Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onești

Duminică, 5 februarie 2023, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit la Târgu Ocna, la Casa Surorilor "Slujitoarele Preacuratei de Parma", unde au comemorat cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

Primul moment al zilei s-a desfășurat în Biserica parohială "Schimbarea la față a lui Isus" din Târgu Ocna. La ora 11.00 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de părintele Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini. Părintele paroh, Ciprian Bulai, a felicitat persoanele consacrate, adresându-le cuvinte de mulțumire și prețuire pentru misiunea nobilă pe care acestea o au în biserică.

În predica din cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon, Lucian Dămoc, făcând referire la lecturile și la evanghelia din această zi, evidențiază semnificația sării în Sfânta Scriptură, pornind de la cuvintele lui Isus: "Voi sunteți sarea pământului". În Vechiul Testament sarea poate avea o conotație pozitivă, folosită în cantități mici poate însemna: prietenie, bunătate, belșug, viață și binecuvântare. Folosită în cantități mari, sarea poate avea o conotație negativă: dușmănie, distrugere veșnică, moarte și blestem. Deci sarea poate însemna prietenie-blestem, viață-moarte, de aceea este asociată cu prietenia și alianța dintre poporul evreu și Dumnezeu. În Noul Testament semnificația sării ca și prietenie o găsim în pasajul din evanghelistul Marcu când ucenicii se ceartă "cine este cel mai mare?". Ajunși acasă, Isus îi întreabă: "Ce ați vorbit între voi pe drum?". Isus le aduce un copilaș în față și le spune ca să fie asemenea acestui copilaș. La sfârșit le spune: "Să aveți sarea în voi și să trăiți în pace unii cu alții". Aceasta este sarea, este prietenia pe care trebuie să o trăim. Isus ne cheamă să fim sare pentru întreaga lume, nu numai pentru noi înșine. Modul în care trăim viața de rugăciune, dar și viața fraternă, se va reflecta în echilibrul cu care trăim raporturile cu ceilalți. Isus spune: "Să aveți sare în voi înșivă". Este o trimitere la interioritate. Să fim atenți în a cultiva viața noastră interioară. Să ne ajute bunul Dumnezeu să trăim această sare a prieteniei cu Dumnezeu, cu fiecare om, în comunitatea noastră călugărească și cu întreaga lume. După îndemnurile de la predică, înainte de ofertoriu, toate persoanele consacrate prezente în biserică au reînnoit voturile de ascultare, curăție și sărăcie.

La ora 12.30, s-a servit prânzul fratern la casa surorilor "Slujitoarele Preacuratei de Parma". Programul a continuat cu momentul formativ, la ora 14.00, prezentat de sora Alina Râtan din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", cu tema: "Sinodalitatea în viața comunitară religioasă". Mai departe redăm câteva idei din prezentarea sorei Alina: "Biserica, la fel și viața consacrată, sunt sinodale în ele însele, deoarece pentru ele sinodalitatea face parte din identitatea lor cea mai profundă, este o provocare, o vocație și o chemare constantă. A merge spre un stil sinodal este o invitație care ne vine de la Biserică, invitație prin care toți suntem chemați să participăm într-un climat de rugăciune și de convertire, cu entuziasm, creativitate și libertate. Acest lucru se așteaptă de la toți și îndeosebi de la consacrați (Icoană a sinodalității de Mons. José Rodríguez Carballo, arhiepiscop secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, 1 februarie 2022).

Mai apoi sora Alina se oprește asupra celor trei verbe sinodale propuse de Papa Francisc la Omilia de la Sfânta Liturghie de deschidere a Sinodului (10 octombrie 2021) cu referire la viața fraternă în comunitate: a întâlni, a asculta, a discerne.

Pentru noi, persoane consacrate, viața fraternă în comunitate este modul privilegiat de a trăi și a manifesta stilul sinodal în viața consacrată, este locul prin excelență, de a deveni experți ai întâlnirii. Comunitatea religioasă "este locul unde se face în fiecare zi trecerea răbdătoare de la EU la NOI, de la sarcina mea la sarcina încredințată comunității, de la căutarea «intereselor mele» la cea a «intereselor lui Cristos»" (VFC, 39). O întâlnire adevărată se naște numai din ascultare. Când ascultăm cu inima se întâmplă asta: celălalt se simte primit, nu judecat, liber să povestească propria trăire și propriul parcurs spiritual (Papa Francisc, 10 octombrie 2021, Omilie la Liturghia de deschidere a Sinodului). A-l asculta pe celălalt înseamnă să creăm în interiorul nostru un spațiu de liniște în care celălalt poate să-și așeze sentimentele, emoțiile, dorințele, grijile, dubiile, așteptările. Nevoia de a fi ascultați ascunde nevoia de a fi recunoscuți. De aceea ne este greu atunci când cineva nu ne ascultă sau se preface că ne ascultă. Ascultarea trebuie să fie un adevărat act de iubire profundă, deoarece nu este suficient să-l ascultăm pe aproapele doar cu capul, e nevoie și de inimă (Castellazzi, 2011, 43-45). Sinodul este un drum de discernământ spiritual, de discernământ eclezial, care se face în adorație, în rugăciune, în contact cu cuvântul lui Dumnezeu. Întâlnirea și ascultarea reciprocă nu lasă lucrurile așa cum sunt. Dimpotrivă, atunci când intrăm în dialog, ne punem în discuție, și la sfârșit nu suntem aceiași de dinainte, suntem schimbați, reușim să facem un discernământ bun, să luăm o decizie personală sau pentru binele comun. Spre final, sora Alina răspunde la întrebarea: Cum mai putem trăi sinodalitatea? Mons. José Rodríguez Carballo, arhiepiscop secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, 1 februarie 2022, subliniază următoarele moduri de a manifesta un stil sinodal:

  • Colaborarea pentru realizarea unor proiecte comune, la nivel inter-congregațional: "Viața fraternă în comunitate ad intra este chemată să fie trăită și ad extra. Viața consacrată este chemată să meargă în pelerinaj cu alte persoane consacrate, în mod inter-congregațional, într-o atitudine de dialog care face posibil ca bogățiile unei carisme să îmbogățească pe ceilalți. Fiecare carismă este un dar pentru Biserică și în Biserică un dar pentru ceilalți. Este momentul de a uni forțele pentru a duce înainte proiecte comune, pentru a căuta răspunsuri la provocările momentului istoric pe care-l trăim."

  • Misiunea împărtășită: "Chemați să evanghelizăm, suntem chemați să evanghelizăm în misiune împărtășită, cu celelalte persoane consacrate, dar și cu clerul diecezan și cu laicii."

  • Colaborarea cu laicii: "Nimeni nu este mai creștin decât altul, chiar dacă funcțiunile sunt diferite. Laicii nu sunt numai mână de lucru. Sunt agenți necesari de evanghelizare în Biserică și nu numai subiecți de evanghelizat. Dacă Biserica trebuie să fie "o comunitate cu ușile deschise" (Papa Francisc), și comunitățile de viață consacrată trebuie să deschidă ușile lor pentru misiunea împărtășită cu laicii."

Veghea de rugăciune, organizată de sora Lucia Vârgă din Congregația "Surorile Providenței" din Cireșoaia, alături de celebrarea vesperelor au constituit finalul acestei zile de întâlniri, de împărtășire fraternă și rugăciune.

Sr. Petronela Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Târgu Ocna: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onești


 

lecturi: 1406.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat