Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

Papa Francisc: Discurs adresat comunității Colegiului Pontifical Urban "De Propaganda Fide" (21 ianuarie 2023)

Dragi frați, dragi surori, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc rectorului pentru cuvintele sale și salut formatorii și pe voi toți, studenții. Ca studenți ai Colegiului Urban voi sunteți inserați în fluviul viu al unei tradiții bogate și vechi, care pornește din 1627, an în care papa Urban al VIII-lea a decis să întemeieze la Roma un seminar destinat formării clerului pentru teritoriile numite de "misiune". A fost o intuiție importantă, care păstrează și astăzi validitatea sa și pe care voi sunteți chemați s-o primiți și s-o interpretați în mod creativ, lăsându-vă interpelați de multele exigențe și întrebări ale timpului în care trăim. De fapt, toată Biserica este chemată astăzi la o "convertire pastorală și misionară" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 25), și în formarea viitorilor preoți[1], și în această perspectivă voi puteți fi de inspirație și de ajutor pentru mulți alții.

Anul acesta, a 450-a aniversare a întemeierii Congregației De Propaganda Fide, pe drumul vostru reflectați asupra temei relației vii și personale cu Isus ca izvor spiritual al oricărei misiuni, inspirați de motoul: "Ca să fie cu el, să-i trimită să predice" (Mc 3,13). De aceea aș vrea să mă opresc pe scurt cu voi tocmai asupra acestei teme. Putem să ne întrebăm: care sunt caracteristicile cele mai importante de îngrijit și de întărit în timpul formării inițiale, pentru a putea fi cu adevărat discipoli-misionari apropiați de Dumnezeu și de frați?

Prima caracteristică pe care aș vrea s-o evidențiez este curajul autenticității, curajul de a fi autentici. De fapt, apropierea noastră de Dumnezeu și de frați se realizează și se întărește în măsura în care avem curajul de a ne despuia de măștile pe care le purtăm, eventual pentru a apărea perfecți, impecabili și respectuoși, sau pur și simplu mai buni. Măștile nu folosesc, iubiți frați, nu folosesc! Să ne prezentăm altora fără ecrane, prin ceea ce suntem, cu limitele noastre și contradicțiile noastre, învingând frica de a fi judecați pentru că nu corespundem la un model ideal, care adesea există numai în mintea noastră. Să cultivăm "sinceritatea și umilința inimii, care ne dăruiesc o privire onestă asupra fragilităților și sărăciilor noastre interioare" (Angelus, 23 octombrie 2022). Să ne amintim că suntem misionari credibili nu prin haina pe care o îmbrăcăm sau prin atitudini exterioare, cât mai degrabă printr-un stil de simplitate și de sinceritate. Asta înseamnă transparență.

Credibilitatea recunoscută lui Isus de oamenii pe care-i întâlnea (cf. Mc 1,22) venea din armonia care se vedea în el între ceea ce vestea și ceea ce făcea. Armonie și coerență. Așadar, vă rog, nu vă fie frică să vă arătați prin ceea ce sunteți, mai ales acelor frați mai mari pe care Biserica vi-i pune alături ca formatori. Uneori poate veni ispita formalismului, sau fascinația "rolului", ca și cum acesta v-ar putea asigura o realizare deplină. Nu vă lăsați înșelați de aceste soluții, așa la îndemână, dar false. Sfântul John Henry Newman, fost student al colegiului vostru, vorbind despre autenticitate avertiza cu privire la atitudinea celor care "ar vrea să acționeze cu demnitate și în schimb încetează să mai fie ei înșiși"[2]. Demnitatea trebuie să vină de la voi înșivă. Să ne amintim că între fariseul, care se ruga "în fața sieși", și vameșul care nu avea nici măcar curajul de a-și ridica privirea, numai acesta din urmă "a coborât la casa lui îndreptățit" (Lc 18,14).

O a doua caracteristică pe care aș vrea să v-o amintesc este capacitatea de a ieși din noi înșine. Viața de credință este un "exod" continuu, o ieșire din schemele noastre mentale, din țarcul fricilor noastre, din micile certitudini care ne asigură. Altminteri riscăm să adorăm un Dumnezeu care este numai o proiecție a nevoilor noastre, deci un "idol", și de a nu trăi întâlniri autentice nici măcar cu alții. În schimb ne face bine să acceptăm riscul de a ieși din noi înșine, așa cum au făcut Abraham, Moise și pescarii din Galileea chemați să-l urmeze pe Învățătorul (cf. Mc 1,16-20).

Și voi aveți oportunitatea de a face asta în acest moment în viața de comunitate, în special într-o comunitate formativă bogată și diversificată ca a voastră, cu atâtea culturi, limbi și sensibilitate. Este un dar mare, acesta, de care puteți să fiți îmbogățiți în măsura în care fiecare reușește să iasă din propriul țarc pentru a se deschide altora, lumii lor și culturii lor. Pentru aceasta vă încurajez să trăiți fără frică provocarea fraternității, și atunci când cere trude și renunțări. Lumea noastră precum și Biserica au nevoie de martori de fraternitate: fie ca voi să puteți fi așa, deja acum și apoi când vă veți întoarce în diecezele voastre și în țările voastre, adesea marcate de diviziuni și conflicte. Precum și martori de bucurie: "Bucuria Evangheliei care umple viața comunității discipolilor" (Evangelii gaudium, 21); "bucuria misionară" care "are mereu dinamica exodului și a darului" (ibid.); bucuria darului.

În sfârșit, aș vrea să mai subliniez o ultimă caracteristică a discipolului-misionar: deschiderea la dialog. Înainte de toate la dialogul cu Dumnezeu, în rugăciune, care este și un exod din eul nostru pentru a-l primi pe el, în timp ce vorbește în noi și ascultă glasul nostru. Și apoi la dialogul fratern, într-o deschidere radicală la celălalt. Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a învățat că dialogul trebuie să fie stilul propriu al misionarului (Enciclica Redemptoris missio, 55-56). Și Isus ne-a arătat asta făcându-se om, îmbrățișând dramele, întrebările și așteptările omenirii suferinde și în căutare de pace. Iubiți frați, lumea are nevoie de dialog, are nevoie de pace. Și are nevoie de bărbați și femei care să fie martori. Vă îndemn să frecventați școala acelor "martiri ai dialogului" care, și în unele din țările voastre, au parcurs cu curaj acest drum pentru a fi constructori ai păcii. Să nu vă fie frică să-l parcurgeți și voi până la capăt, mergând împotriva curentului și împărtășindu-l pe Isus, comunicând credința pe care el v-a dăruit-o (cf. Exortația apostolică Christus vivit, 176).

Dragi frați, dragi surori, mijlocirea Mariei Mama noastră și a atâtor foști studenți sfinți și fericiți să vă însoțească pe acest drum. Din inimă vă binecuvântez și vă port în rugăciune. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Cf. Congregația pentru Educația Catolică, Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, 19 martie 1985, Introducere, nr. 3.

[2] Parochial and Plain Sermons, Vol. V, nr. 3.


 

lecturi: 218.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat