Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sudanul de Sud, Salva Kiir: Disponibili să reluăm colocviile de pace de la Roma

de Paolo Ondarza

Un gest de relaxare. Anunțul oficial al disponibilității de a relua colocviile de pace de la Roma cu grupurile de opoziție sud-sudaneze nesemnatare (NSSSOG). Îl dă președintele Republicii Sudanului de Sud, Salva Kiir Mayardit, în discursul său de bun-venit adresat Papei Francisc, primul papă în vizită în țară. "Prezența dumneavoastră între noi este o piatră de hotar istorică", spune șeful de stat. Guvernul local suspendase colocviile mediate de Comunitatea "Sfântul Egidiu" în lunile trecute citând "lipsa de angajare" din partea grupurilor NSSSOG. Salva Kiir Mayardit exprimă dorința ca "grupurile de rezistență" din partea lor "să răsplătească acest gest și să se angajeze sincer cu noi pentru a ajunge la o pace inclusivă în țara noastră".

Drumul spre pace

Președintele amintește reculegerea spirituală în Vatican în 2019 în care Papa Francisc pentru a cere pacea a sărutat picioarele sale și pe cele ale vicepreședinților desemnați prezenți, între care Riek Machar. Acesta din urmă - amintește Slava Kiir Mayardit - "când dumneavoastră ați sărutat picioarele noastre se afla în afara țării. Astăzi, dr. Riek și eu suntem așezați aici ca să lucrăm împreună pentru a pune în practică Acordul de pace revitalizat semnat în 2018".

Dialog și provocări

Președintele Sudanului de Sud se declară conștient că nu toți sunt satisfăcuți de implementarea acordului amintit: "Lucrul important este că noi, părți ale Acordului, lucrăm împreună în spirit de dialog pentru a depăși provocările pe care le avem în fața noastră și vom continua să ne angajăm până când pacea va fi consolidată trainic în Sudanul de Sud". În afară de asta amintește că în dorința profundă de a continua un "proces politic inclusiv în care glasurile cetățenilor să fie ascultate, în septembrie" a fost dezvoltată "Roadmap-2022 care prelungește cu 24 de luni perioada de tranziție" cu scopul de a avea timp "pentru a crea instituții care să permită alegeri transparente și credibile".

Importanța pelerinajului ecumenic

Dorința lui Salva Kiir este ca această căutare a păcii și a reconcilierii să fie ajutată de pelerinajul ecumenic în Sudanul de Sud al papei, al arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, și al moderatorului Adunării Generale a Bisericii din Scoția, Iain Greenshields: "Vizita istorică ai acestor eminenți conducători creștini trebuie să ne stimuleze ca să ne angajăm într-o reflecție profundă asupra istoriei noastre recente, în special cu referință la misiunea nobilă de consolidare a păcii și la proiectele importante de reconciliere și iertare între oamenii noștri".

Acordul de pace revitalizat a fost semnat la 12 septembrie 2018, după 15 luni de negocieri. La el au aderat câteva grupuri din opoziție. Pentru a media a intervenit în 2020 Comunitatea "Sfântul Egidiu" demarând așa-numita "Inițiativă de la Roma". La 12 ianuarie din același an aceste grupuri au semnat Declarația de la Roma care pentru prima dată a reunit toate părțile politice din țară cu semnarea unui acord de încetare a focului. De atunci, tot în prezența Comunității "Sfântul Egidiu", au urmat prima rundă de negocieri, semnarea Acordului politic de la Juba, rod al înțelegerii între Kiir și Machar care a deschis calea spre un guvern de unitate națională, și redactarea Declarației politice de principii. Perioada de tranziție care trebuia să ducă țara la alegerile din 2023, după diferite amânări, a fost prorogată cu 24 de luni la începutul lui august datorită lipsei de progrese substanțiale cu privire la multe dispoziții din acord, în timp ce în aceeași lună s-au reluat luptele între milițiile rivale în statele Nilul Superior și Jonglei. În noiembrie 2022 guvernul de la Juba a anunțat "suspendarea participării sale la colocviile de pace de la Roma", acuzând grupurile din opoziție sud-sudaneze nesemnatare de "lipsă de angajare".

(După Vatican News, 3 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 261.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat