui film educativ, film care a avut rolul de a completa conferința de dimineață și care s-a dovedit a fi o adevărată lecție pedagogică pentru ceea ce înseamnă începutul vieții noastre de familie.

Cum să nu mulțumim la capătul unei astfel de zile? Ne-am întâlnit, am auzit atâtea lucruri frumoase, am primit atâtea daruri, am primit și șampanie, la capătul acestei întâlniri atât de bogate putem spune doar atât: "E frumos să fii familie și să faci parte dintr-o dieceză care iubește familia! Ne-am simțit privilegiați" Tuturor un mare și sincer mulțumesc!

Cristina și Ionuț Avârvarei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Traian: Întâlnire cu foștii logodnici din 2022


 

lecturi: 2660.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat