Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Miercuri, 25 ianuarie 2023, în sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul, s-a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, printr-o celebrare prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au fost PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Episcopie și de la Seminarul Mare. Din partea Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a participat pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu. Predica a fost rostită de pr. Cristian Bîrnat, profesor și formator la Seminarul Mare din Iași.

Salutându-i pe cei prezenți în catedrală și pe cei care erau în comuniune prin intermediul postului de radio ERCIS FM, PS Iosif Păuleț i-a făcut conștienți pe cei care îl ascultau de demnitatea pe care în virtutea Botezului o are fiecare creștin: "În apa Botezului am devenit membre ale trupului lui Cristos". Însă a avertizat cu privire la păcatele comise de-a lungul timpului, prin care "ne-am provocat reciproc suferințe și răni". De aici, și invitația pentru recunoașterea păcatelor, mai ales ale acelora comise împotriva unității.

Rugăciunile care au urmat au fost rostite alternativ, toate exprimând regretul pentru neajunsurile și greșelile comise împotriva unității, a creației, a mediului, care au culminat cu cererea de iertare, adresată Tatălui ceresc.

După proclamarea lecturilor, pr. diacon Adrian Alexandru Bortă a dat citire fragmentului evanghelic din Lc 18,1-8, care evidențiază importanța rugăciune neîncetate.

Pr. Cristian Bîrnat, profesor și formator la Seminarul Mare din Iași, a scos în relief în cadrul predicii cât este de necesară rugăciunea. În acest sens, a indicat spre răspunsul călugărului care se ostenește toată viața cu rugăciunea, fără să aibă imediate rezultate. Apoi, a vorbit de copilul care a solicitat ajutorul părinților în rugăciunea sa, pentru a nu fi singur cu cuvintele sale înaintea lui Dumnezeu.

În istoria Bisericii au existat artiști care au pictat în diferite moduri importanța rugăciunii, artistul coordonator fiind Isus Cristos. A fost amintit Ignațiu de Loyola, care răspunde la obiecția că Dumnezeu nu ar asculta rugăciunile, deoarece oamenii nu se roagă lui, dar și pentru un alt motiv: ca ei să facă un salt calitativ în el. Un alt artizan despre care a vorbit predicatorul a fost Sfântul Paul, care a lucrat pentru unitate și pentru aceeași credință în Isus.

Rugăciunea rezultă deja din însuși actul de a trăi: "Este necesar să ne rugăm mereu, pentru că deja a trăi înseamnă a ne ruga. Chiar dacă tu ești creștin, catolic, ortodox, ateu, tu te rogi pentru că trăiești, pentru că nu ești perfect, absolut, atotputernic, pentru că în mod constitutiv primești viața dinafara ta". "Spune-mi cum și când te rogi, ca să-ți spun cine ești!" au fost cuvintele care au încheiat predica pr. Cristian Bîrnat.

La sfârșit, i-a fost dat cuvântul pr. dr. lect. Cătălin Vatamanu, delegatul Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care a vorbit despre milostivirea și iertarea pe care le experimentăm toată viața în familie și cu oamenii cu care relaționăm, dar și în rugăciunea "Tatăl nostru", atunci când cerem să ni se ierte păcatele. "Ce păstrăm în adâncul de taină al inimilor noastre la finalul acestor opt zile?", a întrebat pr. Cătălin. Indicând spre cuvintele cu care se încheie Liturghia latină: Liturghia s-a sfârșit, mergeți în pace!", părintele ortodox a subliniat importanța misiunii. Apoi a citit rugăciunea de la finalul Liturghiei ortodoxe.

PS Iosif Păuleț a mulțumit la încheierea celebrării celor care au participat, în mod deosebit pr. Cristian Bîrnat pentru lecția despre rugăciune oferită la predică, întărind că numai împreună putem realiza unitatea și că nu avem voie să uităm un lucru esențial: "Noi toți, catolici, ortodocși, protestanți, neoprotestanți, îi aparținem lui Cristos și nu trebuie să trăim dezbinați".

Dumnezeu să primească rugăciunea tuturor, a celor din catedrală și a celor care s-au conectat la această celebrare prin intermediul postului de radio ERCIS FM sau al internetului și să grăbească prin Duhul său realizarea unității!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 481.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat