Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Frica frânează sufletul, antidotul este apropierea de oameni

de Salvatore Cernuzio

"Uneori da, când trebuie să iau o decizie, îmi spun: «Dacă fac asta așa...?». Este un pic de frică de a greși, nu?! Și frica în acest caz mă ajută, pentru că mă face să cântăresc bine deciziile de luat, cum să fac asta și tot restul. Nu frica mă doboară, nu, nu... Este un sentiment care mă face atent: frica este ca o mamă care te avertizează".

Noi fațete ale umanității papei, pe care lumea a învățat pe larg s-o cunoască în acești aproape zece ani de pontificat, se evidențiază în colocviul lung al Papei Francisc cu Salvo Noé, psiholog și psihoterapeut, pentru cartea "La paura come dono" ["Frica drept dar"] (Edizioni San Paolo).

Colocviu senin

Noé l-a întâlnit pe pontif la "Sfânta Marta", unde Francisc locuiește și unde, în afara ușii de la apartamentul său, este atârnată pancarta pe care scrie Interzisă plângerea, din titlul unei precedente cărți best-seller a aceluiași psiholog. "Într-una din multele întâlniri - relatează autorul, la introducerea interviului - am exprimat Sfântului Părinte dorința de a scrie o carte despre frici, cerându-i dacă ar vrea să-mi dea contribuția sa. Ca de obicei răspunsul a fost pozitiv și astfel, într-o după-amiază de ianuarie, înzestrat cu un reportofon, a pus câteva întrebări la care pontiful a răspuns cu obișnuita sa voce calmă și asiguratoare. Și el mi-a adresat câteva întrebări despre frică și astfel dialogul nostru a devenit unul plin de idei de reflecție".

Dialogul cu papa care deschide volumul, în apariție la 25 ianuarie, explorează gândurile, senzațiile și emoțiile celui care de la 13 martie 2013 este conducător al Bisericii universale (începând de la teama inițială devenită apoi "liniște" în ziua conclavului) și analizează teme de strictă actualitate eclezială, cum sunt formarea în seminarii, "pervertirile" ipocriziei, mondenității, carierismului, primirea dată persoanelor homosexuale și migranților, prevenirea abuzurilor clerului introducând eventual parcursuri psihologice în seminarii.

Abuzuri, psihologie și seminarii

Tocmai cu privire la acest ultim punct, Papa Francisc reafirmă - cum a făcut deja în alte ocazii - că "atunci când se întreprinde un itinerar vocațional, este necesar de evaluat în mod integral modul de a trăi, aspectul psihologic, relațiile interpersonale ale celui care vrea să întreprindă drumul intrând în seminar". "Este mai bine a pierde o vocație decât a risca primind un candidat nesigur", afirmă el. Pentru papa este "foarte utilă" propunerea de a introduce psihologia în interiorul seminariilor: "Tot ceea ce s-a întâmplat, abuzurile sexuale ale clerului asupra minorilor a scos în evidență în mod dramatic această problemă... Trebuie să ne dăm seama înainte de hirotonirea sacerdotală dacă există înclinații spre abuz. Și acest lucru îl poate face un profesionist ca tine care a studiat și pentru asta. Dacă nu sunt recunoscute aceste probleme pot avea efecte devastatoare".

"Seminarul nu este un refugiu pentru atâtea limitări pe care le putem avea, nici nu este un refugiu de lipsuri psihologice", afirmă tot Papa Francisc. "Parcursul trebuie să ducă la formarea de preoți și consacrați maturi, experți în umanitate și proximitate, și nu de funcționari ai sacrului. Oamenii au nevoie să întâlnească martori ai credinței cu care să se poată confrunta și primi sprijin și apropiere bună, umană".

Persoanele homosexuale

În colocviu se oprește și asupra temei persoanelor homosexuale: "Dumnezeu este Tată și nu renegă pe niciunul dintre fiii săi", spune papa. "Și stilul lui Dumnezeu este apropiere, milostivire și duioșie. Nu judecată și marginalizare. Dumnezeu se apropie cu iubire de fiecare dintre fiii săi, de toți și de fiecare dintre ei. Inima sa este deschisă tuturor și fiecăruia. El este Tată. Iubirea nu dezbină, ci unește".

Migranții folosiți pentru a provoca frică

La tema primirii, papa amintește și problema îndrăgită de el a migranților care adesea - spune el - sunt folosiți ca stratagemă "pentru a provoca frică poporului, pentru a face să se creadă că problemele noastre se nasc din asta". În schimb problemele noastre "se nasc din lipsă de valori înalte, din modul dezorganizat de a trăi în casele noastre și în orașele noastre, din golul de credință care ne îndepărtează pe unii de alții și nu ne permite fraternitatea".

Un stil care respectă ambientul

Pe aceeași urmă, Papa Francisc reafirmă invitația la "adoptarea unui stil de viață care respectă ambientul pentru a salvgarda patrimoniul creației și pentru a proteja viața celui care locuiește planeta". "Pământul nostru este bolnav", denunță el, "este maltratat și jefuit" și este consecința "unui mod de a trăi dominat de egoism și cultură a rebutului și ne-a pus în fața unei alternative: a continua pe drumul parcurs până acum sau a întreprinde un drum nou". Este nevoie de o "convertire ecologică", o "schimbare a direcției", Remarcă papa Francisc, "omul să-și asume responsabilitatea unei angajări pentru îngrijirea casei comune".

Frica excesivă, o atitudine anti-creștină

Îndelung Francisc și Noé reflectă asupra conceptului de frică, temă centrală a cărții. "Frica excesivă este o atitudine care ne face rău, ne slăbește, ne micșorează, ne paralizează. Așa încât o persoană sclavă a fricii nu se mișcă, nu știe ce să facă: este temătoare, concentrată pe ea însăși așteptând ca să se întâmple ceva urât. Așadar frica duce la o atitudine care paralizează", afirmă papa. "Frica excesivă, de fapt, nu este o atitudine creștină, ci este o atitudine, putem spune, a unui suflet încarcerat, fără libertate, care nu are libertate de a privi înainte, de a crea ceva, de a face bine".

Ipocrizia în Biserică este detestabilă

Nu este creștină nici ipocrizia, mai adaugă papa. "Este frica de adevăr", explică el, și Biserica nu este scutită de asta. "Ipocrizia se teme de adevăr. Se preferă mai degrabă să se prefacă decât să fie ei înșiși. Este ca și cum și-ar juca sufletul. Prefăcătoria elimină curajul de a spune deschis adevărul și astfel se sustrage cu ușurință de la obligația de a-l spune mereu, oriunde și în pofida a orice". "Există multe situații în care se întâmplă asta: se ascunde în locul de muncă, unde se încearcă să se apară prieteni cu colegii în timp ce competiția duce la lovirea lor pe la spate; în politică nu este neobișnuit să se găsească ipocriți care trăiesc o dedublare între public și privat". Totuși, subliniază papa, "este deosebit de detestabilă ipocrizia în Biserică. Din păcate există și sunt atâția creștini și slujitori ipocriți. Nu ar trebui să uităm niciodată cuvintele Domnului: «Vorba voastră să fie da, da, nu, nu». Ceea ce este mai mult vine de la cel rău".

Alegerea la conclav

De la reflecții se trece la amintiri și memoria se întoarce la ziua alegerii, la acel mod "primitor și simplu" al papei de a se prezenta lumii, cum spune Noé, care "a cucerit inimile atâtora". "Nu mă așteptam să fiu ales, dar nu am pierdut niciodată pacea. Luasem cu mine o valijoară mică, fiind foarte convins că mă voi întoarce la Buenos Aires, pentru Duminica Floriilor. Lăsasem acolo omiliile pregătite. În schimb am rămas la Roma", explică Jorge Mario Bergoglio. Îl amintește pe cardinalul Claudio Hummes, recomandarea sa de a nu-i uita pe săraci, precum și asigurarea: "Nu te îngrijora, așa face Duhul Sfânt", în fața expresiei surprinse a papei nou-ales. "Am simțit o pace și o liniște, și în alegerile decisive, de exemplu eu nu am voit să îmbrac nimic, numai haina albă. Și pantofii nu am voit să-i încalț. Pantofii îi aveam deja și voiam să fiu pur și simplu normal. Apoi am ieșit și am spus bună seara".

A umbla pe stradă

Papa Francisc încă o dată mărturisește nostalgia sa de a putea umbla pe străzi ca în Argentina, întâlnind oameni, vorbind cu ei și împărtășind relatări, dificultăți și înclinații: "Trebuie să respect protocoalele de siguranță. Aici le este frică să nu mi se întâmple ceva". Este o altă frică, în acest caz, însă, justificată. "Primele dăți, abia ales, am încercat să fac câteva ieșiri fără a anunța, și am creat probleme serioase persoanelor care lucrează pentru a garanta siguranța mea", revelează papa.

Alegerea de a trăi la "Sfânta Marta"

Cu privire la alegerea de a trăi la "Sfânta Marta", unde pontiful mănâncă într-o sufragerie comună și împărtășește masa cu alte persoane, Noé întreabă dacă această decizie a fost influențată de vreun tip de frică. "Da", răspunde papa Francisc, "am ales să trăiesc la Casa Sfânta Marta, și nu în istoricul apartament papal în Palatul Apostolic, pentru că, așa cum tu poți să înțelegi, eu am nevoie să întâlnesc persoane, să vorbesc și aici mă simt mai liber. Acolo mă simțeam blindat și asta îmi provoca frică. Fiecare dintre noi trebuie să se cunoască pentru a găsi soluțiile cele mai bune la propria durere. Când, imediat ce am fost ales, m-au dus la Palatul Apostolic, am văzut un dormitor foarte mare, o baie mare și un efect de restrângere. Camere mari dar intrare mică, unde pot să intre numai foarte puțini colaboratori. Atunci m-am gândit: răbdare dacă nu pot să ies să mă plimb în afara Vaticanului, dar măcar vreau să văd persoane. Iată pentru ce am ales Casa Sfânta Marta. Voiam să stric acest obicei al papei izolat. Aici iau cafeaua de la aparat, mănânc la masă cu alții, celebrez Liturghia în fiecare zi și glumesc cu gărzile elvețiene. La etajul meu există mereu unul din gărzile elvețiene. Într-o zi i-am oferit o gustare, nu voia s-o accepte spunându-mi că are ordin al comandantului. Eu am răspuns: «Eu sunt comandantul!»".

Apropierea este adevăratul antidot la frică

De altfel, "apropierea de persoane, faptul de a ne putea confrunta, de a face lucru împreună este adevăratul antidot la frică", evidențiază papa Francisc. "De multe ori, izolarea, faptul de a se simți greșiți, de a avea probleme și de a nu găsi ajutor, poate determina crize care se transformă în inconveniente mentale. Munca mea este plină de persoane care se simt singure și teribil de departe de «casă». Singurătatea este adevăratul rău al societății noastre. Toți conectați cu telefoanele, dar deconectați cu realitatea".

Mondenitatea, pervertire în Biserică

În sfârșit, Papa Francisc asigură cu privire la viitor: "Isus este mereu alături de noi". Îi incită pe credincioși "să trăiască cu iubire, să știm să ne încredințăm Tatălui". Și lansează încă o dată un apel tuturor preoților să arate "milostivire, curaj și uși deschise". "Astăzi - spune el - cea mai mare pervertire în Biserică este aceea a preoților cățărători și mondenitatea. Mondenitatea care duce la vanitate, la prepotență, la orgoliu. Mondenitatea ucide, așa cum am spus odată, un preot monden este un păgân clericalizat. Credincioșii au nevoie să vadă că noi suntem ca ei, că avem aceleași frici și aceeași voință de a trăi în harul lui Dumnezeu. A se apropia de credincioși și de necredincioși și a vorbi cu inimă deschisă. Asta trebuie să facă toți".

(După Vatican News, 21 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat