Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul, cardinalul Hollerich: La Praga opinii diferite, dar dialog între frați

Președintele Comece comentează lucrările Adunării Sinodale Europene, exprimându-și satisfacția: "Duhul Sfânt lucrează în timp și noi trebuie să ascultăm chemarea lui". Cu privire la cazurile de admitere a femeilor în preoție, el face apel la rugăciune și reflecție pentru a nu cădea într-o altă formă de "clericalism".

de Antonella Palermo

După patru zile foarte intense trăite la Praga, împreună cu 200 de delegați reuniți pentru Adunarea continentală sinodală, exprimă satisfacție pentru ceea ce a reieșit - și cum a reieșit - cardinalul Jean-Claude Hollerich, președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE).

A rămâne în ascultarea Duhului care lucrează în timp

"Eu sunt foarte mulțumit. Toți știm că Europa are două tradiții religioase diferite, cea orientală și cea occidentală, dar am rămas ca frați și surori. Diversitatea de opinii nu deranjează apartenența profundă la Cristos", spune la Vatican News cardinalul după aprobarea în adunare a schiței documentului de sinteză a lucrărilor. "S-ar fi putut avea o conversație mult mai feroce și asta nu s-a întâmplat", precizează el. Și cu privire la propunerea de a realiza periodic Adunări de acest gen cu episcopi și laici, măcar la fiecare zece ani - propunere apărută în discuție - Hollerich arată apreciere pentru că "Duhul Sfânt lucrează în timp și noi trebuie să auzim chemarea sa și uneori este foarte greu pentru că avem urechile pline de alte lucruri care nu vin de la Duhul, de exemplu pot să merg la Liturghie fără să fiu acolo cu adevărat, pentru că este un rit, o obișnuință, pentru ego-ul meu, pentru că nu vreau să fiu dus în altă pare din zona mea de confort". Și adaugă, ca iezuit, că un adevărat discernământ are nevoie de adevărată "indiferență", făcând aluzie la acea indiferență de amintire ignațiană.

A evita riscul de a cădea într-un alt "clericalism"

Cu privire la cererile exprimate de unii delegați mai ales din Europa central-nordică - și prezentate de cei care au staționat în numele mai ales al poporului LGBT în fața sediului adunării cerând cu pancarte "equality" în Biserică - spune cardinalul: "Biserica este gata să reflecteze și să se roage pentru aceste cereri. Papa ne-a spus să fim inclusivi, cu privire la asta nu se discută. Dar pentru preoția femeilor, preoți căsătoriți, trebuie să ne rugăm, să reflectăm". "Este clar - adaugă el - că femeile trebuie să fie la același nivel cu bărbații, este clar cred pentru toți. Dar dacă spunem că nu pot fi egali fără să fie preoți, probabil cădem într-un nou clericalism. Probabil că ar fi bine să avem o Biserică unde femeile au un rol, chiar și de conducătoare fără a fi preoți, nu știu. Trebuie lăsat Duhul să acționeze, o decizie făcută numai sub presiune, va fi mereu o decizie rea".

A reînnoi limbajul

Prelatul este de părere că, dacă se va realiza pe deplin procesul spre o Biserică sinodală, și bisericile se vor umple mai mult. "Pentru că dacă Biserica este ca un club unde preotul este directorul, face liturgia așa cum îi place, nu există cu adevărat o comunitate. Și creștinismul se trăiește în comunitate. Chiar dacă vor fi comunități mici dar cu un limbaj pe care oamenii îl înțeleg, atunci acestea vor fi atrăgătoare". În sfârșit, Hollerich revine iarăși asupra primirii exprimând auspiciul unei Biserici unde refugiații, bolnavii, săracii sunt cei bineveniți. "Acesta este sensul incluziunii. Tema săracilor a reieșit și eu am fost mulțumit de acest lucru. Trebuie să ne întoarcem în acest sens la o radicalitate a credinței, dar cu bucuria".

(După Vatican News, 10 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 252.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat