Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu

Editura "San Paolo" (Italia) a elaborat un material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, care se va celebra pe 22 ianuarie 2023. Textul este oferit și în limba română sub coordonarea Oficiului pentru Pastorație Biblică al Diecezei de Iași, traducerea în limba română fiind realizată de pr. Corneliu Berea.

Materialul reprezintă un suport practic, ce poate veni în sprijinul parohiilor, comunităților, familiilor și tuturor celor care doresc să celebreze într-un mod special această Duminică a Cuvântului lui Dumnezeu.

"Vestitori ai Cuvântului", tema aleasă pentru această Duminică, inspirată din prima scrisoare a Sfântului Ioan 1,3, este chemarea adresată Bisericii și fiecărui credincios în parte, chemat să trăiască misiunea primită la Botez.

Vestirea este strict legată de experiența vie și personală a misterului pascal. În viața creștină există un moment în care toate acestea sunt trăite pe deplin: celebrarea euharistică. Tocmai pentru acest motiv, în această ediție a Materialului liturgico-pastoral, suntem invitați să trăim Duminica Cuvântului lui Dumnezeu redescoperind legătura profundă care există între Cuvânt și Euharistie, lăsându-ne călăuziți tocmai de celebrarea euharistică în diferitele sale momente. Simbolismul Liturghiei are o mare datorie față de Sfânta Scriptură. Lumea biblică se exprimă acolo cu cunoștințele sale, cu categoriile sale culturale, cu vocabularul său.

Prima parte a Materialului se ocupă de Liturgia Cuvântului, și oferă o lectio la lecturile zilei. A doua parte acordă atenție Liturgiei euharistice, plecând de la relatarea vocației care ne este propusă în Evanghelia zilei. Această temă oferă ocazia de a aprofunda semnificația Ofertoriului și logica ce traversează întreaga Rugăciune Euharistică, până la marea doxologie.

Materialul "descifrează" și trei picturi ale lui Caravaggio dedicate în întregime apostolului Matei, evanghelistul care ne însoțește de-a lungul anului liturgic. Prin Cuvânt, Duhul pătrunde în intimitatea fiecăruia, făcându-l familiar: atunci când Cuvântul este acceptat, Duhul îl face pe fiecare să se simtă la el acasă, la masa lui, dându-i o pregustare a minunilor lui Dumnezeu.

Cea de-a treia secțiune a Materialului ne situează în partea finală a Liturghiei, care ne instituie vestitori ai Cuvântului! În cadrul liturgiei auzim Cuvântul proclamat care vorbește adunării despre "marile lucrări ale lui Dumnezeu" (Deut 2,11), dar Dumnezeu continuă să acționeze, astăzi, aici în prezentul nostru: "bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările lui nu s-au terminat. Ele se înnoiesc în fiecare dimineață. Mare este fidelitatea ta!" (Lam 3,22-23).

Cuvântul ne trimite la viață, la situațiile cotidiene, așa cum spunea Papa Francisc: "Cuvântul vrea să se întrupeze astăzi, în timpul în care trăim, nu într-un viitor ideal. De aici misiunea fiecăruia dintre noi: să fim vestitori credibili, profeți ai Cuvântului în lume. De aceea, să fim pasionați de Sfânta Scriptură, să ne lăsăm săpați pe dinăuntru de Cuvânt... Să acționăm, să unim cultul lui Dumnezeu și grija față de om" (Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, 2022).

Materialul poate fi accesat în limba română pe site-ul Oficiul pentru Pastorație Biblică din cadrul Episcopiei de Iași www.opbiasi.wordpress.com și pagina de Facebook @OficiulBiblicIasi.

Pe site-ul oficiului se găsește și un pliant cu informații generale despre Biblie, care poate fi distribuit credincioșilor.

Sr. Iuliana Neculai, NDS
Oficiul pentru Pastorație Biblică - Iași


 

lecturi: 976.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat