Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Panama: Sfințirea a trei biserici în cele două misiuni românești. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea a II-a

Vizita PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, și a pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, a continuat în Panama. Comunitățile vizitate au fost cele aparținând misiunii românești din Chirique Grande, îngrijite de pr. Paul Roca.

Vă invit la cea de-a doua parte a călătoriei noastre...

După ce sâmbătă și duminică, 21 și 22 ianuarie, au fost sfințite cele două bisericii din misiunea Almirante, Ojo de Agua și Mila 3, în zilele următoare am fost invitați de PS Anibal Saldana să vizităm orașul Cianghinola, sediul curiei prelaturii, și orașul Bocas, sediul catedralei episcopale. Promit să vorbesc despre zile neoficiale ale călătoriei noastre, în următorul articol. Acum vă invit la cea de-a doua parte oficială a vizitei noastre în Panama:

Prima zi în misiunea Chirique Grande (26 ianuarie)

În dimineața zilei de 26 ianuarie, am pornit cu o barcă de pe insula Colon spre cea de-a doua misiune a Diecezei de Iași în Panama, spre localitatea Chirique Grande. Drumul pe mare a durat aproximativ o oră, cu o ambarcațiune destul de rapidă ce asigură transportul comun între insule. Am ajuns pe la ora prânzului, împreună cu pr. Paul Roca, în micul port al localității. De aici, printr-o ploaie măruntă, am pornit pe jos spre casa misiunii.

După ce ne-am întremat puțin la prânz, am plecat spre o localitate apropiată, Punta Penia, acolo unde un număr micuț, dar inimos, de oameni ne așteptau. Părintele Paul ne-a spus că oamenii din localitate sunt toți agricultori, destul de săraci, dar muncitori și implicați în viața Bisericii. Am constatat lucrul acesta în modul în care au participat la Sfânta Liturghie: gesturile și rugăciunile simple și din toată inima ne-au convins. Cel mai mult ne-a atras atenția faptul că toată lumea cânta, chiar dacă nu toată lumea avea înclinație muzicală. La final ne-au mărturisit că se bucură mult că un episcop din România a venit să-i viziteze.

Seara s-a încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată în biserica centrală a misiunii, în Chirique Grande. Oamenii de aici s-au arătat foarte încântați de vizita noastră și au venit să ne salute personal, mai ales că cei mai mulți așteptau acest moment pentru a ne cunoaște.

A doua zi în misiunea Chirique Grande (27 ianuarie)

Dimineață, după micul dejun, pr. Paul ne-a anunțat că în acea zi vom vizita trei comunități ale misiunii sale. Acestea erau: 1. Escobal - o comunitate îndepărtată în pădure; 2. Bajo Cedro - o localitate săracă ce se afla pe drumul principal; 3. Palma Real - o localitate catolică mai veche.

Așadar, dimineață am pornit sper prima comunitate, Escobal. După ce am părăsit drumul principal și am intrat în pădure, am parcurs mai bine de 10 km cu mașina printr-o zonă accidentată, în care, spunea părintele misionar, cu ceva timp în urmă o mașină a căzut într-o râpă pentru că frânele mașinii nu au mai ținut. Cu încredere în Dumnezeu, dar și cu multă emoție am ajuns la biserica aflată în pădure. Aici un grup mic de oameni ne așteptau pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie. Părintele Paul ne-a spus că această comunitate are nevoie de încă mult timp pentru a se aduna. Oamenii răsfirați prin pădure sunt greu de găsit și de evanghelizat. Această comunitate mică ne-a impresionat prin răspunsuri simple pe care le-au dat și prin modul în care ne-au primit și omenit. La final ne-au oferit portocale și ceva de băut, deși sunt izolați și fără prea multe posibilități. Atunci când la final a început să plouă, ne-am rugat să nu curgă torențial apa, pentru a ajunge cu bine la drumul principal.

După amiază, am poposit în localitatea Bajo Cedro, cea mai îndepărtată comunitate aflată pe drumul principal, aproximativ 50 km. Aici, ne-a spus pr. Paul, că se află una din comunitățile cele mai sărace, lucru pe care l-am constat și noi mai ales în privința caselor și a modului în care arată capela. Ceea ce o caracterizează cel mai mult este faptul că pune foarte multă inimă în tot ceea ce face pentru Biserică. Oamenii sunt primitori, îl înconjoară cu mult căldură pe părintele misionar, pregătesc cântecele și se simt ca o familie. Ne-a impresionat modul în care toată lumea cânta și răspundea la întrebările misionarului. Nu putem să trecem cu vederea faptul că un om în vârstă, care a învățat singur să cânte la chitară, vine de fiecare dată la Sfânta Liturghie și acompaniază cântările, așa cum poate. Și oamenii de aici ne-au mulțumit pentru vizită și a fost o mare bucurie să vadă interesul nostru pentru ei.

Ultima localitate vizitată a fost Palma Real. Aici, deși este una din cele mai vechi comunități catolice, lipsa preotului a dus la îndepărtarea oamenilor de biserică. Părintele Paul, de un an de când se îngrijește de misiune, a reușit să readucă o parte din credincioși înapoi la credință. PS Petru i-a îndemnat la predică să urmeze exemplul patronului lor, Sfântul Ioan Bosco și să se străduiască și ei să aducă pe cât mai mulți înapoi la Dumnezeu. Și aici oamenii prezenți ne-au mulțumit pentru vizită. La final de zi ne-am bucurat că am reușit să vedem o altă parte a realității misionare.

A treia zi în misiunea Chirique Grande (28 ianuarie)

Ziua de sâmbătă a fost dedicată unei singure comunități, mai exact localitatea Alto de la Gloria. Așa cum îi spune și numele, "înaltul cerului", această localitate se află pe înălțimi, mai exact la conta 1.400. Pentru că nu există nici un drum de acces, toată această distanță a fost parcursă de PS Petru Sescu, pr. Paul Roca și de subsemnatul, pr. Florin-Petru Sescu, pe jos, prin pădure, pe o potecă plină de pietre și noroaie. Urcarea a durat mai bine de două ore, dar la final i-am mulțumit lui Dumnezeu că am ajuns cu bine la destinație, obosiți, dar teferi și nevătămați.

Sus pe munte ne aștepta un grup restrâns de indigeni. Am fost avertizați de părintele misionar că oamenii de aici sunt reci și lipsiți de orice formă de expresivitate și totuși, deși pregătiți în prealabil, realitatea tot ne-a surprins. Am întâlnit oameni care, fără voia lor, ci doar din punct de vedere cultural, nu au schițat nici un gest la sosirea noastră. În acel moment am apreciat și mai mult eforturile misionarilor noștri, care, trecând peste greutățile urcării muntelui și lipsa de reacție a oamenilor, continuă să-l vestească pe Dumnezeu, continuă să meargă și să celebreze Sfânta Liturghie. Experiența din localitatea Alto de la Gloria, a confirmat ceea ce am constatat și în misiunea Almirante, la pr. Roberto Vacaru: curajul unui misionar înseamnă de cele mai multe ori a trece peste momentele de descurajare și răceală din partea celor din jur și să continui să evanghelizezi, să duci vestea cea bună tuturor.

Sfânta Liturghie a fost celebrată într-o capelă sărăcăcioasă din lemn, cu o masă de altar rudimentară și cu un paviment care era sărit și deformat. PS Petru i-a încurajat să nu-și piardă încrederea în Dumnezeu și să continue să se roage. Pe înălțimea mulților a fost celebrată o Liturghie simplă, prin cuvinte simple, pentru niște oameni foarte simpli. După Sfânta Liturghie am făcut o fotografie împreună, având în spate marea întinsă și insulele văzute de la înălțime, de la 1.400 de metri deasupra mării.

După amiază, am rămas la casa misiunii pentru că au început pregătirile pentru consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor bisericii din Chirique Grande. Corul și cei implicați în pregătirea mesei de a doua zi, erau în jurul misiunii.

Consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor din Chirique Grande (29 ianuarie)

În dimineața zilei de 29 ianuarie, toți ne-am trezit cu emoție. Cu siguranță, cel mai emoționat era pr. Paul Roca. Pentru comunitatea din Chirique Grande și pentru dânsul, care îi păstorește de un an de zile, ziua cea mare sosise.

Ne-am bucurat să vedem dis-de-dimineață oamenii implicați deja în pregătirea ultimelor amănunte pentru celebrare. Înainte de Sfânta Liturghie au fost făcute ultimele repetiții pentru cântece și au fost pregătite ultimele amănunte pentru masa de după eveniment.

La celebrare au venit să participe și reprezentanți din multele comunități ce aparțin misiunii. Aceștia au dat culoare prin îmbrăcămintea și darurile lor pregătite pentru ofertoriu. Se citea pe chipul multora bucuria de a vedea biserica centrală a misiunii cu acoperișul și interiorul schimbat, dar mai ales un altar și un prezbiteriu nou. Profit de ocazie pentru a spune că pr. Paul a ținut să mulțumească de mai multe ori preoților și credincioșilor din România, care prin intermediul Centrului Misionar Diecezan de Iași l-au susținut cu cea mai mare parte din banii necesari finalizării acestui proiect.

La ora 11:00 a început solemn Sfânta Liturghie. La ceremonii au participat PS Anibal Saldana, PS Petru Sescu, pr. Paul Roca și pr. Florin-Petru Sescu. Ritualul a început fără tăierea panglicii inaugurale pentru că această biserică era construită deja de ceva timp, doar că avut nevoie de renovare și construirea unui prezbiteriu și a unui altar. Așadar, cu o introducere scurtă cu privire la însemnătatea momentului și importanța gesturilor liturgice s-a trecut la sfințirea cu apă a poporului și a bisericii.

Ca de fiecare dată, la celebrările solemne, atmosfera de sărbătoare s-a văzut în gesturile și cântările celor prezenți. Corul i-a animat pe toți, trezind în cei prezenți dorința de-a-i mulțumi lui Dumnezeu și de a-l preamări prin cântece, aplauze și mișcări.

PS Anibal Saldana, episcop al Prelaturii de Bocas del Toro, care a prezidat Sfânta Liturghie în limba spaniolă, i-a îndemnat la predică pe credincioși să prețuiască altarul - locul prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lor, biserica - locul comuniunii mai depline cu El, și mai ales pe pr. Paul Roca - cel care se străduiește atât de mult să-l facă prezent pe Dumnezeu în mijlocul comunităților din regiunea Chirique Grande. Ca și la celebrările precedente, după predică, altarul a fost uns cu uleiul binecuvântat, adus din România. Un grup de persoane îmbrăcate tradițional au așezat fața de altar, lumânările și toate celelalte obiecte liturgice, iar episcopul a continuat Sfânta Liturghie în mod obișnuit.

La final PS Petru Sescu i-a salutat pe toți, transmițând gândul călduros al PS Iosif Păuleț și al tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași. I-a îndemnat pe toți să-l prețuiască pe pr. Paul Roca și să aibă grijă de el. Pr. Florin-Petru Sescu a transmis gândul de prețuire a tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași, care se roagă pentru misiuni și susțin material proiectele Centrului Misionar Diecezan de Iași. La fel, spre final, s-a subliniat faptul că generozitatea este o chestiune de inimă și nu de avere, pentru că mulți oameni din România, chiar cu venituri mici, știu să ofere în fiecare an ceva pentru misiuni, atât prin donații, dar mai ales prin "Cutia Speranței".

Pr. Paul a mulțumit la final tuturor binefăcătorilor, precum și comunității care s-a implicat atât de frumos în organizarea sărbătorii. A subliniat faptul că a rămas și el plăcut surprins de modul în care oamenii s-au implicat și mai ales pentru modul în care corul, condus de Kevin - un viitor diacon permanent, a animat celebrările și participă la cele mai multe evenimente din misiune.

După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, moment de sărbătoare, dar mai ales de comuniune, având în vedere că o parte dintre ei veniseră de departe pentru a participa la ceremonii.

În final le mulțumim și noi tuturor celor care ne susțin spiritual și material misiunile: preoți, persoane consacrate sau laicii; de România sau din străinătate. Vă mulțumim pentru toate proiectele, dar în mod special pentru construirea altarului și renovarea bisericii din Chirique Grande, Panama.

În încheiere...

Vă mulțumim pentru toate rugăciunile cu care ne-ați însoțit și vă mărturisim că vizita noastră în Panama a fost una rodnică, mai ales din punct de vedere spiritual.

Mii de mulțumiri tuturor celor care au contribuit la aceste proiecte: Picturile bisericii din Ojo de Agua; altarul și construcția bisericii din Mila 3; Renovarea bisericii din Chirique Grande.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto publicat de Centrul Misionar Diecezan Iași: 26-29 ianuarie: Panama: Sfințirea a trei biserici în cele două misiuni românești. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea a II-a

* * *

ERCIS FM: Interviu cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, despre vizita în Panama (10 februarie 2023):

* * *

Panama: Sfințirea a trei biserici în cele două misiuni românești. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I


 

lecturi: 1168.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat