Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Invitație la o viață frumoasă. Liturghie prezidată de PS Iosif Csaba Pál

Parohia San Vitale a comunității românilor catolici din Roma a avut onoarea de a-l avea în mijlocul său în cadrul Sfintei Liturghii solemne duminicale de la ora 16.00, din data de 15 ianuarie 2023, pe PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara și președintele Comisiei pentru Familie din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Salutul de bun venit adresat de către părintele paroh Isidor Iacovici, preoților cu diferite atribuții pe lângă Statul Vatican, studenților preoți prezenți, comunității parohiale a manifestat bucuria deosebită a comunității de aici din Roma de a-l putea aștepta mereu pe păstorul comunității romano-catolice din Timișoara în spiritul unei case de rugăciune fraterne și unită în credință.

Sfânta Euharistie și comunitatea preoților exprimă invitația deschisă a comunității parohiale a românilor catolici din Roma, de a-i primi cu bucurie pe toți episcopii care calcă pragul Cetății Eterne, Roma. Părintele episcop și-a exprimat doar cuvinte de laudă pentru darul frumos al lui Dumnezeu pentru preoții prezenți, dar și pentru operele frumoase ale comunității române înfăptuite pe malul râului Tibru și nu numai, opere pe care Excelența Sa le citise și le auzise din mass-media despre această comunitate înfloritoare.

Invitația lui Dumnezeu este mereu actuală pentru fiecare dintre noi, cei prezenți în credință la Sfânta Liturghie. Pentru că "Dumnezeu poate să ne ierte și ne dă șansa de a duce o viață frumoasă! Ne invită chiar la aceasta, și l-a costat foarte mult această prietenie... El este Mielul lui Dumnezeu, care s-a sacrificat pentru păcatele noastre și pentru aceasta, mai mult, îmi trezește recunoștința față de el. Asta te rog, Isuse, pentru mine, ca să am o viață frumoasă, o viață plină de sens și să am posibilitatea să reîncep, ori de câte ori, din cauza fragilității mele, am căzut. Se întâmplă câteodată că suntem orbi și nu-l vedem. El a intrat în viața mea, dar ne prefacem că nu-l recunoaștem. Azi, Doamne, m-ai văzut tu, iar de azi înainte te recunosc eu în oameni. A exersa acest lucru, îl vom putea mereu face cu ajutorul binecuvântării sale" sunt un mesaj mereu atât de actual al Excelenței Sale, ascultat de noi la Sfânta Liturghie duminicală.

Pr. Valentin Macedon Hiticaș,
Dieceza Romano-Catolică de Timișoara

*

Cuvântul de învățătură la omilie a fost prezentat de pr. Leonard Farcaș, redat mai jos cu text integral.

Duminica a II-a de peste an (Anul C - Iată mielul lui Dumnezeu)

O vorbă din popor spune: "Mănânci un sac de sare cu un om și tot nu-l cunoști". Ni se întâmplă și nouă cu unii oameni să-i vedem în fiecare zi, să stăm de vorbă cu ei și totuși să nu-i cunoaștem. Știm ce nume poartă, știm unde locuiesc, cu ce se ocupă... dar încă nu-i cunoaștem cu adevărat.

Așa s-a întâmplat și cu Ioan Botezătorul. El știa că Isus este fiul Mariei care este verișoară cu mama sa Elisabeta. Cu siguranță în cadrul reuniunilor de familie au mai avut ocazia de a se întâlni, dar totuși Ioan încă nu-l cunoștea cu adevărat pe Isus Cristos. El însuși mărturisește, de două ori în Evanghelia pe care am ascultat-o: Eu nu-l cunoșteam... Cum, chiar Ioan să spună că nu-l cunoaște pe Isus? Da, Ioan nu-l cunoștea pe Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Ioan nu-i cunoștea misiunea lui Isus Cristos.

Noi ca și creștini auzim multe despre Isus Cristos, dar putem spune că îl cunoaștem? Credem noi că Isus este cel care a venit în această lume pentru a ne ridica păcatul din inima noastră?

Ioan Botezătorul nu a spus: Eu nu-l cunosc, ci a spus, Eu nu-l cunoșteam. Ioan ne vorbește despre o perioadă din viața sa, din trecutul său, când el nu era capabil de a-l recunoaște pe Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu a avut grijă să-i reveleze acest lucru. Însuși Ioan a spus: Eu nu-l cunoșteam, însă cel care m-a trimis să botez cu apă, el mi-a zis: Acela deasupra căruia vei vedea Duhul coborând și rămânând peste el, el este cel care botează cu Duhul Sfânt. Eu am văzut și am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu. Ioan a văzut și a dat mărturie.

Ioan nu poate uita momentul experienței sale cu Dumnezeu, când la botezul lui Isus în Iordan, cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt a coborât, iar glasul Tatălui s-a auzit.

Așa cum pentru Ioan Botezătorul, Dumnezeu a pregătit un moment de har prin care să ajungă la cunoașterea lui Isus Cristos, la fel și pentru noi Dumnezeu ne-a pregătit un moment special în care să-l descoperim.

Să ne gândim la trecutul vieții noastre: Când l-am descoperit noi pe Cristos? În ce moment al vieții noastre ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu? Care a fost persoana prin care Dumnezeu ți-a vorbit că te iubește? Poți spune asemenea lui Ioan: Eu nu-l cunoșteam pe Isus, dar a fost un moment special în viața mea când am văzut și am dat mărturie că el este Fiul lui Dumnezeu. Dăm noi mărturie prin viața noastră despre Dumnezeu?

Ioan Botezătorul, afirmă că Mielul lui Dumnezeu ridică păcatul lumii... nu spune că ridică păcatele lumi, ci păcatul. Care este păcatul la care se face referire? În contextul evangheliei de astăzi, păcatul care se subliniază este necunoașterea lui Dumnezeu. Păcatul cel mai mare este să nu-l cunoști pe Dumnezeu, care este iubire. Isus Cristos a venit în această lume pentru a ridica acest păcat. Când nu-l cunoaștem pe Dumnezeu săvârșim păcatul, în schimb, când noi l-am cunoscut, când am făcut experiența iubirii sale, luptăm împotriva păcatului.

Ioan Botezătorul dă mărturie despre Isus spunând cuvintele pe care noi le repetăm mereu la Sfânta Liturghie: "Iată Mielul lui Dumnezeu, care ia asupra sa păcatul lumi!" Imaginea mielului ne aduce aminte de Paște, de sacrificiu, de jertfa Mielului care purifică sufletele noastre.

Doresc să vă citesc o mărturie a părintelui Ioan Mărtinaș, care s-a născut la Butea și a fost mulți ani paroh la Cleja și apoi la Gherăești. A fost și profesor la seminar. În timpul comunismului a făcut peste 13 ani de închisoare. Când s-a întors, povestea lucruri care l-au impresionat datorită lucrurilor prin care a trecut. Cel mai mult l-a marcat următorul fapt.

Cred că eram în închisoare la Gherla, povestește el. Într-o dimineață, au venit și mi-au spus:

- Mărtinaș, strânge-ți lucrurile trebuie să mergem la București!

Am ajuns la destinație și m-au aruncat într-o celulă undeva la subsol. Până s-au obișnuit ochii mei cu întunericul.... ușor, ușor, am descoperit că în acel loc mai era un deținut. Era slăbit, măcinat de bătăi, de boală și de foame.

Am început să-mi fac rugăciunile. Omul s-a uitat la mine, m-a măsurat cu privirea și m-a întrebat:

- Dumneavoastră sunteți preot?

- Da, domnule, i-am răspuns, sunt preot.

- O, ce bine, așteptam de mult un preot. Vreau să mă spovedesc! Știți... în copilărie mergeam la Sfânta Liturghie și am făcut vinerea întâi cu mama. Ea s-a rugat mult pentru mine. Între timp, m-am tot îndepărtat de toate acestea.

Omul s-a spovedit și în noaptea aceea a murit. M-am gândit, spune părintele, ce șansă a avut omul acesta, că am nimerit tocmai în celulă cu el. Nu însă mică mi-a fost mirarea când dimineață a venit un subofițer și mi-a spus:

- Mărtinaș, strânge-ți lucrurile, trebuie să te întorci de unde ai venit. A fost o greșeală, nu tu trebuia să ajungi aici.

În timp ce mă întorceam, își continua părintele povestea, m-am gândit:

- Șansă!??? Nu, nu a fost o șansă... nu avea cum. A fost har, îndurare, milă, asta a fost. Cineva s-a rugat pentru omul acela. El însuși s-a rugat în copilărie, și Dumnezeu a avut milă de el.

Un om cu păcate, care a recunoscut în persoana preotului puterea pe care o avea Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii.

Dragi credincioși, având în vedere că astăzi, 15 ianuarie, ne amintim de marele poet român, Mihai Eminescu, doresc să închei cu o poezie pe care el a dedicat-o Sfintei Fecioare Maria. Puțină lume știe că această poezie l-a impresionat, chiar și pe Papa Ioan Paul al II-lea, care în anul 1999 cu puțin timp de la vizita sa istorică în România, în Piața "Sfântul Petru", în cadrul rugăciunii "Angelus", a recitat poezia "Rugăciune", scrisă de Mihai Eminescu.

Rugăciune

Crăiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalță-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie:
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupră-ne coboară,
O, maică prea curată,
Și pururea fecioară,
Marie!
 
Noi, ce din mila Sfântului
Umbră facem pământului,
Rugămu-ne-ndurărilor,
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: Roma: Invitație la o viață frumoasă. Liturghie prezidată de PS Iosif Csaba Pál


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat