Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Momentul de rugăciune din cea de-a treia zi a săptămânii de rugăciune pentru unitate s-a desfășurat în Biserica "Sfântul Padre Pio" din Valea Lupului, vineri, 20 ianuarie 2023. Au fost prezenți câțiva "pelerini ecumenici" din parohiile vecine și credincioși din parohia locului, coordonați de către părintele paroh, însoțit de părintele Andrei Lorenț, formator la Seminarul "Don Orione" din Iași. Tema acestei zile a fost: "Acționează cu dreptate, iubește milostivirea, trăiește cu umilință".

Problemele pe care le ating tema și textul, propuse pentru săptămâna de rugăciune pentru unitate de anul acesta, sunt extrem de incisive, pătrunzând ca o "sabie cu două tăișuri" conștiința și trăirea creștinilor a căror diviziune se reflectă nu doar în diferențe de opinii sau de practici religioase, ci atinge adânc țesutul social măcinat de nedreptate, inegalitate și discriminare. Apelul acuzator al profetului Isaia ne obligă și astăzi să ne trezim din ceea ce riscă să devină o formă de pietism superficial și comod și să luăm în serios misiunea și mărturia pe care creștinii trebuie să o aducă într-o lume "sfâșiată de nedreptate, violență ș dezbinări".

De aceea, în celebrarea noastră am acordat un timp mai îndelungat actului penitențial, care a fost însoțit de gestul simbolic al turnării apei în vasul baptismal, cu fiecare invocare a iertării, și al stropirii cu această apă, care, după ce a fost binecuvântată, ne-a atins mâinile și chipul pentru a ne trezi, tresărind, din somnul descurajării, al tristeții și al fricilor la care ne îngână lumea de astăzi.

Comentând fragmentul tânărului bogat din evanghelie, care se îndepărtează, întristat din cauza bogățiilor acestei lumi, părintele Andrei ne-a provocat să îndrăznim să privim mai cu atenție la Isus și să descoperim în EL și în iubirea lui, acel TU care te face cu adevărat EU, liber de povara oricărei condiționări. Apelând la filosofia lui Martin Buber, părintele ne-a arătat că Isus este unicul TU, care "privindu-ne și îndrăgindu-ne" poate să facă ordine în emoțiile și în sentimentele noastre pentru ca să putem "acționa cu dreptate", liberi să iubim milostivirea și să trăim cu umilință relațiile noastre.

Această formă de întemeiere în Cristos ne-am dorit să o exprimăm prin al doilea gest simbolic al celebrării, când în momentul recitării Crezului fiecare dintre cei prezenți a strâns în mâini o piatră pe care au primit-o la venire, iar celebrații au pus la picioarele lumânării pascale, patru pietre mari reprezentând cei patru "cred", cele patru relații fundamentale pe care le mărturisim în credința noastră: Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt și Biserica.

Întemeiați pe Cristos, "piatra cea vie" (1Pt 2,4), credința ne face și pe noi "pietre vii", care nu se lovesc una de alta, ci zidesc și se zidesc în această lume întinzând cu încredere mâinile, pentru a dărui și a primi pacea. Momentul culminant al celebrării s-a revărsat, la semnul păcii, ca un fior de bucurie în biserică, în strângerea de mâini, în cântecul "Ce bine e când frații" și în zâmbetul cald și încrezător al tuturor celor prezenți.

La sfârșit, după binecuvântarea finală, fiecare credincios a așezat propria piatră printre marile pietre ale credinței Bisericii, pentru a experimenta trăinicia credinței în împărăția cerurilor, adică într-o lumea a binelui și a bunătății, a respectului și a solidarității, care nu este o simplă utopie, ci este începută deja în Cristos, și continuă să crească în viața celor care îl urmează, în ciuda aparențelor înșelătoare ale lumii.

Pr. paroh Bogdan Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Valea Lupului: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie 2023, la ora 17.00, în Capela Surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe", Iași (Str. Plopii fără Soț, 7).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 528.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat