Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire națională on-line dedicată persoanelor responsabile cu viața consacrată

Vineri, 3 februarie 2023, la o zi după ce am celebrat sărbătoarea Întâmpinării Domnului și totodată cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate, la inițiativa PS Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic auxiliar de Lugoj, responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor din România, precum și la îndemnul președinților celor două ramuri, sr. Ildikó Homa, SSS, președinte CRSM, și pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., președinte CSMR, s-a organizat o întâlnire națională consultativă și de reflecție comună, on-line, dedicată persoanelor responsabile cu viața consacrată din cadrul diecezelor din țară, atât din partea ierarhică (persoane desemnate de episcop), cât și persoanele consacrate (propuse sau alese la nivel zonal de către viața consacrată), care s-au angajat la nivel local să anime și să organizeze întâlnirile persoanelor consacrate din zona lor.

Astfel, au fost prezente la această întâlnire, pe platforma Zoom, circa 26 de persoane consacrate masculine și feminine, de ambele rituri, romano- și greco-catolic, de diferite carisme din mai multe zone ale țării. Din Dieceza de Iași au participat responsabilii celor cinci zone: Iași, Roman, Bacău, Onești și Bucovina, împreună cu pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, împreună cu secretarul său.

Această propunere a venit cu dorința de a se organiza la început de an o întâlnire on-line, pentru a se da posibilitatea de a participa mai ușor, dar și mai multe persoane responsabile cu animarea vieții consacrate locale. Scopul acestei întâlniri, în afară de a ne cunoaște, a fost și cel de a vedea împreună care sunt nevoile și provocările vieții consacrate astăzi, la nivel general, și care ar fi crizele vocațiilor, la nivel național.

Discuțiile au avut loc în ordinea pe care moderatorul întâlnirii, sr. Ildikó, le-a coordonat și au fost dezbătute în jurul a patru întrebări scrise care au fost trimise în prealabil la responsabilii comisiilor. Fiecare responsabil zonal, apoi, a trimis aceste întrebări comunităților religioase din zona respectivă, astfel, fiecare având posibilitatea să își exprime punctul de vedere făcând o analiză a vieți consacrate astăzi în România. Pe lângă aceste întrebări ne-au mai fost propuse spre reflecție și două fragmente din documentul CIVCSVA cu titlul Pentru vinul nou burdufuri noi, mai exact, punctele 12 și 38 din acest document important pentru noi, persoanele consacrate.

Această întâlnire fraternă, dar și necesară, pentru bunul mers al vieții consacrate din România, care a început la ora 15.00, s-a încheiat la ora 17.00, cu mulțumirile de rigoare. S-a mulțumit tuturor pentru timpul acordat precum și pentru efortul de a veni în sprijinul vieții consacrate, prin dăruire și slujirea noastră acolo unde ne aflăm fiecare și prin intermediul carismei și al talanților primiți. Bunul Dumnezeu să continue să binecuvânteze viața consacrată, iar pe fiecare dintre noi, să ne întărească și să ne dea harul să rămânem fideli chemării primite, pentru a fi și în zilele noastre sare și lumină pentru lume (cf. Mt 5,13-16).

Îi mulțumim și noi lui Dumnezeu pentru toate institutele călugărești existente pe teritoriul României, precum și pentru numărul mare și variat de persoane consacrate din toată paleta vieții consacrate din țara noastră, numită de cel care a instituit ZMVC la 2 februarie 1996, "Grădina Maicii Domnului".

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar al Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată


 

lecturi: 706.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat