Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către poporul lui Dumnezeu care peregrinează în Cuba

Iubiți frați și surori,

Au trecut 25 de ani de la călătoria apostolică a Sfântului Ioan Paul al II-lea în Cuba, un moment de har și binecuvântare pentru toți. În cadrul acestei aniversări, episcopii acestei Conferințe Episcopale au avut amabilitatea să-l invite pe cardinalul Beniamino Stella, care în acei ani ca nunțiu apostolic a fost un martor privilegiat al acestui eveniment, să-i viziteze și l-am rugat să ducă salutul și binecuvântarea mea, exprimând apropierea papei față de fiecare dintre voi, Eminenței Sale cardinalul Juan de la Caridad García Rodríguez, episcopilor, preoților și seminariștilor, călugărilor și călugărițelor și tuturor credincioșilor laici.

În acest timp, aș dori să faceți din nou prezente în inimile voastre gesturile și cuvintele pe care predecesorul meu vi le-a adresat în timpul vizitei sale, pentru ca acestea să rezoneze puternic în prezent și să dea un nou impuls pentru a continua construirea cu speranță și determinare viitorul acestei națiuni. Unul din îndemnurile sale de atunci a fost: "Înfruntați cu putere și cumpătare, cu dreptate și prudență marile provocări ale momentului prezent; întoarceți-vă la rădăcinile voastre cubaneze și creștine și faceți tot ce vă stă în putere pentru a construi un viitor mai demn și mai liber! Nu uitați că responsabilitatea face parte din libertate. Mai mult, persoana este definită în primul rând prin responsabilitatea sa față de ceilalți și în fața istoriei" (Mesaj către tinerii cubanezi, 23 ianuarie 1998).

De asemenea, vă încurajez să vă întoarceți la rădăcinile voastre cubaneze și creștine, adică la propria identitate, care a generat și continuă să genereze viața acestei țări. Aceste rădăcini s-au întărit, permițându-ne să le vedem crescând și înflorind în mărturia atâtora dintre voi care munciți și vă jertfiți zi de zi pentru alții, nu numai pentru rudele voastre, ci și pentru vecinii și prietenii voștri, pentru întregul oraș, și în mod deosebit pentru cei mai nevoiași. Mulțumesc pentru acest exemplu de colaborare și ajutor reciproc care vă unește și care dezvăluie spiritul care vă caracterizează: deschis, primitor și solidar. Continuați să mergeți împreună cu speranță, știind că întotdeauna, și mai ales în mijlocul necazurilor și suferințelor, Isus și Preasfânta Sa Mamă vă însoțesc, vă ajută să duceți crucea și vă mângâie cu bucuria învierii.

Ca semn al apropierii și comuniunii mele cu îndrăgitul popor cubanez, care are mari scriitori și artiști, aș vrea să amintesc câteva cuvinte ale părintelui Varela, care exprimă nevoia de a ne concentra pe binele și rodnicia acestui efort: "După ce copacul prinde rădăcini, foarte curând își va întinde ramurile, iar virtutea se va odihni la umbra lui". Acest copac plin de vitalitate poate să reprezinte bine omul care are înrădăcinată încrederea în Domnul, așa cum spune profetul Ieremia: "Este ca pomul plantat lângă apă, care-și întinde rădăcinile pe mal; nu se teme când vine arșița, frunzele lui sunt verzi, în anul secetos nu se îngrijorează și nu încetează să facă fructe" (Ier 17,8). Având încredere în Dumnezeul vieții, vă invit să continuați să vă adânciți în propriile rădăcini cu curaj și responsabilitate și să continuați să dați roade uniți în credință, speranță și caritate.

Isus să binecuvânteze poporul cubanez și Stăpâna Noastră a Carității de Cobre să-l păzească și să-l însoțească. Mă rog pentru voi și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine.

Cu fraternitate,

Franciscus

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 8 decembrie 2022

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 289.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat