Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Criticile ajută la creștere, dar aș vrea ca să mi le facă direct

Interviul Papei Francisc cu Associated Press: de la moartea lui Benedict al XVI-lea ("Am pierdut un tată") la invitația de a nu discrimina pe nimeni, începând cu homosexualii. Apoi, relațiile cu China ("trebuie să continuăm dialogul"), îndoielile legate de riscul ideologiei în calea sinodului german și cazul Rupnik.

de Salvatore Cernuzio

Moartea lui Benedict al XVI-lea, criticile reieșite în câteva cărți recente, homosexualitatea care "nu este un delict", sănătatea personală "bună" în pofida vârstei, raporturile cu China, parcursul sinodal german, evenimentul abuzurilor iezuitului Marko Rupnik. Sunt multe și de strictă actualitate temele pe care Papa Francisc le abordează într-un nou interviu difuzat astăzi cu agenția de informație nord-americană Associated Press (AP). Este primul interviu al pontifului după moartea predecesorului său Joseph Ratzinger, la 31 decembrie 2022, a cărui figură Papa Francisc o schițează în colocviul cu corespondentul Nicele Winfield, care a avut loc ieri la "Sfânta Marta".

În fața unui dubiu, mergeam la Benedict al XVI-lea

Papa îl definește "un gentleman" pe Benedict al XVI-lea și asigură că prin moartea sa "am pierdut un părinte": "Pentru mine, era o siguranță. În fața unui dubiu, ceream mașina, mergeam la mănăstire și întrebam". Jorge Mario Bergoglio, încă o dată întrebat despre eventuala sa demisie, spune că dacă eventual ar renunța la slujirea petrină, ar fi "episcopul emerit de Roma" și ar merge "să trăiască la Casa Clerului la Roma". "Experiența lui Benedict - adaugă el - face deja să se nască noii papi care demisionează pentru a se insera în mod mai liber". Francisc explică faptul că predecesorul era încă legat de o concepție despre pontificat: "În asta nu era complet liber, pentru că probabil ar fi voit să se întoarcă în Germania lui și să continue să studieze teologia de acolo. Dar a făcut tot posibilul pentru a fi cât mai aproape posibil. Și acesta a fost un compromis bun, o soluție bună."

Critica ajută la creștere

De la papa și o reflecție asupra pontificatului său, care la 13 martie împlinește zece ani. La început, explică el, vestea despre un pontif sud-american a fost primită cu surpriză de mulți dinăuntrul și din afara Bisericii, apoi, spune el, "au început să vadă defectele mele și nu le-au plăcut". În privința criticilor primite șn ultima perioadă, prin cărți sau documente puse în circulație printre cardinali cu semnătură pseudonimă, Francisc spune că pentru el, ca și pentru toți, ar fi mereu mai bine să nu avem critici "pentru pacea minții": "Sunt ca o mâncărime, sunt un pic deranjante, dar le prefer, pentru că înseamnă că există libertate a cuvântului". Important este să fie spuse "în față, pentru că așa creștem toți, corect?". Este mai rău, conform papei, "dacă este vorba de o acțiune ascunsă". Cu unii promotori ai acestor critici, Papa Bergoglio spune că a discutat personal: "Unii dintre ei au venit aici și da, am discutat despre asta. Normal, așa cum se vorbește între persoane mature. Nu m-am certat cu niciunul, ci am exprimat opinia mea și ei au exprimat-o pe a lor. În caz contrar, se creează o dictatură a distanței, cum o numesc eu, în care împăratul este acolo și nimeni nu-i poate spune nimic. Nu, lăsați-i să spună, deoarece compania, critica ajută la creștere și la a face să meargă bine lucrurile".

A distinge între păcat și delict

În interviu, Papa Francisc este interpelat după aceea despre tema homosexualității - care, subliniază el, "nu este un delict", ci o "condiție umană" - și a drepturilor comunității LGBTQ: "Toți suntem fii ai lui Dumnezeu și Dumnezeu ne vrea așa cum suntem și cu forța cu care fiecare dintre noi luptă pentru propria demnitate. A fi homosexuali nu este un delict", afirmă el. După aceea, ca întotdeauna în predica sa ori în interviuri, mimând un colocviu între două persoane, spune că cineva ar putea să susțină că "este un păcat". "Mai întâi, să distingem între păcat și delict", clarifică Francisc. "Este păcat și a fi lipsiți de caritate unii față de alții." Aceasta este ideea pentru papa pentru a adresa o critică legilor pe care le definește "nedrepte" care încriminează homosexualitatea: "Cred că sunt peste 50 de țări care au o condamnare legală și dintre acestea cred că zece, un pic mai mult sau mai puțin, au pedeapsa cu moartea. Nu o numesc direct, dar spun «cei care au atitudini nenaturale»". O invitație la o abordare diferită este adresată și episcopilor care discriminează persoanele gay și comunitățile LGBTQ. În acest sens, pontiful amintește Catehismul Bisericii Catolice în care se citește că "persoanele cu tendințe homosexuale trebuie să fie acceptate, nu marginalizate, însoțite dacă le este dat un loc". Nimeni nu trebuie să fie discriminat, remarcă episcopul de Roma. Și asta nu se referă numai la homosexualitate: "Nici chiar și cel mai mare asasin, cel mai mare păcătos nu ar trebui să fie discriminați. Fiecare bărbat și fiecare femeie trebuie să aibă o fereastră în propria viață unde să poată îndrepta propria speranță și trebuie să poată vedea demnitatea lui Dumnezeu".

Surprins și rănit de evenimentul Rupnik

Îndelung, în colocviu, se oprește asupra problematicii abuzurilor clerului. Trimiterea este imediat la evenimentul iezuitului Marko Rupnik, cunoscut mozaicar, astăzi în centrul acuzelor de abuzuri sexuale, psihologice și de conștiință, care îi sunt adresate de surori și care ar fi avut loc în urmă cu circa 30 de ani în Slovenia și după aceea, mai recent, în Italia. Interpelat în acest sens, Papa Francisc spune: "Pentru mine a fost o surpriză, cu adevărat. Acesta, o persoană, un artist de acest nivel, pentru mine a fost o mare surpriză și o rană". Întregul eveniment a fost gestionat de Societatea lui Isus, în timp ce instrumentarea procesului a fost încredințată responsabilului de probleme legale ale dominicanilor, explică papa. După aceea, asigură că nu a avut un rol în gestionarea cazului, ci a intervenit numai procedural "într-un mic proces care a ajuns la Congregația pentru Doctrina Credinței în trecut". Francisc explică faptul că a dat indicații pentru ca cele două serii de acuze să fie tratate de același tribunal care le-a analizat pe primele: "Să continue cu tribunalul normal... Altminteri, parcursurile procedurale se împart și totul se amestecă". Referitor la faptul că Vaticanul nu a renunțat în acest caz la prescripție, pontiful este de acord că este corect a renunța "mereu" la termenii de prescripție în cazurile care implică minori și "adulți vulnerabili", pentru a menține în schimb garanțiile legale tradiționale cu cazurile care implică ceilalți adulți, așa cum s-a întâmplat pentru Rupnik.

Dialogul chinez și drumul sinodal german

Papa lărgește după aceea privirea asupra muncii Comisiei pentru Tutelarea Minorilor și nu ezită să menționeze opera diplomatică desfășurată de Sfântul Scaun. În această privință, tratează tema raporturilor cu China și reafirmă: "Trebuie să mergem cu răbdare". Referitor la posibile deschideri, "luăm măsuri": autoritățile chineze "uneori sunt un pic închise, uneori nu". "Esențialul este ca dialogul să nu se întrerupă", afirmă papa. Despre cardinalul Joseph Zen, pe care l-a primit în Vatican la 6 ianuarie, spune că este "fascinant": acum, afirmă el, desfășoară pastorația sa în închisoare "și este în închisoare toată ziua. Este prieten al gărzilor comuniste și al prizonierilor. Toți îl primesc bine. Este un om de mare simpatie". Este curajos - mai afirmă el -, dar este și "un suflet duios" și a plâns ca un copil în fața statuii Sfintei Fecioare Maria de la Sheshan pe care a văzut-o în apartamentul său la "Sfânta Marta".

Cu privire la drumul sinodal german, care duce înainte cereri precum abolirea celibatului sacerdotal, preoția feminină și alte posibile reforme de liberalizare, Francisc avertizează că riscă să devină în mod dăunător "ideologic". Dialogul este bun, dar "experiența germană nu ajută", afirmă papa, subliniind că procesul din Germania a fost condus până astăzi de "elită" și nu implică "întregul popor al lui Dumnezeu". "Pericolul este să intre ceva foarte, foarte ideologic. Atunci când ideologia este implicată în procesele ecleziale, Duhul Sfânt pleacă acasă, pentru că ideologia îl învinge pe Duhul Sfânt."

Sănătatea și "harul umorului"

Nu lipsește în interviu o aluzie la sănătatea sa. Sănătate pe care Jorge Mario Bergoglio o definește "bună", luând în considerare cei 86 de ani și cu toate că a "revenit" diverticulita pentru care a fost operat la colon în iulie anul trecut: "Însă este sub control". Pontiful revelează în afară de asta detaliul unei mici fracturi la genunchi cauzată de o cădere, vindecată fără intervenții chirurgicale: "Genunchiul, grație unei terapii bune și magnetoterapiei, laserului... osul s-a întărit... Deja merg, mă ajut cu un cărucior, dar merg". Pentru vârsta sa, totul este "normal": "Pot să mor și mâine, dar hai, totul este sub control. Sănătatea mea este bună. Și cer mereu harul ca Domnul să-mi dea simțul umorului".

(După Vatican News, 25 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 568.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat