Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Mihail"

În Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, la inițiativa părintelui paroh Irinel-Iosif Iosub, s-au desfășurat misiuni populare în perioada 2-5 februarie 2023, predicator fiind părintele Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Liturghia de încheiere a misiunilor a fost prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Încă de la începutul misiunilor, părintele paroh Irinel i-a mulțumit părintelui Iosif pentru faptul că a acceptat invitația de a ține cuvântul de învățătură și ne-a îndemnat ca noi, credincioșii, "să luăm cuvântul și să-l ascundem bine în inima noastră, pentru ca acest cuvânt să aducă roade pentru viața cea veșnică".

Primul îndemn al părintelui Iosif Antili a fost la interiorizare, să privim mai mult în inima noastră, în interiorul nostru, pentru a vedea ce este cu adevărat în interiorul nostru, pentru că acolo este omul adevărat, atrăgându-ne atenția asupra pericolului unui creștinism de suprafață, subliniind faptul că un "creștin trist și posomorât este o reclamă proastă pentru mântuire".

Pe tot parcul acestor zile, părintele predicator ne-a încurajat să apelăm la Biblie, afirmând că și el însuși face acest lucru, întrucât se simte provocat, judecat de Sfânta Scriptură și că acest lucru ar trebui să fie logica fiecărui creștin.

În vinerea în care cinstim Inima Preasfântă a lui Isus, ne-a invitat să medităm asupra Inimii lui Isus, aducându-ne aminte și de situații în care ne confruntăm cu "lipsa inimii" în viața noastră de zi cu zi, atunci când nu mai suntem frați și surori între noi. Astfel ne-a încurajat ca atunci când în inima noastră nu mai avem pace și armonie să-l lăsăm pe Dumnezeu să ne repare inima noastră și să ne redea pace prin mântuitoarele sacramente alte Reconcilierii și Euharistiei și să păstrăm mereu cuvântul lui Dumnezeu într-o inimă bună și doar așa vom da întotdeauna rod întru răbdare.

În cadrul celei de-a treia predici, părintele Iosif ne-a vorbit despre conștiință care este "judecătorul neadormit și aspru care nu poate fi cumpărat cu nimic", invocându-l pe Dumnezeu să ne dea harul unei conștiințe curate și astfel "câtă lume se va mântui în jurul vostru!", spunându-ne de altfel că cea mai bună "cremă de față" este o conștiință curată.

În reflecția despre credință, părintele a precizat că aceasta este până la urmă un drum spre necunoscut, care asemenea vieții este un teritoriu suveran al lui Dumnezeu. Fără Dumnezeu nu suntem nimic, credința ne învață să ne cunoaștem locul în societate și să înțelegem că în lume este la lucru puterea extraordinară a lui Dumnezeu, nu noi, îndemnându-ne să avem o credință solidă și aprofundată, să fim exemple de credință vie pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru să se poată mântui.

Cu privire la grădina inimii, părintele a făcut o paralelă extraordinară între Cartea Genezei unde Dumnezeu a sădit o grădină, în Eden, el fiind grădinarul divin, iar primul om, Adam, este un grădinar și un paznic al grădinii, iar nostalgia paradisului, a Edenului rămâne în fiecare dintre noi. În Evanghelia după Sfântul Ioan, găsim precizat că mormântul în care a fost pus Isus a fost într-o grădina, iar Maria Magdalena când îl întâlnește pe Isus a crezut că este grădinarul, iar părintele Iosif a precizat că Isus chiar era grădinarul, întrucât el este noul Adam care restaurează paradisul pierdut. Ne-a îndemnat pe fiecare dintre noi să facem din grădina inimii noastre un loc al armoniei și al păcii, unde se va simți bine Dumnezeu, noi și cei din jurul nostru.

În ziua de duminică, pornind de la cuvintele Mântuitorului, părintele Iosif ne-a îndemnat să fim lumina lumii, să-i putem lumina pe cei de lângă noi, sarea pământului, și anume trăind valorile evangheliei să nu-i permită acestei lumi să se strice, și cetate așezată pe munte, de unde să strălucim în fața oamenilor.

În fiecare zi a fost prezent un părinte paroh de la celelalte biserici din comunitatea noastră, cât și numeroși credincioși din celelalte parohii, ceea ce a subliniat și mai mult faptul că formăm o comunitate unită și plină de credință, în uniune de rugăciune în jurul lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh Irinel i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru aceste zile minunate, în care prin Duhul Sfânt a lucrat prin părintele predicator, cât și în inimile noastre, făcându-le disponibile cuvântului său. A mulțumit corului și fanfarei comunității care prin cântul lor au ajutat la ridicarea inimilor către Dumnezeu. De asemenea, a mulțumit preoților prezenți la altar, iar în numele comunității și a preoților din Săbăoani a mulțumit Preasfințitului Petru Sescu, pentru disponibilitatea lui de a fi prezent printre noi. Un mulțumesc cu totul special i-a fost adresat părintelui predicator, părintele paroh Irinel afirmând că în aceste zile părintele predicator ne-a ajutat să descoperim valoarea cuvântului lui Dumnezeu conținut în Sfânta Scriptură, subliniind faptul că a descoperit în aceste zile la părintele Iosif o inimă rugătoare, un suflet contemplativ și o minte însetată de cuvântul lui Dumnezeu.

Preasfințitul Petru Sescu l-a felicitat pe părintele paroh Irinel pentru aceste zile de misiuni populare, afirmând că suntem o comunitate privilegiată cu asemenea zile de har, remarcând de astfel un număr foarte mare de credincioși care l-au primit pe Cristos în inima lor în Sfânta Euharistie.

"Inima lui Isus, mântuirea celor ce nădăjduiesc în tine", ajută-ne ca aceste zile de binecuvântare sufletească să fie pentru noi izvor de mântuire și să te putem lăuda într-o zi cu îngerii tăi în cer!

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 februarie: Săbăoani: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Mihail"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de încheiere, transmisă pe pagina de Facebook a Parohiei "Sfântul Mihail":


 

lecturi: 1626.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat