Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Joi, 19 ianuarie 2023, în capela Seminarului "Don Orione" din Iași, la ora 17:00, a avut loc cea de-a doua zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a fost prezidată de către PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, fiind însoțit de preoții formatori de la seminar, de preoți de la catedrală și de la ITRC, precum și de seminariștii, surorile și de numeroșii credincioși care au ales și anul acesta ca să se unească în rugăciune pentru a implora darul unității.

După momentul inițial, PS Iosif Păuleț a turnat apă în izvorul penitențial și ne-a invitat pe toți la convertire prin cuvintele profetului Isaia 1,16-17 "Spălați-vă, purificați-vă, deci curățați-vă!", amintindu-ne fiecăruia dintre noi că prin taina Botezului ne-au fost și ne sunt iertate păcatele noastre fiind mereu reînnoiți prin harul Duhului Sfânt.

Această a doua zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut ca temă "Atunci când dreptatea este înfăptuită" și a reprezentat un prilej bun pentru a ne lăsa călăuziți de cuvântul Domnului și de cuvântul de învățătură predicat de pr. Cristian Bîrnat care a pus în lumină importanța înfăptuirii dreptății în viețile noastre, în inimile și în comunitățile noastre. Predicatorul ne-a amintit tuturor că a împlini dreptatea înseamnă, întâi de toate, a demasca fățărniciile și fariseismele noastre interioare, un gest care, deși poate greu de conștientizat și de realizat uneori, ne revitalizează viața și ne ajută ca să veghem, să menținem treze acele mecanisme, acei "paznici" ai inimilor noastre care fac din viața noastră o cetate bine întărită, o cetate vie și o cetate unită.

După predică au avut loc rugăciunile de mijlocire prin care am cerut îndurare lui Dumnezeu pentru dezbinarea creștinilor și am implorat harul său pentru a vindeca diviziunile din Biserică, dintre noi oamenii și dintre noi și creație.

La final, după ce toți credincioșii de diferite confesiuni au recitat rugăciunea Tatăl Nostru, PS Iosif Păuleț a reînnoit invitația și chemarea noastră a tuturor de a ne ruga pentru unitatea Bisericii lui Cristos, spunând că este inadmisibil ca noi, creștinii, să fim dezbinați în fața lumii. Astfel, Preasfințitul ne-a încurajat să cultivăm în familiile și în cercul nostru de prieteni virtutea unității pentru care Cristos s-a rugat în Grădina Măslinilor: "Ca toți să fie una" (In 17,21).

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cu un moment de fraternitate, care a fost un prilej bun pentru a cultiva încă de pe acum această sămânță a ecumenismului, a comunității care se roagă și trăiește împreună.

Silviu Ungureanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc vineri, 20 ianuarie 2023, la ora 17.00, în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (Aleea cu Nuci, 27, Valea Lupului).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 746.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat