Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Măcel în RD Congo, Balestrero: Îl așteptăm pe papa pentru a cicatriza rănile

de Antonella Palermo

Ramura lui ISIS în Africa Centrală, ISCAP, a revendicat explozia din 15 ianuarie 2023 într-o biserică penticostală în provincia Kivu de Nord care a provocat cel puțin 17 morți și peste 40 de răniți. Jihadiștii au afirmat că au plasat și au explodat bomba și au amenințat cu alte atacuri. Republica Democrată Congo este țara care va fi vizitată de Papa Francisc la 31 ianuarie 2023 în călătoria sa apostolică pe care o va face și în Sudanul de Sud. Monseniorul Ettore Balestrero, nunțiu apostolic în țară, analizează contextul socio-politic din regiune și prezintă pregătirile vizitei papale.

Ce semnal exprimă atacul de ieri revendicat de ISIS?

Un semnal îngrijorător, și mai mult pentru că el confirmă involuția situației pe teren. Tocmai pentru aceasta va fi foarte importantă întâlnirea papei, când va veni, cu victimele din Est. Trebuie spus și că în realitate atacurile sunt două: unul la granița cu Uganda într-un templu penticostal: imaginile pe care mi le-au trimis descriu un adevărat infern. Corpuri mutilate de adulți și de copii, un edificiu semi-distrus. Dar a fost în aceeași zi un atac la Beni, într-un magazin central care se află chiar într-unul din cele mai sigure puncte ale orașului. Și în acest caz, există unii care cred că responsabilii sunt ADF (Allied Democratic Forces) ca dovadă de forță și de teroare. În schimb, există unii care cred că au existat complicități cu securitatea locală însă o ipoteză nu o exclude pe cealaltă. În orice caz, aș spune că pacea în Est este încă departe. Suntem într-o provincie, în Nord Kivu, care este în stare de asediu de peste un an pentru a demonstra că situația nu numai că s-a îmbunătățit ci s-a înrăutățit. Un mesaj foarte îngrijorător este că ADF din păcate se întăresc și mie mi se pare că sunt și principalii beneficiari ai conflictului care este în desfășurare mai în sud, în jurul lui Goma, cu M23. Atacul de ieri demonstrează și că au obținut o mare influență la Butenbo, un oraș mare aproape de Kasindi. Faptul că a fost revendicat de ISIS demonstrează și că legăturile dintre ADF și ISIS se consolidează, metodologiile atentatelor devin din păcate tot mai omogene și asta nu poate decât să îngrijoreze pentru siguranța regională și mai ales pentru aceea a populațiilor care sunt victimele continue ale măcelurile în daunele lor.

Sunt fapte care ne duc și la atentatul fatal pentru ambasadorul Luca Attanasio...

Da, acel atentat a avut loc aproape de Goma, unde acum din păcate este în desfășurare un alt conflict teribil care din noiembrie până astăzi a provocat peste 500 de mii de evacuați. Dintre aceștia, 250 de mii sunt mai în sud de Goma și locul unde a fost ucis ambasadorul italian este una din frontierele invizibile între partea de teritoriu ocupată de M23 și partea care încă este controlată de forțele armate congoleze. Este o situație devastatoare, există persoane de-a lungul străzii care mor, se dezvoltă boli, din păcate și ciuma, și este foarte urgent să se dispună de situri unde să poată fi primite persoanele. Biserica face o mare lucrare, preoții și surorile rămân pe loc, au devenit catalizatori ai ajutoarelor: adună haine, medicamente, hrană și le distribuie. Este o dieceză împărțită în două, este suficient de spus că din 32 de parohii, șase sunt în teritoriul ocupat de M23.

Ce răspuns există din punct de vedere ecumenic?

Aș spune o mare colaborare. Atacul de ieri a avut loc într-un templu care se referă la Biserica lui Cristos din Congo. Cu această organizație, care adună diferite denominațiuni protestante, există o mare colaborare și în a sublinia că în amonte există o problemă, care este cauză a tuturor acestor conflicte: este bogăția din subsolul din Est. Este motivația fundamentală a importanței sale strategice cu toate țările vecine și este cauza principală a economiei de război care se perpetuează în această zonă din Est. Și pentru pregătirea vizitei papei există colaborare ecumenică: ei vor fi invitați de exemplu la întâlnirea cu unii evacuați și papa, unii nu sunt catolici. Încercăm împreună să însoțim dezvoltarea democratică a țării.

Cum se desfășoară pregătirile vizitei papei și care sunt măsurile de protecție?

Cea mai imediată este aceea la care însuși papa s-a referit în urmă cu câteva zile și anume că la origine era prevăzut ca să meargă și la Goma, acum nu este posibil să facă asta. Și pentru că în aceste săptămâni nu este ușor de a merge acolo. Efortul de siguranță și de ordine publică este uriaș: este suficient de spus că la Liturghia pe care papa o va celebra la Kinshasa se prevede participarea a cel puțin 2 milioane de persoane. În fiecare săptămână îl întâlnesc pe primul ministru și pe responsabilul Bisericii locale. S-a făcut mult... Există și istorii foarte frumoase: de exemplu pot spune despre un tânăr care participă la Liturghie în fiecare duminică aici în nunțiatură. S-a interesat de vizita papei și chiar ieri mi-a cerut să primească toate sacramentele inițierii creștine. Mi se pare scopul principal al vizitei: a trezi credința în cel care n-o are și a întări bucuria în cel care o trăiește. Mulți spun că vizita papei este un vis care devine realitate. În toată țara există așteptare de a primi un cuvânt de mângâiere, precum și de a cicatriza rănile care din păcate încă sângerează și mai ales sângerează în est.

(După Vatican News, 16 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 536.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat