Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Persoanelor Consacrate, la nivel zonal

Cu ocazia celei de-a XXVII-a Zile Mondiale a Vieții Consacrate, sărbătorită la 2 februarie, persoanele consacrate din zona Bacău ne-am întâlnit în ziua de duminică, 5 februarie 2023, în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, pentru a trăi o zi de comuniune fraternă, de meditație și rugăciune. Am fost prezente aproximativ 90 de persoane din toate ordinele și congregațiile feminine și masculine din zona Bacău.

După ce am trăit bucuria reîntâlnirii, începând cu ora 9.15, am ascultat cu multă atenție meditația părintelui Gică Păuleț din Congregația Augustinienilor Asumpționiști. Aprofundând textul din Scrisoarea către Romani capitolul 12, părintele ne-a provocat la o reflecție personală asupra modului în care ne trăim viața de consacrați: "Să nu vă considerați mai mult decât trebuie să vă considerați... întreceți-vă în a vă stima unii pe alții".

Să ne oferim: nu să dăruim ceva lui Dumnezeu, ci să ne dăruim, să ne oferim trupurile ca jertfă vie. Să ne rugăm cu oamenii și pentru oameni, cum ne spune rugăciunea euharistică pentru diferite necesități: "Deschide-ne ochii, ca să vedem trebuințele fraților noștri; inspiră-ne cuvintele și faptele potrivite, ca să fim un semn profetic al unității și al înțelegerii, ca să-i putem întări pe cei obosiți și împovărați; fă să-i slujim cu sinceritate, după exemplul și porunca lui Cristos, pentru ca toți oamenii să fie înălțați la o speranță nouă." Să lucrăm și asupra suferințelor minții, trupului și ale spiritului nostru: să fim vigilenți și să ne oprim asupra durerilor și nemulțumirilor noastre care pot fi transformate.

Care este suferința mea cea mai mare care poate fi transformată și la care nu am început încă să lucrez? Mai avem încă multe de convertit până să prezentăm și să transmitem viața consacrată ca fiind o artă de a trăi bine împreună în comunitate și în lume. O artă de a trăi bine după spiritul evangheliei și după carismele noastre tradiționale, dar care trebuie mereu reînnoite sub inspirația Duhului, care lucrează toate în toți, astăzi ca și ieri. Și nu putem face acestea decât rămânând conectați la realitate, la prezent, la noi și la ceilalți. E necesar, înainte de toate, să lucrăm la calitatea personalității noastre, pe drumul sfințeniei la care suntem chemați. Însăși Sfânta Evanghelie ne invită la aceasta: "Așadar, fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit!" (Mt 5,48).

A fi plini de prezența lui Cristos și de harul său sfințitor! Ce aspirație, ce chemare, ce misiune frumoasă! Dar și ce luptă, ce străduință continuă pentru a rămâne chibzuiți, cumpătați, fideli, pentru a nu ne lăsa învinși de rău, pentru a întrupa speranța atunci când disperarea locuiește în inimile noastre.

După meditație am mers în procesiune spre biserică pentru celebrarea Sfintei Liturghii, care a fost prezidată de părintele decan Benone Lucaci și la care au concelebrat mai mulți preoți din rândul persoanelor consacrate prezente la întâlnire.

În cadrul predicii, pornind de la textul evanghelic proclamat, părintele Clement Tălin, OFMConv., ne-a invitat să fim "sarea pământului și lumina lumii". Sfinția Sa a scos în evidență trei calități ale sării. O primă calitate reliefată a fost aceea că sarea dă gust mâncării. Pornind de la această referință, Isus ne cheamă "să dăm gust lumii", celor care ne înconjoară, să îmbunătățim viața celui de lângă noi. O a doua calitate a sării este că poate conserva. Isus Cristos ne cheamă "să păstrăm, să păzim ceea ce este bun". Așa cum carnea este păstrată bună de către sare, la fel și noi trebuie să păstrăm ceea ce este bun, să luptăm pentru credință, pentru iubire, pentru Dumnezeu. Cea de-a treia calitate subliniată a fost aceea că sarea topește gheața. Plecând de la această imagine suntem chemați să-i ajutăm pe ceilalți "să rămână în picioare", "să nu alunece pe drumul vieții", "să continue să meargă spre Cristos".

După acestea, părintele predicator a reamintit faptul că principala caracteristică a luminii este aceea de a ilumina, de a arăta, de a descoperi. Este evident că fără lumină ne-am deplasa mult mai greu și am putea face mult mai puține lucruri. Isus ne invită să luminăm acolo unde ne aflăm, să împrăștiem lumina noastră. La fel este și în Biserică. Avem mai multe tipuri de chemări, de misiuni, de vocații, de carisme, și fiecare este importantă acolo unde trebuie să lumineze. Un tată/o mamă trebuie să lumineze familia sa, un preot parohia sa, guardianul/superioara să lumineze pe frații/surorile lor, tânărul să fie lumină pentru grupul de prieteni din care face parte și așa mai departe. Să luminăm acolo unde suntem, după capacitatea noastră. Să dăm gust de Dumnezeu celor din jur, conservând/păzind credința, speranța și iubirea.

După masa fraternă, ocazie de împărtășire și de comuniune între noi, au urmat două mărturii frumoase de viață dăruită lui Dumnezeu: cea a părintelui Emilian-Ionel Dumea, vicar provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România, și a sorei Elisabeta Cochior din Institutul "Slijitoarele lui Cristos, Marele Preot". Mulțumim pentru mărturia lor de viață consacrată, în urmarea lui Cristos și în slujirea Bisericii și a oamenilor.

Întâlnirea noastră s-a încheiat cu adorația euharistică prezidată de părintele Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., prin care i-am mulțumit Domnului pentru chemarea noastră de a-l urma mai îndeaproape, pentru carismele, comunitățile și misiunile noastre, în diversitatea, frumusețea și bogăția lor. Am purtat înaintea lui Isus Euharisticul Biserica întreagă și toate persoanele pe care le întâlnim în realitățile în care ne desfășurăm activitatea, precum și nevoile lumii de astăzi.

Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să transformăm suferințele noastre, să dăm mărturie despre viața consacrată ca fiind o artă de a trăi bine împreună în comunitate și să fim sare și lumină pentru oamenii zilelor noastre.

Surorile Oblate Asumpționiste

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Bacău: Ziua Persoanelor Consacrate, la nivel zonal


 

lecturi: 2078.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat