Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Pacea între oameni este un bun esențial". Discursul Papei Francisc adresat unei delegații a Institutului European de Studii Internaționale din Salamanca (26 ianuarie 2023)

Eminență,

Iubiți frați și surori,

Mulțumesc că ați venit, este o plăcere să vă urez bun-venit înapoi în această casă și să vă împărtășesc rezultatele investigațiilor asupra realității politice și sociale actuale. Roma a fost un creuzet de culturi și popoare de mii de ani. Lumea întreagă a trecut pe aici și s-a contopit, un creuzet. Moștenitor al acestei vocații universale, Scaunul lui Petru a fost mereu atent la vicisitudinile tuturor popoarelor, la eforturile și dificultățile lor pentru a obține o viață mai bună, căutând ca ele să obțină pacea pe care Domnul a promis-o discipolilor săi (cf. In 14,26-27).

Această pace nu numai că depășește ceea ce putem realiza cu mijloace pur umane, ci ne provoacă și pentru ca aceasta din urmă să nu se bazeze doar pe echilibre de putere sau pe reducerea la tăcere a cererilor juste ale celor mai puțin favorizați. Cu toate acestea, pacea între oameni este un bun esențial pentru care trebuie să muncim din greu și să o cerem cu ardoare de la Dumnezeu. Aceasta este atitudinea de pacificare, și pacea va fi rezultatul. Dar această atitudine de pacificare este întotdeauna pe cât de umană, pe atât de dificilă, pentru că prima reacție pe care o avem este să apucăm piatra și să o aruncăm în celălalt, să declarăm război și apoi să negociem. Nu! Pacificarea este mai ușoară, economisește doi pași.

Din păcate, situația actuală ne amintește de ideea din Fratelli tutti: "Fiecare război lasă lumea mai rea de cum a găsit-o. Războiul este un faliment al politicii și al omenirii, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului" (nr. 261).

Dacă ne gândim că în ultimii 100 de ani au fost trei războaie mondiale, 1914-1918, 1939-1945 și acesta actual, care este un război mondial, cum înțelegem asta? Dacă ne gândim că cel mai important buget este pentru fabricarea armelor, iar dacă într-un an nu se fabrică arme, cu acești bani se rezolvă problema foametei în întreaga lume. Cu alte cuvinte, avem deja o orientare războinică de distrugere și dacă ne gândim că astăzi tehnica armelor a ajuns într-un punct în care o singură bombă poate distruge un oraș întreg ca acesta, la ce ne așteptăm? Se pare că nu se înțelege pe unde mergem. De aceea, lupta pentru înțelegerea umană și pentru pace trebuie să fie neobosită, nu ne putem permite să luăm vacanțe de la asta.

Războiul este groaznic. Totuși, nu trebuie să renunțăm, din această cenușă pe care o vedem astăzi poate să răsară ceva nou, din acest eșec putem găsi o lecție de viață.

Trebuie să citim războaiele anterioare. Când în 2014 am fost la Redipuglia pentru centenar, am văzut acele morminte și ceva s-a agitat în mine, am plâns ca un copil. În fiecare an pe 2 noiembrie merg la un cimitir să sărbătoresc. Într-un an am fost la Anzio, la Cimitirul American. În Anzio, a fost una dintre debarcări și am văzut vârsta soldaților - 20, 21, 19, 22 - și m-a supărat. Noi nu învățăm. Cu puțin timp în urmă - nu știu cât timp, cu câțiva ani în urmă -, a fost comemorată a șaptezecea aniversare de la debarcarea în Normandia. Mai mulți șefi de guvern s-au reunit pentru a comemora acest eveniment, care a fost începutul sfârșitului nazismului, adică eliberarea Europei. Dar nimeni nu-și amintea că treizeci de mii de tineri au rămas pe plajele din Normandia, treizeci de mii! Mă gândesc la mame: "O scrisoare, doamnă". Deschide scrisoarea: "Am onoarea să vă informăm că sunteți mama unui erou care și-a dat viața pentru țară", și o medalie. Este drama războiului, când o vom înțelege? În călătoria pe care am făcut-o în România și Slovacia, când am trecut prin orașe, erau acolo oameni care salutau, băieți, fete, cupluri tinere căsătorite, bărbați tineri, femei tinere, dar și femei de o anumită vârstă; bărbați bătrâni aproape că nu erau: războiul. Acest lucru este foarte dur. Cred că trebuie să reacționăm, războiul este groaznic. Și trebuie să facem ceva nou din acest eșec, să găsim o lecție de viață.

Iar ceea ce pare a fi o înfrângere și un motiv de oprobriu poate deveni, ca și scandalul crucii, o victorie. Cum? Dacă noi cu rugăciunea noastră și cu munca noastră, munca noastră de conștientizare, suntem capabili să oferim soluții, să stârnim voințe, să dăm mărturie că iubirea, fraternitatea și adevăratul umanism care se naște din credință înving ura, respingerea și brutalitatea. Vă rog!

Și aceasta este provocarea pe care v-ați propus-o și vă mulțumesc pentru dorința de a aduce din știința voastră elemente valabile care să-i ajute pe toți să înainteze pe calea fraternității, pe calea păcii, a unității umane. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Și mulțumesc pentru ceea ce faceți, mulțumesc! Și să mergem înainte fără a ne descuraja! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 139.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat