Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 8 februarie 2023

Cateheza: Călătoria apostolică în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Săptămâna trecută am vizitat două țări africane: Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a permis să fac această călătorie, dorită de mult timp. Două "vise": să vizitez poporul congolez, păzitor al unei țări imense, plămân verde al Africii: împreună cu Amazonia, sunt cei doi plămâni ai lumii. Țară bogată în resurse și însângerată de un război care nu se termină niciodată pentru că există mereu cei care alimentează focul. Și să vizitez poporul sud-sudanez, într-un pelerinaj de pace împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și cu moderatorul general al Bisericii din Scoția, Iain Greenshields: am mers împreună pentru a mărturisi că este posibil și necesar să se colaboreze în diversitate, în special dacă se împărtășește credința în Isus Cristos.

Primele trei zile au fost la Kinshasa, capitală a Republicii Democrate Congo. Reînnoiesc recunoștința mea președintelui și celorlalte autorități ale țării pentru primirea rezervată mie. Imediat după sosirea mea, la Palatul Prezidențial, am putut să adresez națiunii mesajul: Congo este ca un diamant, prin natura sa, prin resursele sale, mai ales prin oamenii săi; dar acest diamant a devenit motiv de ceartă, de violențe și în mod paradoxal de sărăcire a poporului. Este o dinamică ce se întâlnește și în alte regiuni africane și care este valabilă în general pentru acel continent: continent colonizat, exploatat, jefuit. În fața la toate acestea am spus două cuvinte: primul este negativ: "până aici!", până aici a exploata Africa! Am spus alte dăți că în inconștientul colectiv este "Africa trebuie exploatată": până aici cu asta! Am spus acel lucru. Al doilea este pozitiv: împreună, împreună cu demnitate, toți împreună, cu respect reciproc, împreună în numele lui Cristos, speranța noastră, a merge înainte. A nu exploata și a merge înainte împreună.

Și în numele lui Cristos ne-am adunat în marea celebrare euharistică.

Tot la Kinshasa s-au desfășurat apoi diferitele întâlniri: aceea cu victimele violenței din estul țării, regiunea care de mulți ani este sfâșiată de războiul dintre grupuri înarmate manevrate de interese economice și politice. Nu am putut să merg la Goma. Oamenii trăiesc în frică și în nesiguranță, sacrificați pe altarul afacerilor ilegitime. Am ascultat mărturiile tulburătoare ale câtorva victime, în special femei, care au depus la picioarele Crucii arme și alte instrumente de moarte. Cu ei am spus "nu" violenței, "nu" resemnării, "da" reconcilierii și speranței. Au îndurat așa de mult și continuă să sufere.

După aceea am întâlnit reprezentanții diferitelor opere caritative prezente în țară, pentru a le mulțumi și a-i încuraja. Munca lor cu săracii și pentru săraci nu face zgomot, dar zi după zi face să crească binele comun. Și mai ales cu promovarea: inițiativele de caritate trebuie să fie mereu în primul rând pentru promovare, nu numai pentru asistență, ci pentru promovare. Asistență da, dar promovare.

Un moment entuziasmant a fost cel cu tinerii și cateheții congolezi la stadion. A fost ca o scufundare în prezentul proiectat spre viitor. Să ne gândim la forța de reînnoire pe care o poate aduce acea nouă generație de creștini, formați și animați de bucuria Evangheliei! Lor, tinerilor, le-am indicat cinci căi: rugăciunea, comunitatea, onestitatea, iertarea și slujirea. Tinerilor din Congo le-am spus: calea voastră este aceasta: rugăciune, viață comunitară, onestitate, iertare și slujire. Domnul să asculte strigătul lor care invocă pace și dreptate.

După aceea, în catedrala din Kinshasa am întâlnit preoții, diaconii, consacrații și consacratele și seminariștii. Sunt mulți și sunt tineri, pentru că vocațiile sunt numeroase: este un har al lui Dumnezeu. I-am îndemnat să fie slujitori ai poporului ca martori ai iubirii lui Cristos, depășind trei ispite: mediocritatea spirituală, comoditatea lumească și superficialitatea. Care sunt ispite - eu aș spune - universale, pentru seminariști și pentru preoți. Desigur, mediocritatea spirituală, când un preot cade în mediocritate, este trist; comoditatea lumească, adică mondenitatea, care este unul din cele mai rele lucruri care se pot întâmpla Bisericii; și superficialitatea. În sfârșit, cu episcopii congolezi am împărtășit bucuria și truda slujirii pastorale. I-am invitat să se lase mângâiați de apropierea lui Dumnezeu și să fie profeți pentru popor, cu forța Cuvântului lui Dumnezeu, să fie semne ale modul cum este Domnul, ale atitudinii pe care Domnul o are față de noi: compătimirea, apropierea și duioșia. Sunt trei moduri ale felului în care Domnul face cu noi: se apropie - apropierea - cu compătimire și cu duioșie. Asta am cerut preoților și episcopilor.

Apoi, a doua parte a călătoriei s-a desfășurat la Juba, capitala Sudanului de Sud, stat născut în 2011. Această vizită a avut o fizionomie cu totul deosebită, exprimată de motoul care prelua cuvintele lui Isus: "Mă rog ca toți să fie una" (cf. In 17,21). De fapt, a fost vorba de un pelerinaj ecumenic de pace, făcut împreună cu conducătorii a două Biserici prezent istoric în acea țară: Comuniunea anglicană și Biserica din Scoția. Era punctul de sosire al unui drum început în urmă cu câțiva ani, care ne-a reunit la Roma în 2019, cu autoritățile sud-sudaneze, pentru a asuma angajarea de a depăși conflictul și de a construi pacea. În 2019 a fost făcută o reculegere spirituală aici, în Curie, de două zile, cu toți acești politicieni, cu toți acești oameni care aspiră la locuri, unii dușmani între ei, dar toți erau în reculegere. Și asta a dat forță pentru a merge înainte. Din păcate procesul de reconciliere nu a înaintat mult, și nou-născutul Sudanul de Sud este victimă a vechii logici a puterii, a rivalității, care produce război, violențe, refugiați și evacuați interni. Mulțumesc mult domnului președinte pentru primirea pe care ne-a dat-o și a modului în care încearcă să gestioneze acest drum deloc ușor, pentru a spune "nu" corupției și traficurilor de arme și "da" întâlnirii și dialogului. Și acest lucru este rușinos: atâtea țări așa-numite civilizate oferă ajutor Sudanului de Sud, și ajutorul constă în arme, arme, arme pentru a alimenta războiul. Acest lucru este o rușine. Și da, a merge înainte spunând "nu" corupției și traficurilor de arme și "da" întâlnirii și dialogului. Numai așa va putea să fie dezvoltare, oamenii vor putea munci în pace, bolnavii să se îngrijească, copiii să meargă la școală.

Caracterul ecumenic al vizitei în Sudanul de Sud s-a manifestat îndeosebi în momentul de rugăciune celebrat împreună cu frații anglicani și cei din Biserica din Scoția. Împreună am ascultat Cuvântul lui Dumnezeu, împreună i-am adresat rugăciuni de laudă, de implorare și de mijlocire. Într-o realitate puternic conflictuală ca aceea sud-sudaneză acest semn este fundamental, și nu este clar, pentru că din păcate există cei care abuzează de numele lui Dumnezeu pentru a justifica violențe și samavolnicii.

Fraților și surorilor, Sudanul de Sud este o țară cu circa 11 milioane de locuitori - micuță! -, dintre care, din cauza conflictelor armate, două milioane sunt evacuați interni și tot atâția au fugit în țările învecinate. Pentru aceasta am voit să întâlnesc un mare grup de evacuați interni, să-i ascult și să-i facă să simtă apropierea Bisericii. De fapt, Bisericile și organizațiile de inspirație creștină sunt în prima line alături de acești sărmani oameni, care de mulți ani trăiesc în lagăre pentru evacuați. Îndeosebi m-am adresat femeilor - sunt femei bune, acolo -, care sunt forța care poate transforma țara; și i-am încurajat pe toți să fie semințe ale unui nou Sudan de Sud, fără violență, reconciliat și pacificat.

Apoi, la întâlnirea cu păstorii și consacrații din acea Biserică locală, am privit la Moise ca model de docilitate față de Dumnezeu și de perseverență în mijlocire.

Și la celebrarea euharistică, ultimul act al vizitei în Sudanul de Sud, precum și al întregii călătorii, m-am făcut ecou al Evangheliei încurajându-i pe creștini să fie "sare și lumină" în acea țară atât de chinuită. Dumnezeu își repune speranța sa nu în cei mari și în cei puternici, ci în cei mici și în cei umili. Și acesta este modul de a merge al lui Dumnezeu.

Mulțumesc autorităților din Sudanul de Sud, domnului președinte, organizatorilor călătoriilor și tuturor celor care au pus efortul lor, munca lor pentru ca vizita să poată merge bine. Mulțumesc fraților mei, Justin Welby și Iain Greenshields, pentru că m-au însoțit în această călătorie ecumenică.

Să ne rugăm pentru ca, în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud, și în toată Africa, să încolțească semințele Împărăției sale de iubire, de dreptate și de pace.

_______________

APEL

Gândul meu se îndreaptă, în acest moment, la populațiile din Turcia și din Siria lovite dur de cutremur, care a provocat mii de morți și de răniți. Cu emoție mă rog pentru ei și exprim apropierea mea de aceste popoare, de rudele victimelor și de toți cei care suferă datorită acestei calamități devastatoare. Mulțumesc celor care se angajează pentru a duce ajutor și îi încurajez pe toți la solidaritate cu acele teritorii, în parte martirizate deja de un război lung. Să ne rugăm împreună pentru ca acești frați ai noștri și surori ale noastre să poată merge înainte, depășind această tragedie, și să cerem Sfintei Fecioare Maria ca să-i ocrotească: "Bucură-te, Marie...".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 268.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat