Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul, se încheie Adunarea delegaților europeni: A iubi Biserica dincolo de ziduri și răni

de Antonella Palermo

La Praga, cei 200 de reprezentanți din 45 de țări au aprobat un proiect de document final elaborat în urma indicațiilor și conținutului care au reieșit din discuții. Ei au stabilit câteva priorități pe un drum ale cărui prime etape sunt în curs de testare, cu intenția de a repeta la intervale regulate, cel puțin o dată la zece ani, o întâlnire similară cu episcopii și laicii împreună.

La sfârșitul celor patru zile de ascultare și de dialog pornind de la rezonanțele provocate de Documentul de lucru pentru Etapa Continentală în sânul Bisericilor din care au venit delegații Adunării continentale europene, adunarea a aprobat o schiță de sinteză a lucrărilor desfășurate până acum, având conștiința că s-a trăit o "experiență profund spirituală prin metoda sinodală".

O muncă pasionantă nelipsită de tensiuni și întrebări

Au fost zile foarte dense, în care s-au aprofundat intuiții, dar și tensiuni și întrebări pe care Bisericile europene le au în fața lor. O muncă definită "bogată și pasionantă", deși "nelipsită de probleme și dificultăți" care a permis - se citește în comunicatul final - să se privească în ochii Bisericii care este în Europa, cu toate comorile celor două mari tradiții latină și orientală care o compun. Îndeosebi, Adunarea a simțit "durerea rănilor care marchează istoria noastră recentă, începând de la acelea pe care Biserica le-a provocat prin abuzurile făcute de unele persoane în desfășurarea slujirii sau funcției lor ecleziale, pentru a termina - se precizează - cu acelea provocate de violența monstruoasă a războiului de agresiune care însângerează Ucraina și de cutremurul care a devastat Turcia și Siria".

Pentru rănile provocate, Biserica are nevoie să ceară iertare

"Biserica noastră este frumoasă, purtătoare a unei varietăți care este și bogăția noastră", mai este subliniat. Și după această inițiativă în inima Europei, cei care au participat simt că o iubesc și mai profund, "în pofida rănilor pe care le-a provocat, pentru care are nevoie să ceară iertare pentru a putea trece într-adevăr la reconciliere, la vindecarea memoriei și la primirea persoanelor rănite". Acolo unde a iubi Biserica, se precizează, nu este o formă de sentimentalism simplu.

Este posibilă întâlnirea, a iubi Biserica în varietatea sa

Adunarea sinodală și-a dat seama că este posibilă întâlnirea, ascultarea și dialogul pornind de la diferențe și dincolo de "multele obstacole, ziduri și bariere pe care istoria noastră le pune pe drum". A realizat nevoia de susținere în stima reciprocă, întăriți de credința în Domnul și de puterea Duhului său. Angajarea care se asumă este de a continua să se meargă într-un stil sinodal precizând că nu este vorba atât de o metodologie, cât mai ales de un stil de viață al Bisericii, de discernământ comunitar și de discernământ al semnelor timpurilor. Asta s-a tradus în dorința ca Adunarea continentală să nu rămână o experiență izolată, ci să devină o întâlnire periodică, întemeiată pe adoptarea generalizată a "metodei sinodale care să impregneze toate structurile și procedurile noastre la toate nivelurile".

Sinodalitate pentru a da demnitate tuturor membrilor Bisericii

Însoțirea persoanelor rănite, protagonismul tinerilor și al femeilor, deschiderea de a învăța de la persoanele marginalizate au fost câteva din domeniile în care se vrea să se acționeze tocmai adoptând acest stil într-o perspectivă misionară și fără a neglija orizontul ecumenic și al dialogului interreligios, "fără a rămâne paralizați de frică, ci scoțând energie din asta pentru a continua de-a lungul drumului". A face unitate în diversitate, fugind de tentația uniformității, și a fi disponibili la primire ca mărturie a iubirii necondiționate a Tatălui față de fiii săi: acestea sunt cele două tensiuni de trăit pentru a face să stea în picioare cortul Bisericii. "A construi o Biserică tot mai sinodală - remarcă Adunarea - este un mod pentru a da concretețe egalității în demnitate a tuturor membrilor Bisericii".

Câteva priorități după stilul sinodal

Au fost prezentate câteva priorități: aprofundarea practicii, teologice și hermeneutice, a sinodalității. "Avem de redescoperit ceva ce este vechi și aparține naturii Bisericii, și este mereu nou" și suntem numai la primii pași. Apoi trebuie tratată semnificația unei Biserici în întregime ministeriale, ca orizont în care să se insereze reflecția despre carisme și slujiri (primite sau nu prin hirotonire) și despre relațiile dintre ele. În afară de asta, trebuie explorate forme pentru o exercitare sinodală a autorității, adică a slujirii de însoțire a comunității și de păstrare a unității, dar sunt de clarificat și criteriile de discernământ pentru procesul sinodal și la ce nivel, de la cel local la cel universal, trebuie luate deciziile.

Femeile, liturgia, formarea, misiunea, limbajele, săracii

De asemenea, a lua decizii concrete și curajoase cu privire la rolul femeilor în cadrul Bisericii și la o implicare mai mare a lor la toate nivelurile, chiar și în procesele decizionale (decision making and taking); a analiza tensiunile din jurul liturgiei, în așa fel încât să se reînțeleagă în mod sinodal Euharistia ca izvor al comuniunii; a avea grijă de formarea la sinodalitate a întregului popor al lui Dumnezeu, cu atenție deosebită la discernământul semnelor timpurilor în vederea desfășurării misiunii comune; a înnoi simțul viu al misiunii, depășind fractura între credință și cultură pentru a duce din nou evanghelia în simțirea poporului, găsind un limbaj capabil de a articula tradiția și actualizarea, dar mai ales mergând împreună cu persoanele în loc de a vorbi despre ele sau cu ele. "Duhul ne cere să ascultăm strigătul săracilor și al pământului în Europa noastră - conclude comunicatul - și îndeosebi strigătul disperat al victimelor războiului care cer o pace justă.

(După Vatican News, 9 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 243.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat