Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Celebrarea Cuvântului lui Dumnezeu la Institutul Franciscan

Comunitatea academică și formativă a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a organizat în zilele de 21 și 22 ianuarie 2023 o serie de manifestări academice și spirituale pentru a marca Duminica Bibliei.

În ziua de sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la ora 17.00, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc o conferință susținută de pr. dr. Mihai Afrențoae, OFMConv, președintele Centrului de Studii Biblice "Sfântul Anton de Padova" din cadrul Institutului Franciscan. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Virgil Blaj, OFMConv., rector formativ. În concordanță cu tema aleasă pentru Duminica Bibliei din acest an, conferința a fost intitulată "Vestitori ai Cuvântului - «Ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă»" (1In 1,3).

În cuvântul de introducere, pr. Virgil Blaj, după ce i-a salutat pe cei prezenți, a făcut o scurtă contextualizare a manifestării prin trimitere la una din motivările subliniate de Papa Francisc în scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Aperuit illis", cu care a fost instituită Duminica Bibliei: "Avem nevoie urgentă să devenim familiari și intimi ai Sfintei Scripturi și ai Celui Înviat, care nu încetează să frângă Cuvântul și Pâinea în comunitatea credincioșilor".

A urmat prelegerea pr. Mihai Afrențoae structurată în trei puncte: 1) Contextualizarea temei; 2) Analiză teologică-pastorală a vestitorilor; 3) Aplicații practice pentru viața creștinească.

Sfântul Apostol Ioan își întemeiază mărturia și vestirea pe propria sa experiență ca ucenic apropiat al lui Isus. Această trăire este exprimată prin trei verbe: a auzi, a vedea, a atinge. Această experiență cu Dumnezeu, dar sub alte forme, a făcut posibilă vestirea Evangheliei din perioada antică și până astăzi. Deoarece, a spus părintele, nu poți să nu dai mărturie despre ceea ce iubești, însă, experiența cu Dumnezeu cere și credință, nu doar inteligență.

Deschiderea față de Cuvânt a schimbat viețile a numeroase persoane, o dovadă fiind și exemplul unor sfinți pentru care întâlnirea cu Cristos, prin intermediul Sfintelor Scripturi, a jucat un rol determinant. Așa s-a întâmplat și cu Sfântul Augustin care, potrivit propriei sale mărturii din "Confesiuni", a cedat harului divin tocmai datorită urmării îndemnului unui copil de a citi Cuvântul lui Dumnezeu: "Tolle lege!". În încheiere, pr. Mihai i-a îndemnat pe cei prezenți să se apropie tot mai mult de Sfânta Scriptură ca de un cuvânt al vieții.

A urmat un scurt dialog între cei prezenți și părintele conferențiar, după care manifestarea a continuat în capela institutului, cu recitarea Sfântului Rozariu și a Vesperelor.

În ziua de duminică, 22 ianuarie 2023, în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, a fost celebrată Duminica Bibliei. Comunitatea institutului a marcat această zi printr-o Sfânta Liturghie solemnă în cadrul căreia s-a expus Sfânta Scriptură și s-a evidențiat la predică importanța ei în viața fiecărui creștin.

Conferința în format video se poate vedea accesând linkul:

https://www.youtube.com/watch?v=hVd0FCdN2IQ.

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 ianuarie: Roman: Celebrarea Cuvântului lui Dumnezeu la Institutul Franciscan


 

lecturi: 457.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat