Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud
(Pelerinaj ecumenic de pace în Sudanul de Sud)

(31 ianuarie - 5 februarie 2023)

© Vatican Media
Întâlnirea cu tinerii și cu cateheții
"Stadionul martirilor" (Kinshasa)
Joi, 2 februarie 2023

Mulțumesc pentru afectul vostru, pentru dansul vostru și pentru cuvintele voastre! Sunt fericit că v-am privit în ochi, că v-am salutat și v-am binecuvântat în timp ce mâinile voastre ridicate spre cer făceau sărbătoare.

Acum aș vrea să vă cer, pentru câteva momente, să nu mă priviți pe mine, ci tocmai mâinile voastre. Deschideți palmele mâinilor voastre, fixați-le cu ochii! Prieteni, Dumnezeu a pus în mâinile voastre darul vieții, viitorul societății și al acestei țări mari. Frate, soră, mâinile tale ți se par mici și slabe, goale și nepotrivite pentru misiuni așa de mari? Aș vrea să te fac să observi un lucru: toate mâinile sunt asemănătoare, dar niciuna nu este egală cu cealaltă; niciunul nu are mâini egale cu ale tale, de aceea tu ești o bogăție unică, irepetabilă și incomparabilă. Nimeni în istorie nu te poate înlocui. Așadar, întreabă-te: la ce folosesc aceste mâini ale mele? La a construi sau la a distruge, la a dărui sau la a acapara, la a iubi sau la a urî? Vezi, poți strânge mâna și s-o închizi, devine un pumn; sau poți s-o deschizi și s-o pui la dispoziția lui Dumnezeu și a celorlalți. Aici se află alegerea fundamentală, încă din timpurile antice, încă de la Abel, care a oferit cu generozitate roadele muncii sale, în timp ce Cain "și-a ridicat mâna împotriva fratelui [...] și l-a ucis" (Gen 4,8). Tinere care visezi un viitor diferit, din mâinile tale se naște ziua de mâine, din mâinile tale poate veni pacea care lipsește acestei țări. Dar ce trebuie făcut în mod concret? Aș vrea să vă sugerez câteva "ingrediente pentru viitor": cinci, pe care le puteți asocia chiar cu degetele unei mâini.

Degetului mare, degetul mai apropiat de inimă, îi corespunde rugăciunea, care face să pulseze viața. Poate să pară o realitate abstractă, departe de concretețea problemelor. În schimb, rugăciunea este primul ingredient, cel fundamental, pentru că singuri nu reușim să ne descurcăm. Nu suntem atotputernici, iar atunci când vreunul crede că este așa, eșuează în mod mizerabil. Este ca un copac dezrădăcinat: chiar dacă este mare și robust, nu stă în picioare singur. Iată de ce este nevoie să ne înrădăcinăm în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, care ne permite să creștem în fiecare zi în profunzime, să aducem rod și să transformăm poluarea pe care o respirăm în oxigen vital. Pentru a face asta, fiecare copac are nevoie de un element simplu și esențial: apa. Iată, rugăciunea este "apa sufletului": este umilă, nu se vede, dar dă viață. Cel care se roagă se maturează înăuntru și știe să ridice privirea în sus, amintindu-și că este făcut pentru cer.

Frate, soră, este nevoie de rugăciune, de o rugăciune vie. Nu te adresa lui Isus ca unei ființe distante și îndepărtate de care să-ți fie frică, ci ca celui mai mare prieten, care și-a dat viața pentru tine. El te cunoaște, crede în tine și te iubește, mereu. Privindu-l atârnat pe cruce pentru a te mântui, înțelegi cât de mult valorezi pentru el. Și apoi, îi poți încredința, aruncându-le pe crucea sa, crucile tale, temerile tale, suferințele tale. Le va îmbrățișa. Deja a făcut asta acum 2.000 de ani și acea cruce, pe care astăzi o suporți, era deja parte a crucii sale. Așadar, nu te teme să iei în mâini Crucifixul și să-l strângi la piept, să plângi lacrimile tale peste Isus. Și nu uita să privești fața sa, fața unui Dumnezeu tânăr, viu, înviat! Da, Isus a învins răul, a făcut din cruce puntea spre înviere. Așadar, ridică în fiecare zi mâinile către el pentru a-l lăuda și a-l binecuvânta; strigă-i speranțele inimii tale, destăinuiește-i secretele cele mai intime ale vieții: persoana pe care o iubești, rănile pe care le porți înăuntru, visele pe care le ai în inimă. Povestește-i despre cartierul tău, despre vecini, despre profesori, despre tovarăși, despre prieteni și despre colegi; despre țara ta. Dumnezeu iubește această rugăciune vie, concretă, făcută cu inima. Îi permite să intervină, să intre în pliurile vieții într-un mod special. Să vină cu "forța sa de pace", care are un nume. Știți cine este? Este Duhul Sfânt, Cel care mângâie și dă viață. El este motorul păcii, este adevărata forță pentru pace. Iată de ce rugăciunea este cea mai puternică armă care există. Îți transmite întărirea și speranța lui Dumnezeu. Îți deschide mereu noi posibilități și te ajută să învingi fricile. Da, cel care se roagă depășește frica și ia în mână propriul viitor. Credeți voi asta? Vreți să alegeți rugăciunea ca secret al vostru, ca apă a sufletului, ca unică armă de purtat cu voi, ca însoțitoare de călătorie în fiecare zi?

Acum să privim al doilea deget, arătătorul. Cu el indicăm ceva celorlalți. Ceilalți, comunitatea, iată al doilea ingredient. Prieteni, nu lăsați ca tinerețea voastră să fie ruinată de singurătate și de închidere. Gândiți-vă mereu împreună și veți fi fericiți, deoarece comunitatea este calea pentru a vă simți bine cu voi înșivă, pentru a fi fideli față de propria chemare. În schimb, alegerile individualiste la început par atrăgătoare, dar apoi lasă numai un mare gol înăuntru. Gândiți-vă la droguri: te ascunzi de ceilalți, de viața adevărată, pentru a te simți atotputernic; și la sfârșit ajungi să fii lipsit de toate. Dar gândiți-vă și la dependența de ocultism și de vrăjitorie, care închid în mușcăturile fricii, ale răzbunării și ale furiei. Nu vă lăsați fascinați de false paradisuri egoiste, construite pe aparență, pe câștiguri ușoare sau pe religiozități deformate.

Și păziți-vă de tentația de a arăta cu degetul împotriva cuiva, de a exclude pe cineva, pentru că este de o origine diferită de a voastră, de regionalism, de tribalism, care par să vă întărească în grupul vostru și reprezintă în schimb negarea comunității. Știți cum se întâmplă: mai întâi, se crede în prejudecăți cu privire la ceilalți, apoi, se justifică ura, apoi violența, iar la sfârșit se ajunge în mijlocul războiului. Dar - mă întreb - tu ai vorbit vreodată cu persoanele din celelalte grupuri sau ai fost mereu închis în grupul tău? Ai ascultat vreodată istoriile celorlalți, te-ai apropiat de suferințele lor? Desigur, este mai ușor a condamna pe cineva decât a-l înțelege; dar calea pe care Dumnezeu o indică pentru a construi o lume mai bună trece pe la celălalt, pe la ansamblu, pe la comunitate. Înseamnă a face Biserică, a lărgi orizonturile, a vedea în fiecare pe aproapele propriu, a ne îngriji de celălalt. Vezi pe cineva singur, suferind, neglijat? Apropie-te de el. Nu pentru a-i arăta cât ești de bun, ci pentru a-i dărui zâmbetul tău și a-i oferi prietenia ta.

David, ai spus că voi tinerii vreți pe bună dreptate să fiți conectați cu ceilalți, dar că adesea rețelele de socializare vă dezorientează. Este adevărat, virtualitatea nu este suficientă, nu putem să ne mulțumim să fim interfață cu persoane de departe sau chiar presupuse persoane. Viața nu se atinge cu un deget pe ecran. Este trist a vedea tineri care stau ore în fața unui telefon: după ce s-au oglindit, îi privești în față și vezi că nu zâmbesc, privirea a devenit obosită și plictisită. Nimic și nimeni nu poate înlocui forța ansamblului, lumina ochilor, bucuria împărtășirii! A vorbi, a ne asculta este esențial: în timp ce pe ecran fiecare caută ceea ce îl interesează, descoperiți în fiecare zi frumusețea de a vă lăsa uimiți de ceilalți, de relatările lor și de experiențele lor.

Acum să încercăm să atingem cu mâna ce anume înseamnă a face comunitate: pentru câteva clipe, vă rog, luați-l de mână pe cel care este lângă voi. Simțiți-vă o unică Biserică, un unic popor. Simte că binele tău depinde de binele celuilalt, care este înmulțit de ansamblu. Simte-te păzit de fratele și de sora, de cineva care te acceptă așa cum ești și vrea să aibă grijă de tine. Și simte-te responsabil pentru ceilalți, parte vie dintr-o mare rețea de fraternitate unde vă susțineți reciproc, iar tu ești indispensabil. Da, ești indispensabil și responsabil pentru Biserica ta și pentru țara ta; aparții unei istorii mai mari, care te cheamă să fii protagonist: creator de comuniune, campion de fraternitate, visător nepotolit al unei lumi mai unite.

În această aventură nu sunteți singuri: întreaga Biserică, răspândită în toată lumea, vă susține pe voi. Este o provocare dificilă? Da, dar este o provocare posibilă. Aveți și prieteni care din tăriile cerului vă stimulează spre aceste ținte. Știți cine sunt? Sfinții. Mă gândesc, de exemplu, la Fericitul Isidor Bakanja, la Fericita Marie-Clementine Anuarite, la Sfântul Kizito și la însoțitorii săi: martori ai credinței, martiri care n-au cedat niciodată în fața logicii violenței, ci au mărturisit cu viața forța iubirii și a iertării. Numele lor, scrise în ceruri, vor rămâne în istorie, în timp ce închiderea și violența se întorc mereu în dezavantajul celui care le comite. Știu că ați demonstrat de mai mult ori că știți să vă ridicați în picioare pentru a apăra, chiar cu prețul unor mari sacrificii, drepturile umane și speranța unei vieți mai bune pentru toți în țară. Vă mulțumesc pentru asta și cinstesc amintirea celor care - atâția - și-au pierdut viața sau sănătatea pentru aceste cauze nobile. Și vă încurajez, mergeți înainte împreună, fără teamă, ca o comunitate!

Rugăciune, comunitate; ajungem la degetul central, care se ridică deasupra celorlalte ca și cum ne-ar aminti ceva indispensabil. Este ingredientul fundamental pentru un viitor care să fie la înălțimea așteptărilor voastre. Este onestitatea! A fi creștini înseamnă a-l mărturisi pe Cristos. Or, primul mod pentru a face asta este a trăi corect, așa cum vrea el. Asta înseamnă a nu ne lăsa încâlciți în lațurile corupției. Creștinul nu poate decât să fie onest, altminteri trădează identitatea sa. Fără onestitate nu suntem discipoli și martori ai lui Isus; suntem păgâni, idolatri care adoră propriul eu și nu pe Dumnezeu, care se folosesc de ceilalți în loc să-i slujească pe ceilalți.

Dar - mă întreb - cum se învinge cancerul corupției, care pare să se extindă și să nu se oprească niciodată? Ne ajută Sfântul Paul, cu o frază simplă și genială, pe care puteți s-o repetați până când v-o amintiți din memorie. Iat-o: "Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul prin bine" (Rom 12,21). Nu te lăsa învins de rău: nu vă lăsați manipulați de indivizi sau grupuri care încearcă să se folosească de voi pentru a menține țara voastră în spirala violenței și a instabilității, așa încât să continue s-o controleze fără să le pese de nimeni. Ci învinge răul prin bine: fiți voi transformatorii societății, convertitorii răului în bine, ai urii în iubire, ai războiului în pace. Vreți să fiți asta? Dacă vreți, este posibil: știți de ce? Pentru că fiecare dintre voi are o comoară pe care nimeni nu v-o poate fura. Sunt alegerile voastre. Da, tu ești alegerile pe care le faci și poți alege mereu lucrul corect de făcut. Suntem liberi să alegem: nu permiteți ca viața voastră să fie târâtă de curentul poluat, nu vă lăsați purtați ca un trunchi uscat într-un fluviu murdar. Indignați-vă, fără a ceda vreodată în fața lingușirilor, convingătoare dar otrăvite, ale corupției.

Îmi vine în minte mărturia unui tânăr asemenea vouă, Floribert Bwana Chui: în urmă cu cincisprezece ani, la numai douăzeci și șase de ani, a fost ucis la Goma, pentru că a blocat trecerea de alimente deteriorate, care aveau să dăuneze sănătății oamenilor. Putea lăsa să treacă, nu l-ar fi descoperit și chiar ar fi câștigat. Dar, fiind creștin, s-a rugat, s-a gândit la ceilalți și a ales să fie cinstit, spunând nu murdăriei corupției. Asta înseamnă a menține mâinile curate, în timp ce mâinile care trafichează bani se murdăresc de sânge. Dacă vreunul îți va întinde un plic, îți va promite favoruri și bogății, nu cădea în capcană, nu te lăsa înșelat, nu te lăsa înghițit de mlaștina răului. Nu te lăsa învins de rău, nu crede în cursele întunecate ale banului, care te fac să te scufunzi în noapte. A fi cinstiți înseamnă a străluci ziua, înseamnă a răspândi lumina lui Dumnezeu, înseamnă a trăi fericirea dreptății: învinge răul cu binele!

Suntem la al patrulea deget, inelarul. Acolo se pun inelele nupțiale. Dar, dacă vă gândiți, inelarul este și degetul cel mai slab, acela care se ridică cel mai greu. Ne amintește că marile ținte ale vieții, înainte de toate iubirea, trec prin fragilități, trude și dificultăți. Trebuie locuit în ele, înfruntate cu răbdare și încredere, fără a lua asupra noastră probleme inutile, ca de exemplu a transforma valoarea simbolică a dotei într-o valoare aproape de piață. Dar în fragilitățile noastre, în crize, care este forța care ne face să mergem înainte? Iertarea. Pentru că a ierta înseamnă a ști să reîncepem. A ierta nu înseamnă a uita trecutul, ci a nu ne resemna cu faptul că el se repetă. Înseamnă a schimba cursul istoriei. Înseamnă a-l ridica pe cel care este căzut. Înseamnă a accepta ideea că nimeni nu este perfect și că nu numai eu, ci toți au dreptul de a putea reporni.

Prieteni, pentru a crea un viitor nou avem nevoie să dăm și să primim iertare. Asta face creștinul: nu-i iubește numai pe cei care-l iubesc, ci știe să oprească spirala răzbunărilor personale și tribale cu iertarea. Mă gândesc la Fericitul Isidor Bakanja, un frate al vostru, care a fost torturat îndelung pentru că n-a renunțat să mărturisească evlavia sa și a propus altor tineri creștinismul. Nu a cedat niciodată în fața sentimentelor de ură și, dându-și viața, l-a iertat pe călăul său. Cine iartă îl duce pe Isus și acolo unde nu este primit, pune iubire și acolo unde aceasta este refuzată. Cine iartă construiește viitorul. Dar cum să devenim capabili de iertare? Lăsându-ne iertați de Dumnezeu. De fiecare dată când ne spovedim, suntem cei dintâi care primim în noi acea forță care schimbă istoria. Suntem iertați mereu de Dumnezeu, mereu și gratuit! Și nouă ne este spus, ca în evanghelie: "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37). Mergi înainte, de acum fără supărare, fără otravă, fără ură. Mergi înainte însușindu-ți stilul lui Dumnezeu, unicul care reînnoiește istoria. Mergi înainte și crezi că împreună cu Dumnezeu se poate reîncepe mereu, se poate reporni mereu, se poate ierta mereu!

Rugăciunea, comunitate, onestitate, iertare. Suntem la ultimul deget, cel mai mic. Tu ai putea să spui: sunt puține lucruri și binele pe care-l pot face este o picătură în mare. Dar tocmai micimea, faptul de a ne face mici îl atrage pe Dumnezeu. Există un cuvânt cheie în acest sens: slujire. Cine slujește se face mic. Ca o sămânță minusculă, pare să dispară în pământ și în schimb aduce rod. Conform lui Isus, slujirea este puterea care transformă lumea. Așadar, mica întrebare pe care o poți lega de deget în fiecare zi este: Eu ce pot să fac pentru ceilalți? Și anume, cum pot să slujesc Biserica, comunitatea mea, țara mea? Olivier, ne-ai spus că în unele regiuni voi, cateheții, slujiți zilnic comunitățile de credință și că în Biserică asta trebuie să fie "treaba tuturor". Este adevărat și este frumos să-i slujim pe ceilalți, să ne îngrijim de ei, să facem ceva gratuit, așa cum face Dumnezeu cu noi. Eu aș vrea să vă mulțumesc, dragi cateheți: voi sunteți vitali ca apa pentru atâtea comunități; faceți ca ele să crească mereu cu limpezimea rugăciunii voastre și a slujirii voastre. A sluji nu înseamnă a rămâne cu mâinile încrucișate, înseamnă a ne mobiliza. Mulți se mobilizează pentru că sunt calamitați de propriile interese; vouă să nu vă fie frică să vă mobilizați în bine, să investiți în bine, în vestirea evangheliei, pregătindu-vă în mod pasionat și adecvat, dând viață proiectelor organizate, pe termen lung. Și să nu vă fie frică să vă faceți auzit glasul vostru, pentru că nu numai viitorul, ci și prezentul este în mâinile voastre: fiți în centrul prezentului!

Prieteni, v-am lăsat cinci sfaturi pentru a găsi priorități printre multele voci convingătoare care circulă. În viață, ca și în circulația stradală, adesea dezordinea creează aglomerații și blocaje inutile, care fac să se irosească timp și energii și alimentează furia. În schimb, ne face bine, chiar și în învălmășeală, să dăm inimii și vieții puncte ferme, direcții stabile, pentru a deschide un viitor diferit, fără a urmări vânturile oportunismului. Dragi prieteni, tineri și cateheți, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce sunteți: pentru entuziasmul vostru, pentru lumina voastră și pentru speranța voastră. Aș vrea să vă spun un ultim lucru: nu vă descurajați niciodată! Isus crede în voi și nu vă lasă niciodată singuri. Bucuria pe care o aveți astăzi păstrați-o și nu lăsați să se stingă! Așa cum spunea Floribert prietenilor săi când erau posomorâți: "Ia Evanghelia și citește-o. Te va mângâia, îți va da bucurie". Ieșiți împreună din pesimismul care paralizează. Republica Democrată Congo așteaptă din mâinile voastre un viitor diferit, pentru că viitorul este în mâinile voastre. Țara voastră să fie din nou, grație vouă, o grădină fraternă, inima păcii și a libertății Africii! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 197.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat