Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: O zi alături de rudele preoților

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT), a avut loc cea de-a doua întâlnire cu rudele preoților, atât diecezani, cât și preoți călugări. Inițiativa se constituie ca un răspuns la dorința multor preoți de a-i evidenția pe părinți, frați și surori, pentru aportul, de multe ori discret, pe care l-au dat copilului sau fratelui preot, la descoperirea și consolidarea propriei vocații.

Programul a început cu o conferință ținută de pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, și a avut ca temă: "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi" (In 15,16). În cadrul ei, părintele a subliniat rolul de neînlocuit al părinților în responsabilizarea copiilor, ca pregătire a "terenului" pentru glasul lui Dumnezeu care cheamă.

"Dacă astăzi încep să scadă vocațiile la preoție, la viața consacrată, dar și la familie sau la anumite meserii, spunea părintele, se întâmplă și pentru că atât copiii, cât și adolescenții și tinerii, nu mai sunt educați în spiritul sacrificiului, al responsabilizării pentru viață. Când ți se oferă totul, unde mai este loc pentru Dumnezeu?!"

A urmat Sfânta Liturghie celebrată de către pr. Ionuț Minac, vicar la Parohia Rădăuți, și concelebrată de către pr. Alexandru Percu, director al Oficiului pentru Vocații, și de pr. Felician Tiba.

La predică, pr. Alexandru a subliniat atât de frumos rolul de dar pe care îl avem unii pentru alții, precum și necesitatea de a continua să fim alături copilului sau fratelui preot, atât prin rugăciune, cât și prin atenția sporită de zi cu zi la a fi "corecți", doar suntem părinții, fratele sau sora părintelui...

După prânz, pr. Alexandru ne-a împărtășit câteva experiențe frumoase despre propria vocație, despre părinții și frații săi, care, chiar dacă este preot, continuă să-l susțină cu rugăciunea lor, dar și cu "atragere de atenție", dacă este nevoie. Ne-a prezentat mai apoi un material despre ceea ce este preotul și despre misiunea lui, dar și un interviu luat la doi părinți de preot nou sfințit.

Un moment emoționat l-a constituit și prezentarea personală pe care fiecare dintre cei prezenți a făcut-o cu privire la relația cu preotul pe care îl are ca și copil sau frate.

"Da, nu a fost ușor, chiar ne-a fost greu, dar i-am stat alături!", spunea cineva. "Și-a dat seama de dificultatea drumului, spunea altcineva, dar s-a încredințat mereu Sfintei Fecioare și a răzbit. Acum suntem mândri de el".

La final ne-am exprimat cu toții dorința ca astfel de întâlniri să continue, ba mai mult, să crească numărul participanților, că preoți, slavă Domnului, avem!

Mulțumim episcopului diecezei, episcopului auxiliar și celui emerit pentru că acordă încredere fiilor și fraților noștri, preoți, încredințându-le diferite slujiri în dieceză sau în afara ei, dar mulțumim și echipei de la Centrul "Gaudium et Spes" Traian, pentru disponibilitate și pentru atenția la detalii, "ca nimic să nu ne lipsească!"

Cecilia și Ioan Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Traian: O zi alături de rudele preoților


 

lecturi: 3365.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat