Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Călugării și călugărițele din zona Bucovina au marcat Ziua Persoanelor Consacrate la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, duminică, 5 februarie 2023, la Sanctuarul "Adormirea Maicii Domnului" de la Cacica.

Duminică, 5 februarie 2023, noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am reunit la Cacica, sub mantia protectoare a Maicii Domnului, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru chemarea la viața consacrată și pentru a-i cere harul statorniciei pe mai departe.

Din cauza condițiilor climatologice, câteva comunități de surori nu au putut fi prezente. Totuși, nu au lipsit surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți și Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret. Gazdă ne-au fost Frații Minori Franciscani Conventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica.

În conferința susținută, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, rectorul sanctuarului, inspirat de prelegerile Papei Francisc, ne-a vorbit despre cele trei izvoare care ne ajută să mergem împreună sub călăuzirea Duhului Sfânt: iertarea, comunitatea și misiunea.

A fi și a merge împreună înseamnă a ne lăsa educați de Duhul Sfânt.

Este important să ne amintim că înainte de a le încredința misiunea de a predica evanghelia la toată făptura, Isus le-a dăruit apostolilor iertarea, arătându-le rănile de la mâini și picioare, precum și coasta străpunsă. Isus suferă împreună cu noi, vede rănile pe care le purtăm în adâncul sufletului nostru și ne invită să le unim cu rănile sale. Fiecare clipă este o ocazie prielnică pentru a primi iertarea lui Isus și a ne lăsa spălați de sângele rănilor sale.

Darul iertării se primește în sânul comunității; Isus Înviat s-a arătat discipolilor reuniți în Cenacol și le-a spus: "Pace vouă!" (In 20,21). Același lucru se întâmplă și în comunitățile noastre atunci când ne acceptăm unii pe alții. Casele noastre trebuie să fie locuite și conduse de Duhul Sfânt pentru ca noi să putem deveni misionari ai iertării și ai păcii divine.

Isus ne trimite așa cum Tatăl l-a trimis pe el: să slujească și să manifeste milostivirea pentru toți. Noi, persoanele consacrate, trebuie să fim martore ale iubirii nebune pe care Dumnezeu o are față de orice ființă umană.

După această conferință ne-am încredințat Maicii Domnului prin rugăciunea Sfântului Rozariu și mai apoi am participat la Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Au concelebrat pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, pr. Iulian Tancău, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., și pr. Sebastian Cochior, OFMConv.

Pr. Mitică Baltag OFMConv a fost disponibil la scaunul de spovadă.

La predică, pr Anton Mărăndescu, OFMConv-, ne-a reamintit că, așa cum ne spune Isus în Evanghelia din această a V-a duminică de peste an, trebuie să fim sarea pământului și lumina lumii.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii am reînnoit voturile de sărăcie, ascultare și castitate și am cerut harul lui Dumnezeu pentru toate persoanele consacrate din lumea întreagă.

PS Petru Gherghel ne-a transmis salutările și recunoștința PS Iosif Păuleț și ale PS Petru Sescu pentru prezența noastră în dieceză. Totodată, PS Petru Gherghel ne-a reamintit cât de important este să ne încredințăm Sfintei Fecioare Maria în momentele noastre de dificultate și de încercare.

După Sfânta Liturghie a urmat un moment de împărtășire fraternă, iar mai apoi, în fața Preasfântului Sacrament, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile sale.

Mulțumim comunității franciscane din Cacica pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestui eveniment. Domnul să răsplătească înmiit eforturile depuse!

Mulțumim, de asemenea, tuturor persoanelor consacrate care își dăruiesc viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Mulțumim tuturor credincioșilor din localitate și pelerinilor care au participat împreună cu noi la Sfânta Liturghie și celor care în fiecare zi ne susțin cu rugăciunile lor.

Încheiem cu cuvintele PS Iosif Păuleț, episcopul diecezei noastre, cuvinte care reprezintă o sinceră încurajare pentru fiecare dintre noi în mijlocul dificultăților întâlnite în viața de toate zilele. Mulțumim Preasfinției Sale pentru atenția manifestată față de persoanele consacrate din dieceza noastră.

"Prin îmbrățișarea și trăirea celor trei sfaturi evanghelice - sărăcia, ascultarea și castitatea - voi, dragi persoane consacrate, le spuneți tuturor că adevărata fericire nu o găsim în bucuriile amăgitoare ale acestei vieți, ci doar în Dumnezeu. Iubirea și slujirea voastră dezinteresată în favoarea copiilor, a tinerilor, a celor bolnavi și înaintați în vârstă ne încurajează și pe noi să ne implicăm mai mult în ajutorarea celor care se află în dificultate, convinși fiind că nu există o cale mai autentică de a-l iubi pe Dumnezeu decât aceea de a-i iubi pe oameni. Privind la exemplul vieții voastre, putem învăța cu toții să-l iubim mai mult pe Dumnezeu și să ne dedicăm mai mult slujirii celorlalți." (din Mesajul PS Iosif Păuleț cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate 2023)

Sr. Luminița Antonică, OP
Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 1514.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat