Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală canonică a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Rotunda

În perioada 20-22 ianuarie 2023 Preasfințitul Iosif Păuleț a efectuat vizita pastorală în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Rotunda, ocazie cu care a binecuvântat și capela mortuară din cimitir, dedicată lui Cristos Răscumpărătorul.

Au fost trei zile intense de înălțare sufletească în care s-a realizat o comuniune vizibilă între păstor și turmă.

Programul a început cu primirea Preasfințitului în aplauzele credincioșilor, vineri seara în biserică, la 16:45, urmată de salutul părintelui paroh: "Preasfințite Iosif Păuleț, vă urez bine ați venit în mijlocul nostru, sau mai bine zis, acasă, căci, oriunde vă aflați în parohiile diecezei, sunteți și trebuie să vă simțiți ca acasă. Vă primim ca pe un părinte care vine acasă să vadă ce mai fac copiii săi și să-i întărească în credință. Dorim să trăim împreună zile de rugăciune, har și binecuvântare, dar și de dialog și îmbărbătare, de reînnoire, întărire în credință, speranță și dragoste."

A urmat răspunsul Preasfințitului de bun găsit la salutul părintelui paroh, în care a subliniat faptul că fiind din Tămășeni de loc, sat vecin cu Rotunda, în copilărie venea des la Rotunda, iar uneori chiar pentru a vinde rozarii, iar apoi ajungând preot, ca vicar la Oțeleni, trecea uneori prin Rotunda, dar și cu alte ocazii. Preasfințitul a mai spus: "Acum am venit în calitate de păstor al Diecezei de Iași pentru a mă întâlni, a sta de vorbă cu comunitatea, cu părintele paroh și toți credincioșii. Să nu aveți emoții, vrem să ne simțim ca tata cu copiii. Vreau să văd pulsul credinței, aici, în Parohia Rotunda, și să vă întăresc în credință. Vom implora har, lumină și ajutor de la Dumnezeu, ca vizita să fie cât mai eficace, cât mai frumoasă și cu bune rezultate pentru a putea merge cu forță înainte și a purta stindardul credinței pe care să-l transmitem mai departe."

La ora 17:00 a urmat celebrarea Sfintei Liturghii de deschidere oficială a vizitei la care a concelebrat și părintele Sebastian Bilboc, decan de Roman. La predică, Preasfințitul ne-a îndemnat să reținem și să punem în practică următoarele lucruri: "Să rămânem cu toții, episcop, preoți și credincioși alături de Isus, să vestim evanghelia, învățătura lui Isus în lumea în care trăim astăzi, mai ales prin faptele vieții noastre, să alungăm pe diavoli, să luptăm cu ei, nu cu forțele proprii, ci cerând harul, ajutorul lui Dumnezeu ca să rămânem fideli Evangheliei sale, învățăturii sale."

După Sfânta Liturghie a urmat întâlnirea Preasfințitului cu întreaga comunitate, care a participat la Sfânta Liturghie. Preasfințitul le-a adresat din nou un cuvânt de încurajare și a reamintit "datoria pe care o are episcopul de a-și vizita credincioșii pentru ca poporul lui Dumnezeu să știe că episcopul îl reprezintă pe papa, iar părintele paroh pe episcop, al cărui ajutor și trimis este într-o comunitate parohială. Nu este o simplă vizită, ci una specială în care episcopul ia act asupra tuturor credincioșilor și activității pastorale din comunitatea parohială". I-a îndemnat pe credincioși să rămână uniți în Biserică în jurul păstorului, papei, episcopilor și preoților și să-și conformeze viața învățăturii Bisericii și moralei creștine. Părintele paroh a făcut câteva precizări cu privire la evoluția demografică a satului Rotunda în ultimii 10 ani subliniind "cât de mult a scăzut populația catolică a parohiei din cauza migrației generației fertile și active, a scăderii natalității și a creșterii mortalității". Părintele a vorbit și despre diferite categorii și situații pastorale: vârstă, vinerea I, necăsătoriți, iregulari, nepracticanți etc. Preasfințitul a spus la sfârșit: "Nu trebuie să ne descurajăm că scade numărul credincioșilor, ci dimpotrivă să ne trăim mai departe credința cei care suntem, așa cum suntem, mereu împlinind voința lui Dumnezeu și conformându-ne viața la învățătura Bisericii."

La ora 18:30 a urmat întâlnirea Preasfințitului cu membrii consiliilor pastoral, economic și cu personalul administrativ cărora le-a reamintit că sunt colaboratorii părintelui paroh, reprezentanții comunității și misiunea pe care o au de a se implica în mod activ și responsabil în viața Bisericii și a comunității parohiale pentru identificarea și gestionarea cu responsabilitate a tuturor nevoilor și pentru binele credincioșilor. Preasfințitul a apreciat și lăudat implicarea credincioșilor, membrilor consiliilor și a părintelui paroh, cu rezultate frumoase în activitățile pastorale și administrativ-economice ale bisericii, parohiei și cimitirului.

Sâmbătă, a doua zi a vizitei, în comemorarea Sfintei Agneza, s-a celebrat Sfânta Liturghie la care au concelebrat părintele decan și alți preoți, fii ai satului și vecini. Preasfințitul, la început, a amintit că la această Liturghie ne rugăm pentru toți răposații comunității și vom binecuvânta capela mortuară din cimitir, după Sfânta Liturghie. La predică, vorbind despre Sfânta Agneza, o copilă care a suferit martiriul pentru a rămâne fidelă lui Cristos, a amintit despre textul evanghelic în care "până și rudele lui Isus, în loc să-l încurajeze și să-i fie o binecuvântare, l-au prigonit din răutate, invidie și lipsă de credință". A vorbit și despre prigoanele împotriva creștinilor, de ieri și de azi, și ne-a încurajat "să avem încredere în Dumnezeu care este Tatăl nostru, de la care primim harurile de care avem nevoie".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a făcut câteva precizări cu privire la construirea, patronul, hramul și binecuvântarea capelei mortuare. Printre altele a spus despre capelă că "a fost construită în anii 2018-2020 și este mai mult decât binevenită, necesară pentru depunerea răposaților înainte de înhumare, mai ales în timpurile de astăzi, când oamenii au evoluat și se impun noi condiții de viață și civilizație. Ea a fost deja inaugurată la data de 17 septembrie 2021. Azi, cu ocazia vizitei pastorale, episcopul nostru o va binecuvânta în cinstea lui Cristos Răscumpărătorul, denumire sugerată de imaginea realizată în vitraliul de la altar ce reprezintă pe Cristos Răstignit și mort pe cruce, alături de el fiind mama sa și Sfântul Ioan. Ca și dată a celebrării hramului capelei va fi ziua de 2 august, în care se celebrează același mister al iubirii, milostivirii și iertării divine, prin indulgența plenară a Porțiunculei ce izvorăște din Cristos Răscumpărătorul. De altfel, misterul lui Cristos Răscumpărătorul este valabil de-a lungul întregului an liturgic și se celebrează în fiecare zi la Sfânta Liturghie. Este un patron universal al cărui hram se poate celebra și marca oricând și oriunde".

A urmat procesiunea la cimitir unde Preasfințitul a binecuvântat capela mortuară și împreună cu credincioșii s-a rugat pentru cei răposați. A amintit de patronul acesteia "Cristos Răscumpărătorul": "Atunci când celebrăm slujbele pentru morți totdeauna îl pomenim pe Isus, care a murit precum bobul de grâu căzut în pământ, care dacă moare, aduce viață. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această capelă și ori de câte ori veți veni cu răposații dumneavoastră în această capelă pentru a-i depune și apoi a-i coborî în mormânt să ne amintim de bobul de grâu, de Isus, care a coborât în mormânt, dar nu a rămas acolo, ci a înviat glorios din morți."

La ora 11:00, Preasfințitul s-a întâlnit cu membrii Consiliului Local Doljești din comunitatea parohială împreună cu primarul și viceprimarul, cărora le-a reamintit de "misiunea pe care o au ca reprezentanți ai puterii civile. Trebuie să fie mereu respect reciproc, comunicare și colaborare între reprezentanții instituțiilor și ai Bisericii din comună, pentru o implicare concretă mai reușită în același scop, binele întreg, material și spiritual al omului, care este același ca și cetățean și creștin".

De la ora 11:30, a urmat posibilitatea întâlnirii credincioșilor cu Preasfințitul la biroul parohial, pentru binecuvântări, sfaturi, intenții de rugăciune, întrebări, dialog, probleme și lămuriri.

După amiază, Preasfințitul a vizitat mai mulți bolnavi, vârstnici și neputincioși din comunitate pe care i-a încurajat, pentru care s-a rugat și pe care i-a binecuvântat ca să poată purta cu răbdare suferințele și neputințele lor.

La ora 16:00, Preasfințitul s-a întâlnit cu toți copiii și tinerii din comunitate, mai ales cu cei care se pregătesc să primească Prima Împărtășanie și Mirul, însoțiți de părinții lor, cărora le-a reamintit "datoriile pe care le au ca și creștini".

La ora 17:00, a urmat Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Adrian Blăjuță, în timpul căreia Preasfințitul a stat la dispoziția credincioșilor care s-au spovedit, iar apoi la ora 18:00 a urmat întâlnirea cu toți credincioșii și într-un chip special cu persoanele care suferă de diferite dizabilități și vârstnice, cărora le-a vorbit din nou despre scopul pentru care se află în comunitatea din Rotunda ca păstor al Diecezei de Iași și pe care le-a încurajat în acceptarea cu răbdare a tuturor greutăților și neajunsurilor din viață.

Apoi, la ora 18:15, Preasfințitul s-a întâlnit cu credincioși din diferite grupuri sau categorii: cu ministranții pe care i-a îndemnat "să rămână aproape de Isus, căci ei sunt primii în biserică, lângă altar unde trebuie să slujească cu dragoste și să-l ajute pe preot la Sfânta Liturghie. Cine știe, dacă se vor ruga mai mult, Dumnezeu îi va chema la sfânta Preoție, pe băieți, și la viața consacrată, pe fete".

Apoi vorbind celor care citesc lecturile la Sfânta Liturghie, le-a reamintit "să se pregătească bine în prealabil, să citească rar, clar, corect și plăcut, căci acest Cuvânt nu este unul omenesc, ci dumnezeiesc".

Vorbind membrilor corului bisericii, a reamintit importanța cântului sacru, rolul acestuia la celebrările sfinte, spunând că "o Liturghie fără cor este ca o nuntă fără mireasă. Cântul, executat corect și după spiritul Bisericii, înfrumusețează celebrarea și înalță sufletul la Dumnezeu".

Adresându-se grupurilor de rugăciune, a vorbit despre răsplata pe care o vor primi de la Dumnezeu și "datoria de a-i ajuta și pe alții să se roage în biserică și în comun". Apoi, le-a încurajat și pe credincioasele din "Ordo Virginum", vorbind despre alegerea făcută și viața oferită lui Dumnezeu, a celor necăsătoriți și a celor care au rămas văduvi, iar apoi s-au consacrat.

De la ora 18:30, a urmat posibilitatea întâlnirii credincioșilor iregulari, necăsătoriți și singuri cu Preasfințitul, la biroul parohial, pentru a discuta despre frământările și problemele lor, a primi clarificări, sfaturi și binecuvântări.

Duminică, în ultima zi de vizită, în timpul Sfintei Liturghii de la ora 9:00, celebrată de părintele paroh, Preasfințitul a stat la dispoziția credincioșilor pentru Spovadă, iar după sfânta Liturghie s-a întâlnit cu credincioșii cărora le-a adresat câteva cuvinte, vorbind despre misiunea sa de "păstor al Diecezei de Iași și misiunea credincioșilor care îi sunt încredințați grijii sale spirituale de papa, păstorul suprem al Bisericii Universale, iar el la rândul său pentru că nu poate să stea în fiecare parohie, îi are de ajutor pe preoți și îi trimite în parohii, unde să-l reprezinte".

La ora 11:00, a urmat Liturghia pontificală de încheiere a vizitei, prezidată de Preasfințitul, care în cuvântul de învățătură ne-a vorbit despre Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, despre săptămâna de rugăciune pentru unirea în credință a tuturor creștinilor. Potrivit fragmentului evanghelic, Preasfințitul a vorbit despre două chemări: "la convertire și la apostolat, de a ne da seama de situația jalnică a sufletului, plin de păcate și de a ne ridica și întoarce la Dumnezeu, apoi de a-l urma și a rămâne fideli fața de Cristos, indiferent ce ne costă". A reamintit că el a venit la Rotunda pentru a ne întări în credință, că nu poate să rămână, deoarece trebuie să meargă și în altă parte, dar este părintele paroh, care-l reprezintă și face același apostolat, iar "credincioșii, la rândul lor, sunt și ei chemați să facă apostolat cu cei pe care îi întâlnesc. Să reținem și să învățăm de la această vizită două lucruri: să zâmbim și să vorbim frumos unii altora; sunt două forme de apostolat, ce vă ajută să trăiți mai bine și să creșteți în iubire reciprocă, să puneți iubire acolo unde ea lipsește. Să răspundem generos Evangheliei și vom fi fericiți; astfel vom ajunge în paradis. Asta vă doresc tuturor".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a rostit un cuvânt de recunoștință, folosind motoul programului pastoral curent: uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei și a continuat spunând: "Ce bine e când frații sunt împreună, zâmbesc și vorbesc frumos unii altora, în familie, în comunitate, în Biserică și în lume. Ce bine e când frații trăiesc în înțelegere, armonie, pace și iubire. Acolo e semn că este Dumnezeu, așa cum spune și cântecul: «Unde-i iubire, acolo-i Dumnezeu» sau după cum răsună cântecul în această săptămână de rugăciune pentru unirea în credință a tuturor creștinilor: «Ce bine e când frații în Domnul se iubesc și-n dragoste și pace în lume viețuiesc». Așadar, se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite și pentru că a binevoit să ne viziteze și să ne cerceteze prin vizita păstorului diecezei noastre, Preasfințitul Iosif Păuleț, cu care am trăit zile frumoase de comuniune, de reînnoire și întărire spirituală. Dorim ca aceste zile binecuvântate să rămână nu numai o simplă amintire, clipe de neuitat, dar să ne stimuleze în continuare în trăirea mai intensă a credinței."

A urmat intonarea cântecului de La mulți ani!, în aplauze de bucurie, pentru zilele frumoase trăite împreună cu păstorul Diecezei. Apoi Preasfințitul a rostit cuvântul de încheiere, în care a mulțumit pentru prețuirea și gesturile pe care credincioșii le fac față de el și ceilalți păstori. A spus: "Nu uitați să zâmbiți și să vorbiți frumos. Numai aceste două lucruri dacă le rețineți, eu sunt foarte mulțumit. În concluzie, vă mărturisesc că sunt impresionat de trăirea vie a credinței pe care o manifestați în jurul păstorului cu acest cor care a fost la înălțime în modul de a se prezenta la celebrările liturgice. Îi felicit pe ei, vă felicit pe dumneavoastră, pe cei de acasă, care nu au putut veni la biserică în aceste zile. Vreau să spun că mă întorc din această vizită pastorală cu o impresie frumoasă și pozitivă despre tot ceea ce am văzut și am constatat, aici. Binecuvântarea pe care v-o împart să vă însoțească mereu și să vă umple inimile de bucurie."

Irina Frenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-22 ianuarie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Rotunda

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1825.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat