Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Ziua persoanelor consacrate din zona Roman

Duminică, 5 februarie 2023, s-a celebrat cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate și în Dieceza noastră de Iași la nivel zonal. Persoanele consacrate din zona Roman s-au adunat anul acesta din toate părțile zonei în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, într-un număr de circa 80 de persoane.

Programul a început la Căminul Cultural din localitate, unde am fost primiți cu căldură din partea fraților și surorilor gazdă prezenți în Pildești, urmând apoi salutul din partea comisiei și prezentarea programului.

La ora 10.00 a avut loc reflecția formativ-spirituală prezentată de sr. Victoria Bălteanu, OP, din Șcheia, tema mediației fiind în sintonie cu cea a Sinodului 2021-2023: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune", cât și cu planul pastoral al Diecezei de Iași 2022-2025: Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei: "Toți erau împreună în același loc și au fost umpluți de Duhul Sfânt" (cf. Fap 2).

În expunerea sa, sora a pornit de la cele trei cuvinte centrale ale Sinodului: comuniune, participare, misiune. Cele trei cuvinte au fost asociate apoi cu alte trei, și anume: comuniune-lumină; participare-credință, misiune-fidelitate. Prin aceste trei aspecte, sora ne-a invitat să ne deschidem cu încredere planului lui Dumnezeu, împlinind voința lui, fiind lumină pentru lumea de astăzi. Referitor la credință, ne-a îndemnat să privim la Sfântul Paul care îi îndemna pe corinteni: "Și eu, fraților, când am venit la voi, am venit să vă vestesc misterul lui Dumnezeu, nu prin măiestria cuvântului sau prin înțelepciune. Într-adevăr, n-am voit să știu nimic altceva decât pe Isus Cristos, și pe acesta răstignit. Eu însumi am venit la voi în slăbiciune, cu frică și cuprins de neliniște, iar cuvântul meu și predica mea n-au constat în discursuri convingătoare ale înțelepciunii [omenești], ci în adeverirea Duhului și a puterii, astfel încât credința voastră să fie [bazată] nu pe înțelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu" (1Cor 2,1-5). Prin statornicie, ne-a îndemnat să rămânem fideli promisiunilor lui Isus până la sfârșit, chiar dacă uneori ne este greu Dumnezeu ne susține cu harurile sale, ne întărește și ne trimite exact unde ne este locul. Noi suntem chemați să ascultăm de îndemnurile lui.

În încheierea reflecției sale sr. Victoria, ne-a invitat să conștientizăm mai mult importanța vocației noastre și să ne deschidem cu încredere la planul lui Dumnezeu. Chiar dacă în diferitele momente ale vieții ne simțim incapabili sau nevrednici, să nu uităm că Dumnezeu este cel care ne-a ales. El ne întărește și ne trimite exact în locul unde este nevoie pentru ca noi să fim cu adevărat "sare a pământului și lumină a lumi".

După o scurtă pauză, ne-am îndreptat spre biserica nouă, unde ne-am pregătit pentru Sfânta Liturghie de la ora 11.00 precedată de procesiunea cu lumânările aprinse, prezidată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv, vicar episcopal, responsabil cu Oficiul pentru Viața Consacrată, împreună cu ceilalți preoți prezenți din diferite congregații ale zonei. Corul parohiei condus de doamna dascăl Gabriela Matieș care ne-au întâmpinat cu frumoasa melodie: "Iată-ne, venim toți la tine!" și ne-au acompaniat pe parcursul întregii Sfinte liturghii cu cele mai emoționante melodii religioase specific consacrării noastre apostolice.

La omilie, pr. Cristian Blăjuț, în explicare cuvântului și a semnificație acestei zilei, a dorit să amintească motivul prezenței noastre la această celebrare. În primul rând cel de a-i mulțumi Domnului pentru darul vocație și consacrării pe care l-am primit, iar în al doilea rând acela de a ne potoli foamea și setea de Cristos. Cuvintele lui Isus: Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii ne provoacă și ne amintesc în același timp care este menirea noastră, și anume, aceea de a da gust și de a fi lumină. Isus nu ne spună că vom deveni sare și lumină, ci că suntem deja. Acest fapt este prezent în noi încă din ziua botezului nostru când am primit lumina de la lumânarea pascală. Această lumină trebuie să fie o realitate vie a vieții noastre, mai ales pentru noi, persoanele consacrate. Cristos este lumina adevărată, să ne lăsăm învăluiți de lumina lui, ca să ne cunoaștem și să ne recunoaștem în el. La final am fost invitați să ne întrebăm: la ce folosește să fim creștini dacă nu luminăm, dacă nu dăm mai departe această lumină? Care este lumina pe care o iradiază viața mea? Care este gustul pe care îl dau eu? Imediat după predică am recitat împreună formula de reînnoirea a voturilor religioase, ca semn de reînnoire spirituală a fidelității noastre față de Isus Cristos, Mirele nostru.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, după mulțumirile adresate, pr. Ionel Roșu, parohul comunității împreună cu pr. vicar Iulian-Gabriel Cocianga au împărțit fiecărei persoane consacrate în parte câte un trandafir alb, ca semn de respect pentru alegerea făcută, dar și de entuziasm în păstrarea purității vieții noastre consacrate prin voturile profesate și de a răspândi în continuare parfumul acestei vieți călugărești în mijlocul societății în care trăim.

La ora 12.30 a urmat prânzul la sala de mese de lângă biserica veche, moment de fraternitate și de comuniune, dar și de cunoaștere și de bucurie fraternă. La ora 14.00, în biserica veche, am continuat programul nostru cu adorația euharistică împreună cu Coronița Divinei Îndurări animată de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., prin care i-am mulțumit Domnului pentru chemarea noastră de a-l urma mai îndeaproape, pentru carismele și misiunea noastră în diversitatea, frumusețea și bogăția sa. Iar la ieșirea din biserică fiecare a extras un simbol al Duhului Sfânt împreună cu darurile sale.

Mulțumim încă o dată tuturor pentru participare și colaborare! Dumnezeu să vă răsplătească pe fiecare! Iar Duhul Sfânt să ne lumineze zilnic pașii pentru a fi sare și lumină pentru toți cei pe care îi întâlnim.

Sr. Bernadeta Secaci, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Pildești: Ziua persoanelor consacrate din zona Roman


 

lecturi: 875.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat