Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Bolnavului: A ne îngriji de cei bolnavi după stilul lui Dumnezeu

"Îngrijește-te de el". Compasiunea ca exercițiu sinodal de vindecare se intitulează Mesajul Papei Francisc pentru A XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului, celebrată la 11 februarie 2023, mesaj ce conține o invitație de a merge împreună după stilul lui Dumnezeu începând tocmai de la experiența fragilității și a bolii.

Comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, din 11 februarie, a devenit și Ziua Mondială a Bolnavului din dorința Sfântului Ioan Paul al II-lea, care spunea în scrisoarea prin care instituia această zi: "Lourdes, sanctuar marian printre cele mai iubite de poporul creștin, este loc și simbol de speranță și de har, ca semn al acceptării și al oferirii suferinței mântuitoare. (...) Ziua Mondială a Bolnavului să fie un moment forte de rugăciune și un apel adresat tuturor de a recunoaște pe chipul aproapelui bolnav Chipul Sfânt al lui Cristos care, suferind, murind și înviind, a salvat omenirea".

Din motive pastorale, în Dieceza de Iași Ziua Bolnavului se celebrează în luna mai, în comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, din dorința de a-i putea aduna pe toți bolnavii în sanctuarul de la Cacica, închinat Sfintei Fecioare Maria.

An de an, Papa Francisc transmite un mesaj cu această ocazie. Mesajul papei pentru anul acesta se inspiră din parabola bunului samaritean (Lc 10,25-37), fragment evanghelic ce se găsește în evanghelia după sfântul Luca. Spune Sfântul Părinte: ""Îngrijește-te de el" (Lc 10,35) este recomandarea samariteanului adresată hangiului. Isus o relansează fiecăruia dintre noi și la sfârșit ne îndeamnă: "Mergi și fă și tu la fel". Așa cum am subliniat în Fratelli tutti: "Parabola ne arată cu ce inițiative se poate reface o comunitate pornind de la bărbați și femei care își însușesc fragilitatea altora, care nu lasă să se edifice o societate de excludere, ci devin aproapele și îl ridică și îl reabilitează pe omul căzut, pentru ca bunul să fie comun" (nr. 67). De fapt, "am fost făcuți pentru plinătatea la care se ajunge numai în iubire. A trăi indiferenți în fața durerii nu este o alegere posibilă" (nr. 68)".

Ori de câte ori avem posibilitatea, să oferim timpul și rugăciunile noastre pentru a aduce alinare și mângâiere celor bolnavi, dar și să sensibilizăm poporul lui Dumnezeu, instituțiile sanitare și societatea civilă la găsirea unui nou mod de înainta împreună. Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, să adâncească în noi conștiința că toți suntem frați și să lucrăm neobosit la a țese legături personale, ecleziale și civile de fraternitate cu cei bolnavi.

Adorație euharistică

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Rugăciune: Isuse Cristoase, rămas cu noi în taina euharistică, te adorăm și îți mulțumim pentru iubirea ta nemărginită față de neamul omenesc. Spre tine, Doamne, se înalță sufletele noastre cu o încredere nestrămutată exprimându-ne credința, speranța și iubirea noastră, prietenia noastră cu tine și abandonarea totală în mâinile tale. Noi credem că tu ne-ai creat din iubire și nu permiți ca nimeni dintre noi să nu se piardă. Chiar dacă nouă ni se pare că tu ești tăcut, ba chiar absent, totuși ne dai atâtea semne ale prezenței tale: ne ierți cu milă păcatele, ne ocrotești în momentele de bucurie și de încercare, în fiecare clipă a vieții noastre.

Cu inimă curată vrem, Doamne, să-ți înălțăm rugăciunile noastre și să privim cu nesaț chipul tău (Is 16,15). Implorăm cu umilință îndurarea ta ca să ierți cu bunătate greșelile pe care le-am săvârșit din slăbiciunea firii noastre. Ne batem pieptul, asemenea vameșului care a urcat la templu și nici măcar nu îndrăznea să îți ridice ochii spre cer (cf. Lc 18,13) și îți cerem iertare pentru momentele când te-am slujit cu o inimă împărțită, atunci când am păcătuit împotriva Ta cu gândul, cuvântul, fapta și omisiunea, precum și pentru acele situații când nu i-am iubit pe oameni cu iubirea ta. Dă-le, Doamne, tuturor celor care poartă numele de creștin tăria de a înlătura tot ceea ce se împotrivește acestui nume și de a îndeplini ceea ce îi corespunde.

Totodată, suntem plini de recunoștință, Mântuitorule Divin, căci mereu te îngrijești de nevoile și de trebuințele noastre. Noi mereu ne rugăm în rugăciunea Tatăl nostru "Facă-se voia ta" și simțim în multe rânduri și circumstanțe cum tu, Dumnezeule iubitorule de oameni, ne oferi mai mult decât am îndrăznit să-ți cerem. Îți mulțumim și pentru cei de lângă noi, care cu inimi sensibile și generoase, au adus speranță, au revărsat ajutor și grijă, au fost samariteanul milostiv care s-a aplecat imediat spre alții fără a mai ține cont de nevoile și activitățile lor.

În sărbătoarea Zilei Mondiale a Bolnavului îți cerem harurile tale, Medicul Divin al trupului și sufletului nostru, pentru cei încercați de suferință trupească și sufletească. Tu care ai urmat drumul Calvarului și ai transformat lemnul crucii în semn de iubire și speranță, mângâie-i pe cei năpăstuiți, singuri, descurajați și bolnavi. Dăruiește-le suficientă răbdare pentru a îndura așteptări lungi, curaj pentru a face față adversităților, încredere pentru a spera în ceea ce este posibil, înțelepciune pentru a accepta ceea ce a rămas nerezolvat, credință de a se abandona în Providența ta.

Binecuvântează mâinile, mințile și inimile celor din domeniul sănătății, astfel încât aceștia să fie prezențe umane și umanizatoare, instrumente ale vindecării și ale mângâierii. Sprijină-i pe toți membrii comunității care lucrează pentru a-i însoți pe bolnavi, așa încât să primească cu afecțiune și sensibilitate vulnerabilitățile umane, apropiindu-se cu umilință de misterul durerii.

Ajută-ne, Doamne, să ne amintim mereu că nu ne-am născut fericiți sau nefericiți, ci să învățăm să fim senini în orice împrejurare, în fața oricărei încercări a vieții. Îndrumă-ne, Doamne, să ne încredem în Tine și să ne încredințăm Ție.

Sfântă Fecioară Marie, mama lui Cristos și a noastră, însoțește omenirea suferindă în căutare de alinare și de speranță tare. Ajută-i pe toți cei implicați în apostolatul milostivirii să devină samariteani milostivi pentru frații și surorile lor încercați de boală, suferință și bătrânețe. Așa te rugăm, prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Tatăl nostru...

Intenții de rugăciune pentru bătrâni și bolnavi: Doamne, tu ești Dumnezeul vieții. Tu iubești orice anotimp al existenței noastre și ne însoțești cu sprijinul discret al Duhului tău ca să fim în stare să înfruntăm cu seninătate suferințele și dificultățile, și să primim cu recunoștință bucuriile presărate pe drumul vieții noastre. Să spunem cu credință:

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Nimeni nu se naște din întâmplare. Nimeni nu vine pe lume dintr-o eroare. Bărbații și femeile transmit existența în multe moduri, dar ești tu cel care chemi la viață, tu care nu lași pe nimeni singur în dificultățile și adversitățile sale. Dă-ne un respect profund și o iubire profundă pentru orice ființă mică, lipsită de apărare, pentru orice creatură care nu a găsit iubirea de care avea de îndată nevoie. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Doamne, dă-le înțelepciunea copiilor să poată găsi în cei bătrâni și bolnavi o călăuză sigură spre fericire. Nu îngădui ca provocările acestor vremuri să strecoare în viața lor egoismul, închiderea în sine, gelozia și invidia. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Nu îngădui ca cei adulți să fie lipsiți de bucurii și satisfacții care să le permită să înfrunte cu seninătate toate ostenelile lor. Fă-i să se gândească la marile întrebări ale existenței ca să nu se lase seduși de ceea ce este superfluu și să nu nesocotească ceea ce contează cu adevărat: iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Celor care traversează anotimpul bătrâneții dăruiește-le mângâierea unei companii și multe gesturi de afecțiune. Nu îngădui ca suferințele zilnice să-i facă triști și să-i împiedice să fie fericiți, alături de rudele și vecinii lor. Îmbucură-i cu multe mici bucurii și înzestrează-i cu simțul umorului și al recunoștinței. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Fă ca cei care au o responsabilitate în gestionarea satelor și orașelor noastre să se îngrijească așa cum se cuvine de asistența bătrânilor. Și acolo unde administratorii se dovedesc a fi incapabili, rânduiește voluntari inimoși și competenți pentru ca necazurile să nu pună la încercare răbdarea și speranța bătrânilor. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Tuturor celor care sunt angajați în a face mai frumoase și mai primitoare căminele de bătrâni și așezămintele pentru bolnavi cronici, dăruiește-le prețuire și colaborarea unui mare număr de persoane. Răsplătește-i cu veselia care învinge orice oboseală și plictiseală. Să ne rugăm.

R.: Tu, care ești viața, ascultă-ne!

Bucură-te, Marie...

Cântec

Citire din Cartea profetului Ezechiel 34,11-16

11 Așa spune Domnul Dumnezeu: «Iată, eu, eu însumi voi căuta turma mea și o voi observa! 12 Așa cum se îngrijește un păstor de turmă în ziua când este în mijlocul turmei sale împrăștiate, tot așa mă voi îngriji eu de turma mea și o voi salva din toate locurile unde a fost împrăștiată în ziua înnorată și întunecată. 13 Le voi face să iasă dintre popoare, le voi aduna dintre țări și-i voi face să vină în pământul lor. Îi voi păstori pe munții lui Israél, în pante și în toate ținuturile locuite ale țării. 14 În pășunea cea mai bună le voi paște și pe munții cei mai înalți ai lui Israél va fi staulul lor; acolo se vor odihni, în staulul cel mai bun, și vor paște într-o pășune grasă, pe munții lui Israél. 15 Eu voi păstori turma mea și eu le voi face să se odihnească - oracolul Domnului Dumnezeu. 16 Pe cea pierdută o voi căuta, pe cea rătăcită o voi aduce înapoi, pe cea rănită o voi bandaja, pe cea slăbită o voi întări, voi avea grijă de cea grasă și de cea puternică. Le voi păstori cu judecată.

Cuvântul Domnului

Psalmul responsorial Ps 68(69),14 și 17.30-31.36ab-37 (R.: cf. 33b)

R.: Domnul este aproape de cel care îl caută.

14Eu către tine îmi înalț rugăciunea, Doamne, în timpul bunăvoinței tale;
în marea ta bunătate, răspunde-mi, Dumnezeule, pentru fidelitatea mântuirii tale!
17Răspunde-mi, Doamne;
căci îndurarea ta este mare și în milostivirea ta cea mare, întoarce-te spre mine! R.
30Eu sunt sărman și chinuit;
Dumnezeu, mântuirea mea, m-a ridicat!
31Voi lăuda numele lui Dumnezeu prin cântări
și îl voi preamări aducându-i mulțumire. R.
36abCăci Dumnezeu mântuiește Sionul
și va reclădi cetățile lui Iuda.
37Le va moșteni descendența slujitorilor săi
și vor locui acolo cei care iubesc numele lui. R.

Aclamație la Evanghelie cf. In 6,63b.68c

(Aleluia) Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață; tu ai cuvintele vieții veșnice. (Aleluia)

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după Sfântul Luca 10,25-37

25 În acel timp, iată că un învățat al Legii s-a ridicat ca să-l pună la încercare, spunând: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?". 26 El i-a zis: "Ce este scris în Lege? Cum citești?". 27 Acesta, răspunzând, a zis: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți!". 28 El i-a spus: "Ai răspuns bine, fă aceasta și vei trăi!". 29 Acela însă, voind să se justifice, i-a spus lui Isus: "Și cine este aproapele meu?". 30 Isus a continuat: "Un om cobora de la Ierusalím la Ierihón și a căzut în mâna tâlharilor care, după ce l-au dezbrăcat și l-au strivit în bătaie, au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. 31 Din întâmplare, a trecut pe drumul acela un preot, dar, văzându-l, a trecut mai departe. 32 La fel și un levit, fiind prin locul acela, văzându-l, a trecut mai departe. 33 Dar un samaritean oarecare, ce călătorea, a venit lângă el și, văzându-l, i s-a făcut milă. 34 Apropiindu-se, i-a legat rănile turnând untdelemn și vin. Apoi, urcându-l pe animalul său de povară, l-a dus la un han și i-a purtat de grijă. 35 În ziua următoare, a scos doi dinári, i-a dat hangiului și i-a spus: «Îngrijește-te de el și ceea ce vei mai cheltui îți voi da când mă voi întoarce!». 36 Cine dintre aceștia trei crezi că este aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor?". 37 El a răspuns: "Cel care a avut milă de el". Atunci Isus i-a spus: "Mergi și fă și tu la fel!".

Cuvântul Domnului

Meditație

Parabola evanghelică relatată de sfântul Luca se inserează într-o serie de imagini și relatări din viața cotidiană, cu care Isus vrea să ne facă să înțelegem iubirea profundă a lui Dumnezeu față de orice ființă umană, în special atunci când se află în boală și în durere. Însă, în același timp, cu cuvintele concluzive din parabola Samariteanului Milostiv, "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37), Domnul arată care este atitudinea pe care trebuie să o aibă fiecare discipol al său față de ceilalți, îndeosebi dacă au nevoie de îngrijire. Deci este vorba de a lua din iubirea infinită a lui Dumnezeu, printr-o relație intensă cu El în rugăciune, forța de a trăi zilnic o atenție concretă, asemenea Samariteanului Milostiv, față de cel care este rănit în trup și în spirit, față de cel care cere ajutor, chiar dacă este necunoscut și lipsit de resurse. Acest lucru este valabil nu numai pentru lucrătorii pastorali și sanitari, ci pentru toți, chiar și pentru bolnavul însuși, care poate să trăiască propria condiție într-o perspectivă de credință: "Nu evitarea suferinței, fuga din fața durerii, îl vindecă pe om, ci capacitatea de a accepta încercarea de a crește în ea, de a găsi sens prin unirea cu Cristos, care a suferit cu iubire infinită" (Spe salvi, 37).

Mulți Părinți ai Bisericii - Origene, Ambroziu, Augustin - au văzut în figura Samariteanului Milostiv pe Isus însuși, iar în omul căzut în mâinile tâlharilor pe Adam, Omenirea rătăcită și rănită prin propriul păcat. Isus este Fiul lui Dumnezeu, Cel care face prezentă iubirea Tatălui, iubire fidelă, veșnică, fără bariere și fără granițe. Isus este Păstorul cel Bun care ne caută, care nu ne lasă să rătăcim, care ne bandajează rănile, care ne hrănește la masa euharistică (cf. Ez 34,16). Dar Isus este și Cel care "se despoaie" de "haina sa divină", care se înjosește de la "condiția" sa divină, pentru a asuma formă umană (Fil 2,6-8) și a se apropia de durerea omului, ajungând să coboare în iad, așa cum recităm în Crez, și să aducă speranță și lumină. El nu a considerat cu orice preț să fie egal cu Dumnezeu, faptul că este Dumnezeu (cf. Fil 2,6), ci se apleacă, plin de milostivire, asupra abisului suferinței umane, pentru a vărsa untdelemnul mângâierii și vinul speranței.

Timpurile pe care-l trăim constituie o ocazie potrivită pentru a intensifica diaconia carității în comunitățile noastre ecleziale, pentru ca fiecare să fie un samaritean milostiv față de celălalt, față de cel care este lângă noi.

Sfânta Fecioară Maria, l-a urmat pe Fiul suferind până la jertfa supremă pe Golgota. Ea nu și-a pierdut niciodată speranța în victoria lui Dumnezeu asupra răului, asupra durerii și asupra morții și a știut să-l primească cu aceeași îmbrățișare de credință și de iubire pe Fiul lui Dumnezeu născut în peștera din Betleem și mort pe cruce. Încrederea sa tare în puterea divină este luminată de Învierea lui Cristos care dăruiește speranță celui care se află în suferință și reînnoiește certitudinea apropierii și consolării Domnului.

Să medităm în tăcere la următoarele întrebări.

1. Pot să spun că până și ochii mei sunt binecuvântați pentru că îl văd pe Isus, Bunul Samaritean, aplecându-se asupra mea?

2. Cum te poți implica pentru ca Biserica să continue a fi imaginea Bunului Samaritean pentru umanitatea rănită din toate timpurile și locurile?

Cântec

Doamne Isuse Cristoase, venind în această lume, ne dai o pregustare a splendorii păcii veșnice încă de pe acest pământ. Te rugăm să ne protejezi în timp ce încercăm să punem în aplicare cuvântul tău în activitățile de zi cu zi, ca să nu ni se întâmple să fim loviți de tâlhari, adică de răul ce se naște din egoismul nostru și din închiderile noastre. Credința și dorința de tine, mergând pe același drum, să nu cedeze fragilității, ci să se dedice adevăratei carități. Samariteanul din noi, adică voința de a-ți urma exemplul, să iubească din toată inima, să aibă grijă de frați, să lege rănile cu bandajul umilinței tale și să turnăm peste ele uleiul mângâierii și vinul speranței.

Reflecția 1: Doamne, cei care te-au întâlnit cu adevărat au experimentat un Dumnezeu care se apropie de om. Ești "Bunul Samaritean" pentru fiecare dintre noi. Te-ai revelat și ai fost recunoscut de Tatăl ca Fiul său cel iubit (cf. Mt 3,17) tocmai pentru că ai continuat să dezvălui și să vorbești mai întâi prin gesturi, apoi prin cuvinte, că Dumnezeu este un Dumnezeu care vine în întâmpinarea fiecăruia și pornește în căutarea omului. Adevărații tăi ucenici de ieri, de astăzi și de mâine nu sunt cei care spun "Doamne, Doamne!", dar care repetă gestul zilnic de apropiere față de fratele care are nevoie. În cursul istoriei, atâția sfinți și oameni simpli, unii dintre ei de la o vârstă fragedă, au acceptat invitația de a fi buni samariteni, de a merge și de a face la fel. Doamne Isuse, dă-ne capacitatea de a recunoaște chipul tău în toți frații și surorile noastre. Dăruiește-ne darul apropierii față de cei pe care îi întâlnim, pentru ca și noi, asemenea bunului samaritean, să nu trecem nepăsători față de cei care ne întind mâna.

Ubi caritas...

Reflecția 2: Atâția oameni au experimentat, au gustat în decursul timpului "cât de bun și de milostiv este Domnul". Ei au împărtășit această descoperire extraordinară. Sfinții au înțeles devreme ce înseamnă caritatea, încât aceasta nu a fost un simplu gest, a face ceva pentru alții, dar a fost un adevărat program de viață. Papa Benedict al XVI-lea, de venerabilă amintire, în scrisoarea enciclică Caritas în veritate, spune: "Iubirea este o forță extraordinară care îi determină pe oameni să se angajeze cu curaj și generozitate în domeniul justiției și al păcii. Este o forță care își are originea în Dumnezeu, iubirea veșnică și adevărul absolut. Fiecare dintre noi înfăptuiește binele aderând la planul lui Dumnezeu pentru el". Sfinții au înțeles că tu, Doamne Isuse, ești prezent în Euharistie. Au simțit-o, au înțeles-o, au experimentat-o. Prin adorația euharistică, ei au primit puterea de a adera la planul pe care Dumnezeu l-a avut cu ei. Doamne, urmând exemplul lor, ajută-ne să te auzim, să te înțelegem, să te experimentăm în fiecare moment al zilei și să putem adera la proiectul visat de Dumnezeu pentru noi.

Ubi caritas...

Reflecția 3: Doamne Isuse, puterea de a ajuta apare din capacitatea de a adora. Atâția sfinți au renunțat la bogățiile efemere ale acestei lumi pentru a le da celor în nevoie, ori pentru a construi case, spitale, sau așa cum spune Papa Francisc "hanurile ale bunului samaritean". Iubirea lui Cristos față de noi cere același răspuns plin de iubire, căci "nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi"(In 15,13). Ajută-ne, Doamne, să ne folosim de ceea ce avem la dispoziție pentru a înfăptui lucruri minunate. Cristos, samariteanul milostiv prin excelență, ni-i încredințează pe oamenii pe jumătate morți, epuizați, bolnavi, răniți. Și tot el ne repetă zi de zi: "Ai grijă de el!" Și nu numai atât. Ne dă și doi dinari pentru a aduce compasiune. Și apoi adaugă din nou: "Ceea ce vei mai cheltui îți voi da când mă voi întoarce!" (Lc 10,35). Dacă este nevoie de mai multă compasiune, Isus însuși va continua să ne-o dea.

Ubi caritas...

Reflecția 4: Cine este aproapele nostru? L-a întrebat acel funcționar pe Isus. Iar Isus îi dă ca răspuns parabola Samariteanului milostiv. Pentru Isus, aproapele însemna toate națiunile de sub cer, indiferent de statutul fiecăruia în viață. Aproapele este cel care nu ezită nici măcar o clipă să ofere o mână de ajutor celor care se află în nevoie. În societatea de astăzi există numeroase victime de-a lungul drumului. Victime care suferă de pe urma ignoranței, a bolii, a violenței, a orbirii, a depresiei, a vârstei, a sărăciei, a inundațiilor, a focului și a multor altora asemenea. Mulți dintre aceștia au nevoie doar de un mic ajutor din partea noastră, precum oferirea unei mici bancnote, o îmbrățișare, un sfat bun, un zâmbet adevărat, ori numai un minut sau două în care să le ascultăm povestea și zbuciumul vieții. Acesta este apostolatul nostru social, iar dacă am fost botezați ca și creștini, atunci avem datoria de a fi slujitori ai tuturor.

Ubi caritas...

Rugăciunea credincioșilor

Cristos este vindecătorul trupurilor și Mântuitorul omului. El se roagă acum împreună cu noi Tatălui, care ne-a dat viața și care are mereu grijă de fiii săi. Să ne rugăm cu încredere:

R.: Doamne, mântuiește-ne!

- Biserica ta este sfâșiată de dezbinări, persecutată în multe țări, pervertită de păcatele noastre: dă-i sănătate și o nouă prospețime. Noi te rugăm: R.

- Multe popoare nu au cunoscut iubirea pe care ai arătat-o în Fiul tău Isus, și totuși o caută cu o inimă sinceră: nu ne părăsi. Noi te rugăm: R.

- Personalul sanitar este chemat să slujească persoanele suferinde: fă-l conștient de responsabilitatea pe care o are. Noi te rugăm: R.

- Cei bolnavi, pe care știința umană nu-i mai poate ajuta, mai speră încă în ajutorul tău: întărește-i în încercări. Noi te rugăm: R.

- Amintește-ți de cei suferinzi care trăiesc printre noi și pe care poate îi ignorăm: vindecă-i și luminează-i în greutățile lor. Noi te rugăm: R.

- Mai înainte de a te căuta noi, tu ai fost primul care ne-ai chemat și ne-ai venit alături pentru a ne dărui viața ta: susține-ne în călătoria noastră zilnică. Noi te rugăm: R.

- Pentru toate surorile și frații noștri răposați: Isus Cristos, mort și înviat și acum stând la dreapta Tatălui, să le fie mântuire veșnică. Noi te rugăm: R.

Dumnezeule, Părintele nostru, eliberează-ne de răul care este în inima noastră și care ne distruge trupurile; ajută-ne să ușurăm suferința aproapelui. Prin Isus Cristos, care a pătimit și a murit pentru noi și care viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin.

Cântec...

Rugăciunea unui suferind

2 Doamne, ascultă rugăciunea mea
și strigarea mea să ajungă la tine!
3 Nu-ți întoarce fața de la mine în ziua strâmtorării mele;
pleacă-ți urechea spre mine în ziua în care te chem,
grăbește-te să-mi răspunzi!
4 Căci zilele mele s-au spulberat ca fumul
și oasele mele ard ca jarul.
5 Inima mea a fost lovită și se usucă precum iarba,
încât uit să-mi mănânc și pâinea.
6 Din cauza geamătului [continuu],
mi s-a lipit pielea de oase.
7 M-am asemănat cu bufnița din pustiu,
m-am făcut asemenea cucuvelei din ruine.
8 Stau de veghe
și sunt ca pasărea singuratică pe acoperiș;
9 ziua întreagă mă insultă dușmanii;
cei care mă lăudau jură împotriva mea.
10 Mă hrănesc cu cenușă în loc de pâine
și cu lacrimi mi-am amestecat băutura,
11 din pricina mâniei și a furiei tale;
fiindcă, după ce m-ai înălțat, m-ai doborât.
12 Zilele mele sunt ca umbra care trece
și eu m-am uscat ca iarba.
13 Tu, Doamne, rămâi în veci
și amintirea ta [dăinuie] din generație în generație.
14 Tu te vei ridica și te vei îndura de Sión,
căci este timpul [să-ți arăți] îndurarea,
întrucât a venit timpul potrivit.
15 Iată, servitorii tăi îndrăgesc pietrele lui
și le este milă de ruinele sale!
16 Toate popoarele se vor teme de numele Domnului
și toți regii pământului, de gloria sa,
17 pentru că Domnul a reconstruit Siónul
și s-a arătat în gloria lui.
18 El ia aminte la rugăciunea celor lipsiți
și nu disprețuiește rugăciunea lor.
19 Aceasta să se scrie pentru generațiile următoare
și poporul care se va naște îl va lăuda pe Domnul;
20 pentru că el a privit din înălțimi, din sanctuarul său;
Domnul s-a uitat din cer asupra pământului,
21 ca să asculte suspinul celor închiși
și pentru a-i elibera pe cei condamnați la moarte.
22 Pentru ca numele Domnului să fie vestit în Sión
și lauda lui, în Ierusalím
23 când se vor aduna împreună popoarele
și domniile ca să-i slujească Domnului.
24 Mi-a vlăguit pe cale puterea, mi-a scurtat [numărul] zilelor.
Am zis: Dumnezeul meu,
25 nu mă lua la jumătatea zilelor mele;
anii tăi sunt din generație în generație!
26 De la început ai întemeiat pământul
și cerurile sunt lucrarea mâinilor tale.
27 Ele vor pieri, dar tu rămâi
și toate se vor învechi ca un veșmânt
și le vei schimba ca pe o haină.
28 Dar tu ești același
și anii tăi nu se sfârșesc.
29 Fiii slujitorilor tăi vor avea o locuință
și descendența lor va rămâne în siguranță în fața ta. (Psalmul 102)

Tantum ergo...

Pr. Mihai Galațanu,
responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară

*

Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași are și pagina oficială: www.facebook.com/opsercis.

*

"Îngrijește-te de el". Compasiunea ca exercițiu sinodal de vindecare. Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului 2023 (11 februarie)


 

lecturi: 663.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat