Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj video pentru a 9-a Zi Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane (8 februarie 2023)

Astăzi o amintim pe Sfânta Bakhita, patroana victimelor traficului de persoane. Mă unesc cu voi care celebrați această zi, a noua Zi Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane, care are ca temă A merge pentru demnitate și care îi implică pe tineri ca protagoniști.

Mă adresez în mod deosebit vouă, tinerilor: vă încurajez să vă îngrijiți de demnitatea voastră și a fiecărei persoane pe care o întâlniți. Am aflat că voi ați fost cei care ați ales ca temă "A merge pentru demnitate". Este foarte important: indică un mare orizont pentru angajarea voastră împotriva traficului de persoane: demnitatea umană. Astfel, puteți contribui să țineți vie speranța; și adaug și bucuria, pe care vă invit s-o păstrați în inimi, împreună cu Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că bucuria adevărată este Cristos!

Traficul de persoane desfigurează demnitatea. Exploatarea și subjugarea limitează libertatea și fac din persoane obiecte de folosit și de rebutat. Și sistemul traficului de persoane profită de nedreptăți și fărădelegi care obligă milioane de persoane să trăiască în condiții de vulnerabilitate. De fapt, persoanele sărăcite de criza economică, de războaie, de schimbările climatice și de atâta instabilitate sunt recrutate cu ușurință. Din păcate traficul de persoane crește în măsură îngrijorătoare, lovindu-i mai ales pe migranți, femei și copii, tineri ca și voi, persoane bogate în vise și voință de a trăi în demnitate.

O știm, trăim un timp dificil, dar tocmai în această realitate noi toți, îndeosebi tinerii, suntem chemați să unim forțele pentru a crea rețele de bine, pentru a răspândi lumina care vine de la Cristos și de la Evanghelia sa. Lumina care în mod simbolic va fi încredințată în aceste zile tinerilor veniți la Roma pentru a reprezenta organizațiile care de mulți ani colaborează pentru această Zi de rugăciune și angajare împotriva traficului de persoane. Cu acest gest sunteți invitați ca misionari ai demnității umane, împotriva traficului de persoane și a oricărei forme de exploatare. Astfel se inaugurează un an special de implicare a tinerilor, până la următoarea zi din 2024. Păstrați această lumină și veți fi binecuvântare pentru alți tineri. Nu încetați să căutați căi pentru a transforma societățile noastre și a preveni această plagă rușinoasă care este traficul de persoane.

A merge pentru demnitate, împotriva traficului de persoane, fără a lăsa în urmă pe nimeni. Aș vrea să preiau câteva expresii frumoase pe care le-ați scris: "A merge cu ochi deschiși pentru a re-cunoaște procesele care induc milioane de persoane, mai ales tineri, să fie traficați pentru a fi exploatați cu brutalitate. A merge cu inima atentă pentru a descoperi și a susține parcursurile zilnice pentru libertate și demnitate. A merge cu speranța în picioare pentru a promova acțiuni anti-trafic de persoane. A merge dându-ne împreună mâna pentru a ne susține reciproc și a construi o cultură a întâlnirii, care să ducă la convertirea inimilor și la societăți inclusive, capabile să tuteleze drepturile și demnitatea fiecărei persoane".

Îmi doresc ca să fie mulți care să primească invitația voastră de a merge împreună împotriva traficului de persoane: a merge împreună cu acela care este distrus de violența exploatării sexuale și de muncă; a merge împreună cu migranții, cu evacuații, cu acela care este în căutarea unui loc unde să trăiască în pace și în familie. Împreună cu voi tinerii, pentru a reafirma cu curaj valoarea demnității umane.

Vă mulțumesc și vă spun: mergeți înainte cu curaj! Mergeți înainte cu curaj! Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. Sfânta Bakhita se roagă cu noi și pentru noi. Vă binecuvântez din inimă pe voi toți care lucrați împotriva traficului de persoane și pe fiecare persoană pe care o întâlniți pe acest drum pentru demnitate. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 183.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat