Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul biblic "Vestitori ai Cuvântului"

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, în ziua care a precedat Duminica Bibliei în Biserica Catolică, în aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei Romano-Catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc simpozionul biblic intitulat "Vestitori ai Cuvântului".

Aflat la a doua ediție și organizat cu măiestrie de doi dintre iubitorii Cuvântului lui Dumnezeu din Dieceza de Iași, respectiv de pr. Iosif Antili, director al Oficiului pentru Ecumenism, și de sr. Iuliana Neculai, NDS, director al Oficiului Biblic, simpozionul a reprezentat, și de această dată, o reușită.

Simpozionul a avut un caracter ecumenic și interconfesional, reunind conferențiari din diferite Biserici creștine, dar și din religia mozaică și a fost moderat de pr. dr. Iosif Antili. Acesta a ținut să precizeze faptul că simpozionul poate fi considerat un "test de autoevaluare" pentru fiecare participant, cu privire la calitatea noastră de vestitori ai Cuvântului, simpozionul adresându-se rațiunii, dar mai ales inimii.

După cuvântul de salut adresat de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, participanților prezenți fizic la eveniment, dar și al celor prezenți în mediul on-line prin intermediul postului de radio ERCIS FM și al televiziunii Angelus TV, au urmat intervențiile valoroase ale conferențiarilor.

Cuvântul de început a revenit sr. Iuliana Neculai din Congregația "Notre Dame de Sion", a cărei intervenție a avut tema "Introducere la tema Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu". Sr. Iuliana a vorbit despre tema simpozionului, "Vestitori ai Cuvântului", care este inspirată din prima scrisoare a Sfântului Ioan. Numai persoanele capabile să asculte Cuvântul vor reuși să devină apoi vestitorii lui. Ascultarea și predicarea Cuvântului lui Dumnezeu cere o implicare directă a credinciosului, care necesită atenție și deschidere pentru a percepe manifestarea Cuvântului în propria viață.

De asemenea, a fost subliniată ideea necesității fondării unui dialog autentic, dat fiind faptul că bogăția Cuvântului este nu doar predicată, ci și transmisă de diferite comunități, fiecare cu valorile sale profunde, dar și cu caracteristici distinctive care pot suscita interesul față de celălalt, față de experiențele și convingerile sale. Simpozionul are și acest rol, de a uni reprezentanți ai diferitelor comunități în jurul Cuvântului lui Dumnezeu pentru a împărtăși din bogăția propriei tradiții.

A urmat intervenția doamnei Felicia Waldman despre "Valoarea cuvântului în tradiția iudaică". În tradiția iudaică cuvântul are un rol deosebit de important, deoarece lumea a fost creată prin cuvânt, iar cuvântul dezvăluie gândul, nu doar ca gând uman, ci și ca intenție divină. Moise a primit pe Muntele Sinai tablele Legii, dar odată cu acestea a primit și instrucțiuni orale. Tradiția orală este foarte importantă, deoarece datorită acesteia iudaismul a reușit să reziste mii de ani, fiind necesară o continuă adaptare pentru fiecare generație, prin interpretarea Torei.

Un alt aspect subliniat este acela al responsabilizării omului, iar întreg conținutul Torei se referă la responsabilizare. Acest lucru a fost evidențiat prin două exemple: responsabilizarea bărbatului spre a fi recunoscător, deoarece poate participa zilnic la rugăciunea de la sinagogă și responsabilizarea ca formă de obligație față de urmași (cu referință la pedeapsa până la a șaptea generație, care este interpretată - în general, în sens negativ).

Au mai fost atinse aspecte care privesc modalitatea de integrare a noutății în Tora, interpretările diferite care apar, obligativitatea ca scrierea Torei să rămână așa cum a fost inițial.

A urmat prezentarea pr. Cătălin Vatamanu, intitulată: "Stăruiți în rugăciune (...), ca Dumnezeu să ne deschidă ușa cuvântului, spre a vesti taina lui Hristos" (Col 4,3). Rugăciunea Bisericii - cheia propovăduirii Evangheliei în Duhul Sfânt. Pr. Cătălin Vatamanu și-a început expunerea cu citirea textului din Col 4,3. Pornind de la imaginea din acest an referitoare la săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, părintele a subliniat faptul că doar în unitate suntem mai puternici, mai viguroși, după cum a spus Papa Francisc în vizita sa efectuată în Romania în 2019: "Să mergem împreună!". Pentru a realiza acest lucru, noi avem două repere: Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii, care ne orientează călătoria spre un amonte, spre Ierusalimul cel de Sus, identificat de Părinții Bisericii ca fiind icoana de unde izvorăște Cuvântul lui Dumnezeu.

Experiența mergerii împreună cu Dumnezeu spre Dumnezeu nu este lucrarea omului, ci a lui Dumnezeu cu noi. Pentru a evidenția acest lucru, părintele aduce în lumina personalitatea Sfântului Paul, care se dă de exemplu pe sine însuși spunând că propovăduirea pe care el o face vine din forța lui Dumnezeu, nu din propria-i putere, Cuvântul fiind acela care a produs o schimbare radicală în viața sa. În ultima parte a prelegerii sale, Pr. Vatamanu a vorbit despre importanța Scripturii în viața Bisericii și în rugăciune, subliniind faptul că lectura Sfintei Scripturi trebuie să conducă la rugăciune, la întruparea Cuvântului, exemplificând acest lucru prin citate rostite de Sfinții Părinți.

În intervenția sa, pastorul Florin Vasiliu a vorbit despre "Rolul citirii devoționale a Scripturii în maturizarea spirituală a credinciosului". Pastorul Florin Vasiliu a subliniat necesitatea întoarcerii către primordialitatea și autoritatea Scripturilor, precizând faptul că pentru un credincios autentic, Cuvântul lui Dumnezeu este important, deoarece reprezintă revelația lui Dumnezeu.

Au fost prezentate trei moduri de a citi Biblia: citire simplă ca trecere prin text, citire exegetică pentru studiu și aprofundare și citire devoțională pe care a fost axată prelegerea. În viziunea pastorului Florin Vasiliu, citirea devoțională este o citire personală, legată cu rugăciunea; este latura tainică a apropierii de Dumnezeu, fiind înțeleasă ca hrană zilnică pentru suflet, ce trebuie să fie însoțită de dimensiunea smereniei.

Pentru realizarea citirii devoționale este necesară practica zilnică, ținerea unui jurnal spiritual, meditarea cuvântului Scripturii și împărtășirea cu ceilalți. În concluzie, citirea devoțională reprezintă un instrument important pentru creșterea și maturizarea spirituală a credinciosului.

Ultima conferință a fost susținută de pr. prof. dr. Zoltan Olah și a fost intitulată "Cuvântul Domnului a fost către mine..." Ce ne spun cărțile profetice despre identitatea profetică.

Prezentarea a fost structurată în trei parți: în prima parte au fost prezentate diferite perspective asupra profeților biblici, în cea de-a doua parte s-a vorbit despre termenul de profet și fenomenul de profeție în antichitate, iar in a treia parte a fost prezentat caracterul profetic al Scripturilor.

Perspectivele asupra profeților biblici pot fi diferite. Profeții sunt prevestitori ai lui Mesia și ai intervenției lui Dumnezeu în istoria omului, iar misiunea lor este de a da mărturie asupra Cuvântului primit de la Dumnezeu.

Pentru profeții biblici a fi profet nu este o meserie sau o ocupație, ei sunt uneori în opoziție față de curțile regești, spunând deschis ceea ce nu este bine chiar și în comportamentul regelui; deseori, profeții nu au fost înțeleși și au avut de suferit. Prezentarea a fost îngemănată cu exemple din viața profeților Amos, Ieremia și alții, făcând referire și la Isus, care a avut și rol de profet. Profeții adevărați transmit mesajul lui Dumnezeu și devin ei înșiși mesaj divin.

Simpozionul s-a încheiat prin concluziile prezentate de moderatorul evenimentului, care a subliniat forța extraordinară a Cuvântului, importanța rugăciunii ca și cheie de succes a Cuvântului lui Dumnezeu, necesitatea de a lucra pentru răspândirea lecturii devoționale a Scripturii, dar nu fără a sublinia și faptul că acest Cuvânt al lui Dumnezeu poate deveni incomod atât pentru noi, cât și pentru ceilalți.

Maria Minuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Simpozionul biblic "Vestitori ai Cuvântului"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a primei părți a simpozionului:

Înregistrarea transmisiunii în direct a celei de-a doua părți a simpozionului:


 

lecturi: 612.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat