Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Panama: Sfințirea a trei biserici în cele două misiuni românești. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I

La invitația pr. Roberto Vacaru și a pr. Paul Roca, în ziua de 17 ianuarie 2023, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, împreună cu pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, au pornit către Panama pentru a-l reprezenta pe episcopul Iosif Păuleț și Dieceza de Iași la sfințirea celor trei biserici construite în misiuni, acestea fiind și rodul ajutorului oferit de preoții și credincioșii Diecezei de Iași, precum și al multor altor binefăcători români.

Relatările noastre, prin articole, fotografii și filmări, își doresc să fie o modalitate de a împărtăși cu cei de acasă realitățile din misiuni și frumusețea evenimentelor la care luăm parte, dar mai ales un semn de recunoștință față de toți preoții, credincioșii și binefăcătorii Centrului Misionar Diecezan de Iași, care au susținut și continuă să susțină activitățile noastre umanitare și misionare din Coasta de Fildeș, Kenya și, bineînțeles, Panama.

Vă invit în călătoria noastră...

Drumul spre Panama și spre misiuni (16-19 ianuarie)

După toate pregătirile prealabile: bagajul personal, lucrurile liturgice necesare preoților din misiuni, precum și ceva bunătăți românești care să le aducă aminte de acasă, în ziua de 16 ianuarie delegația a pornit spre București, punctul de plecare al călătoriei spre Panama. Mulțumim pe această cale gazdei noastre primitoare de la Ciofliceni - Mănăstirea Fraților Carmelitani Desculți - pentru bunăvoința de a ne primi în casa lor pentru odihnă și apoi pentru disponibilitatea de a ne a ajuta cu transportul spre aeroport a doua zi, dis de dimineață.

În ziua de 17 ianuarie, ora 8:40, am decolat de la București cu destinația Paris, escala obligatorie pentru a lua avionul peste Atlantic, spre Panama. De aici am pornit spre Panama City, acolo unde ne așteptau preoții misionari, pr. Roberto Vacaru și pr. Paul Roca. Dat fiind faptul că între România și Panama există o diferență de șapte ore, deși am zburat mai bine de zece ore, am aterizat în Panama, în aceeași zi, 17 ianuarie, la ora 21:00. De la aeroport am plecat spre cazare.

În dimineața zilei de 18 ianuarie, alături de misionarii noștri, am dat piept cu discrepanțele orașului Panama City. În oraș trăiesc aproximativ 900.000 de persoane, iar în zonele metropolitane aproximativ 1.500.000. Acest lucru face ca în Panama City și în zonele metropolitane să trăiască jumătate din populația țării. În același oraș există clădiri foarte înalte și somptuoase, dar și clădiri sărăcăcioase și mizere; în același oraș există zone foarte frumoase pentru turiști, dar și cartiere extrem de periculoase, în care oamenii trăiesc la limita subzistenței. Am vizitat orașul precum și faimosul Canal Panama, acolo unde am avut norocul de a vedea cum traversează canalul unul din cele mai mari vase de croazieră din lume, Arcadia - având aproximativ 4.000 de pasageri, 11 etaje, o lungime de 300 metri și o lățime de 30 metri.

Cel mai important punct al acestei zile a fost vizita la Nunțiatura din Panama, unde am celebrat Sfânta Liturghie în limba română. Cu amabilitate, Excelența Sa Mons. Dagoberto Campos Salas ne-a vorbit puțin despre realitatea din Panama și provocările cu care se confruntă această țară, provocări care nu-i ocolesc nici pe preoții noștri misionari aflați acolo. La final i-am mulțumit lui și Rev. Gomes Linku Lenard, secretar al nunțiaturii, pentru disponibilitatea, bunăvoința și amabilitatea cu care ne-au primit.

La data de 19 ianuarie am pornit dis-de-dimineață spre misiunile noastre aflate în nordul țării, foarte aproape de frontiera cu Costa Rica. Am parcurs în zece ore drumul Panama City - Chiriqui Grande și apoi Almirante, locul în care misionarii noștri își desfășoară activitatea. Am avut parte de un spectacol deosebit, trecând de la mare la munte și de la civilizație și aglomerație urbană, la zone sărace și extrem de răsfirate.

Prima zi în misiunea Almirante (20 ianuarie)

După sosirea noastră în Almirante, pr. Roberto ne-a propus să vedem una din localitățile cele mai îndepărtate ale misiunii, nu atât ca distanță, cât mai mult ca așezare geografică și unde, până la intervenția autorităților panameze, se ajungea doar pe jos, peste dealuri și prin vegetație. Drumul spre localitatea Platano necesita înainte de intervenție două zile dus și două zile întors. Ceea ce ne-a frapat în această zi a fost faptul că majoritatea caselor din zonă sunt construite la înălțime, pe bârne, din lemn și fără paturi.

Aici am poposit în casa unei familii catolice din sat și am discutat despre dificultățile pe care le întâmpină în trăirea credinței de fiecare zi. Greutățile familiei vin din lipsa școlii, a dispensarului și a medicamentelor, la care se adaugă presiunile făcute la adresa lor de celelalte persoane din localitate, care aparțin altor religii și culte. Mărturia însă a fost una extraordinară, pentru că deși sunt puțini, într-o mare de oameni diferiți, nu-și pierd speranța și credința în Dumnezeu.

De aici am pornit într-un alt sat, localitatea Pinzon, peste dealuri, pentru a duce împărtășania unei bunici bolnave, care trăia într-o casă împreună cu alți 30 de membri. Aceasta nu se mai putea mișca și soțul ei murise cu două săptămâni înainte. Ea este prima creștină botezată din comunitate, lucru care s-a întâmplat în urmă cu 60 de ani. După ce am vorbit preț de o oră despre dificultățile personale și încercările în credință, ne-am rugat împreună, iar PS Petru Sescu i-a oferit Sfânta Împărtășanie. Am rămas impresionați că, deși bolnavă, la Sfânta Împărtășanie a îngenunchiat în fața Preasfântului Sacrament. Cu bucurie cei prezenți ne-au mulțumit pentru vizită.

Am încheiat ziua celebrând Sfânta Liturghie într-o altă localitate retrasă, aproape de casa unei persoane bolnave, pentru că aceasta nu avea cum să ajungă la biserică. Pr. Roberto, cunoscând credința acestei femei și faptul că a fost una din persoanele care a înființat comunitatea din Tibite, ne-a invitat să mergem aproape de casa ei și să celebrăm Sfânta Liturghie acolo. La omilie, PS Petru Sescu i-a îndemnat pe oameni să asculte mereu de glasul Domnului care ne cheamă și să aibă curajul să înfrunte toate greutățile, chiar dacă sunt "o turmă mică".

După ce am vizitat cele trei sate, după ce i-am întâlnit pe oameni și am văzut realitățile cu care se confruntă preoții misionari, ne-am dat seama cât este de importantă activitatea de evanghelizare de la persoană la persoană, să te bucuri de fiecare suflet pe care l-ai salvat, fără a te descuraja că într-o casă doar o singură persoană te ascultă, iar celelalte te ignoră. Curajul evanghelizării, curajul de a fi misionar, înseamnă a înfrunta cu tărie și speranță, mai ales momentele de răceală, dezinteres, refuz ale altora. Felicitări misionarilor care reușesc să facă lucrul acesta.

A doua zi în misiunea Almirante (21 ianuarie)

În dimineața zilei de 21 ianuarie, ne-am trezit cu emoție și ne-am pregătit pentru primul eveniment major al vizitei noastre în Panama: Sfințirea bisericii din Ojo de Agua. După ce am luat micul dejun, însoțiți de pr. Paul Roca, am pornit spre comunitatea în sărbătoare împreună cu PS Anibal Saldana Santamaria, episcopul Prelaturii de Bocas del Toro, episcop ce se îngrijește de misionarii noștri din Panama. La biserica din Ojo de Agua, pr. Roberto Vacaru ne aștepta împreună cu membrii comunității. Mare ne-a fost bucuria să constatăm că renovarea acelei biserici și extinderea ei au fost realizate integral de pr. Roberto Vacaru. Intrând în biserică am constatat frumusețea unei picturi care ne trimite cu gândul la Paradisul pământesc dinainte de păcat, așa cum avea să spună PS Petru Sescu în cuvântul de final adresat credincioșilor veniți la sărbătoare.

La celebrare au participat PS Anibal Saldana, PS Petru Sescu, pr. Roberto Vacaru, pr. Paul Roca, subsemnatul - pr. Florin-Petru Sescu și o mare mulțime de credincioși care a participat cu mult entuziasm la Sfânta Liturghie. Am remarcat cu bucurie faptul că această sfințire a fost animată de un grup coral ce a parcurs mai bine de 90 de kilometri, în mod voluntar, pentru a fi parte a acestei sărbători. Aceștia erau dintr-o comunitate păstorită de pr. Paul Roca. Am constatat cu admirație faptul că o profesoară de religie a explicat în cuvinte simple fiecare gest al celebrării, ajutându-i pe oamenii "noi în credință" și care nu au mai participat niciodată la sfințirea unei biserici să înțeleagă însemnătatea fiecărui gest și a întregului ritual. Ne-am bucurat, de asemenea, să vedem că a fost și un grup frumos de ministranți.

La predică PS Anibal Saldana, episcopul locului, i-a invitat pe credincioși să prețuiască biserica și pe preotul lor, mai ales că acesta îndeplinește o muncă nobilă, departe de casă și de familie, cu o disponibilitate și o generozitate extraordinară. A mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă construirea acestei biserici, atât binefăcătorilor din lume, cât și Episcopiei Romano-Catolice de Iași pentru toată susținerea oferită. Profit de acest moment și mulțumesc și eu tuturor binefăcătorilor Centrului Misionar Diecezan, care prin donațiile lor au susținut o parte din lucrări, dar mai ales picturile din această biserică. PS Anibal Saldana a dorit să mulțumească într-un mod special Episcopiei de Iași și pentru uleiul sfânt oferit pentru aceste celebrări. Prelatura de Bocas del Toro este atât de mică încât nu are ulei pregătit pentru astfel de evenimente.

La final a luat cuvântul PS Petru Sescu, care în numele PS Iosif Păuleț i-a felicitat și încurajat pe oameni în drumul lor de credință; i-a invitat să-l prețuiască atât pe preotul lor, pr. Roberto Vacaru, dar și pe colegul lui din misiune pr. Paul Roca, prezent la celebrare. I-a invitat pe toți să-i prețuiască pentru toată disponibilitatea și pentru tot efortul pe care-l depun în evanghelizare. Pr. Florin-Petru Sescu a adus un gând de prețuire la final pentru toată munca desfășurată și a oferit câteva obiecte liturgice pentru biserica nou sfințită. În final pr. Roberto a mulțumit tuturor și, în stilul său caracteristic, i-a făcut pe toți să râdă și să se simtă bine. A amintit de prima sa experiență ca misionar în acea comunitate, spunând că prima sa Sfântă Liturghie a fost celebrată cu două persoane foarte în vârstă, dintre care una nu auzea prea bine și cealaltă nu vedea prea bine. Și-a amintit că a fost de multe ori întrerupt la Liturghie pentru că persoana care nu auzea îi spunea să repete, iar cea care nu prea vedea îl întreba de ce țipă. Astfel toți au început să râdă. Peste toate, de la două persoane în vârstă la un număr atât de mare de credincioși a fost un drum lung și anevoios, dar cu multe împliniri spirituale.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească ținută pe terasa bisericii, într-un cadru pitoresc, unde fiecare participant, inclusiv episcopii și preoții, a primit o porție de mâncare bine venită. Pr. Roberto a mai rămas după sărbătoare împreună cu oamenii, dar stresul nu l-a părăsit, pentru că în următoarea zi era programată o altă sfințire.

A treia zi în misiunea Almirante (22 ianuarie)

Ca și în ziua precedentă, în dimineața zilei de 21 ianuarie, ne-am trezit cu emoție și entuziasm pentru a participa la cel de-al doilea eveniment major al vizitei noastre în Panama: Sfințirea bisericii din Mila 3. După ce am luat micul dejun am pornit împreună cu pr. Roberto spre această comunitate. Mare ne-a fost bucuria să constatăm că aproape de drumul principal se înălța o foarte frumoasă biserică pentru o comunitate la fel de frumoasă, așa cum avea să susțină și pr. Roberto.

De data aceasta ritualul a început cu tăierea panglicii inaugurale și nu cu bătaia în uși pentru a se deschide, așa cum este ritualul obișnuit, deoarece (dezvălui un secret, în speranța că nu sunt indiscret) pr. Roberto pe ultima sută de metri și-a dat seama că nu mai are bani pentru ușa de la intrarea în biserică. După ce biserica a fost sfințită cu apă în interior și pe exterior, după ce s-a tăiat panglica inaugurală, credincioșii au fost invitați să intre în biserică pentru prima dată și să participe la "Prima Sfântă Liturghie" a acelei bisericii. Așadar, diferența dintre cele două biserici a fost aceea, că dacă în ziua precedentă biserica exista și ea a avut nevoie doar de o extindere și renovare interioară, aceasta din urmă a fost construită de la zero.

Cu același entuziasm și claritate, doamna profesoară de religie a explicat tuturor însemnătatea celebrării și a fiecărui gest liturgic, ajutându-i pe toți credincioșii să înțeleagă mai bine importanța momentului pe care-l trăiesc. Corul care a animat Sfânta Liturghie era de data aceasta din comunitate, iar diferența culturală și spirituală s-a simțit în modul în care au fost alese și intonate cântecele. Atmosfera de sărbătoare s-a văzut în gesturile și cântările oamenilor, care nu au ezitat să se exteriorizeze prin aplauze și mișcări.

Sfânta Liturghie a fost prezidată în limba spaniolă de PS Anibal Saldana, episcop al Prelaturii de Bocas del Toro, care i-a îndemnat pe credincioși să participe cu mult folos la acest moment istoric, la consacrarea altarului și la sfințirea bisericii. După predică a uns cu uleiul binecuvântat, adus din România, atât altarul cât și stâlpii bisericii, în timp ce pr. Roberto le-a explicat credincioșilor cum este pregătit acest ulei și de ce are un parfum atât de plăcut. După ce un grup de oameni îmbrăcați tradițional au așezat fața de altar, lumânările și toate celelalte obiecte liturgice, episcopul a continuat Sfânta Liturghie în mod obișnuit.

La final PS Petru Sescu i-a salutat pe toți, transmițând gândul călduros al PS Iosif Păuleț și al tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași. I-a îndemnat pe toți să-l prețuiască pe pr. Roberto și să aibă grijă de el, așa cum o familie trebuie să aibă grijă mereu de membrii ei. Pr. Florin-Petru Sescu a transmis gândul și prețuirea tuturor celor care susțin Centrul Misionar Diecezan și printr-o poveste reală din Dieceza de Iași le-a transmis oamenilor din misiune că a fi generos cu misiunile este o chestiune de inimă, pentru că oamenii din România, chiar dacă uneori se confruntă și ei cu situații grele materiale, știu să ofere din puținul lor pentru misiuni, atât prin donații, dar mai ales prin "Cutia Speranței". Pr. Roberto a mulțumit la final tuturor binefăcătorilor, precum și comunității care s-a implicat atât de frumos în construirea bisericii și organizarea sărbătorii.

Totul s-a încheiat cu un frumos moment artistic în care un grup de tineri a prezentat câteva dansuri tradiționale. Agapa frățească de după Sfânta Liturghie a oferit tuturor o porție de mâncare, moment de sărbătoare și bucurie pentru mulți dintre ei, care au atât de puține resurse materiale.

Mulțumim și noi tuturor celor care au susținut material și spiritual misiunile noastre, mai ales altarul și celelalte materiale necesare construirii bisericii din Mila 3.

În încheiere...

Vă invităm să ne însoțiți cu rugăciunea voastră pentru ca vizita noastră aici să fie una rodnică, mai ales din punct de vedere spiritual.

Mii de mulțumiri tuturor celor care au contribuit la aceste proiecte: Picturile bisericii din Ojo de Agua; altarul și construcția bisericii din Mila 3; Renovarea bisericii din Chirique Grande (care va fi sfințită duminică, 29 ianuarie).

NB: În funcție de timp și conexiunea la internet, relatările vor continua și zilele următoare...

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto publicat de Centrul Misionar Diecezan Iași: 16-21 ianuarie: Panama: Sfințirea a trei biserici în cele două misiuni românești. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I

* * *

ERCIS FM: Interviu cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, despre vizita în Panama (10 februarie 2023):


 

lecturi: 2588.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat