Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

"Ca toți să fie una". Această chemare și dorință a lui Isus i-a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrarea care a avut loc în Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași luni, 23 ianuarie 2023. Ora de rugăciune a fost prezidată de către Mons. Benone Farcaș, parohul comunității, avându-l alături pe părintele vicar Andrei Gherghel. Lor li s-au unit în cânt și rugăciune credincioșii comunități, credincioși și persoane consacrate din alte comunități, precum și câțiva creștini din Biserica soră Ortodoxă, care au venit plini de speranță la acest moment de comuniune.

Cântecul de la intrare "Veniți, frați creștini" le-a dăruit tuturor, încă de la începutul celebrării, speranța că putem fi uniți cu toții sub același cap, și anume Isus Cristos. Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu, mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii săi.

În predica sa, pr. Andrei Gherghel a menționat că, deși rădăcinile istorice ale Săptămânii De Rugăciune Pentru Unitatea Creștinilor se regăsesc în prima decadă a secolului trecut, celebrarea ei în forma actuală datează din anii '60 și este un rezultat al Conciliului Vatican II, care în Constituția dogmatică Lumen gentium afirmă că "Biserica este în Cristos ca un sacrament, adică semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc". De asemenea, a subliniat dorința de unitate pe care întregul popor român a avut-o în anul 1999 când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, moment în care cei prezenți strigau la unison: "Unitate, unitate, unitate!", dorință ce ar trebuie să rămână sădită în inimile fiecărui creștin. Cuvântul de învățătură s-a terminat cu invitația de a face unitate înainte de toate la nivel familial: "La nivel de familie, crizele și suferințele cele mai profunde se întâlnesc atunci când membrii familiei sunt dezbinați, când lipsește unitatea" de aceea "cel mai convingător mod de a vorbi despre Cristos este unitatea".

După omilie a urmat un cântec, câteva mărturii, rugăciunea universală și recitarea rugăciunii "Tatăl nostru". În cele din urmă, în semn de mulțumire și de iubire frățească, toți au cântat "Dumnezeule preasfânt".

Cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-ar putea avea împreună, dacă ar fi capabili să renunțe la ei înșiși, pentru cei de lângă ei, iar în felul acesta să ducă la bun sfârșit testamentul lăsat de Isus, "ca toți să fie una".

Pr. Valerică Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc marți, 24 ianuarie 2023, la ora 17.00, în Biserica "Sfântul Anton de Padova" Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat