Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" cardinalul De Donatis a celebrat o Liturghie pentru papa emerit Benedict al XVI-lea

Îndrăgostit de Dumnezeu și de Biserică

"A fost un mare teolog pentru că a fost un mare îndrăgostit de Dumnezeu, și de atâtea ori a repetat că Biserica nu crește prin prozelitism, ci prin atracție. În aceste zile li s-a întâmplat tuturor să reia unele texte ale sale, să revadă unele imagini, să readucă la inimă unele momente împărtășite în anii pontificatului său. Benedict s-a prezentat lumii cu umilință și respect, cu determinare și ascultare, dând și semnale noi Bisericii din Roma, cu participarea sa anuală la începerea întâlnirii diecezane, cu un magisteriu dens și în același timp clar și puternic". Joseph Ratzinger, papă, dar și episcop de Roma, teolog, îndrăgostit de Dumnezeu ("Doamne, te iubesc", ultimele sale cuvinte) și de Biserică: în omilia de la Liturghia pentru Benedict al XVI-lea, celebrată ieri seară în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", cardinalul vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma, Angelo De Donatis, a amintit câteva momente fundamentale ale pontificatului și raportului cu capitala.

Pornind de la textul vindecării leprosului din Mc 1,40-45 - care pentru papa emerit, prin gestul și cuvintele lui Cristos, întrupa "toată istoria mântuirii, [...] voința lui Dumnezeu de a ne vindeca, de a ne purifica de răul care ne desfigurează și care ruinează relațiile noastre" - cardinalul a afirmat că și Benedict ne-a "condus de mână, învățându-ne să-l cunoaștem pe Domnul și să ne îndreptăm mereu privirea spre el, Isus din Nazaret, Cristos care împărtășește umanitatea noastră, moare și învie pentru noi. Am putea spune", a adăugat el, "că sinteza întregii sale experiențe de viață, de studiu, de învățătură, a fost numai persoana Fiului lui Dumnezeu, amintindu-ne constant că fără el nu are sens a fi creștini".

De Donatis a trecut apoi la descrierea raportului lui Ratzinger cu Dieceza de Roma: "Din cei 95 de ani de viață ai săi, Benedict a trăit patruzeci de ani în acest oraș al nostru de care era profund legat; este suficient să ne gândim la raportul deosebit pe care-l avea cu preoții și cu oamenii din Casalbertone, în parohia unde a fost titular. De zeci de ori a mers la "Santa Maria Consolatrice" pentru sărbătoarea patronală, pentru a administra Mirul, sau chiar numai pentru a fi la cină cu preoții". După aceea, omilia rostită la 7 mai 2005 când, ales papă de puțin timp, Benedict al XVI-lea în "Sfântul Ioan din Lateran" a luat în posesie catedrala episcopului de Roma: s-a definit "slujitor al lui Dumnezeu", dar și "om fragil și slab, care în mod constant are nevoie de purificare și de convertire", încheind cu o referință puternică la Euharistie, grație căreia "Biserica se renaște mereu din nou". Pentru că Biserica, pentru Ratzinger, "nu este altceva decât acea rețea, comunitatea euharistică, în care noi toți devenim un singur trup și îmbrățișăm toată lumea". Și "a prezida în doctrină și a prezida în iubire, la sfârșit, trebuie să fie una: toată doctrina Bisericii, la sfârșit, conduce la iubire".

Cardinalul vicar a definit această invitație încă actuală: "Chiar dacă suntem străbătuți de ispite și de încercări, noi credem că grație Euharistiei Biserica se naște din nou. Compasiunea lui Isus nu s-a oprit, Domnul nu a uitat de noi, el este «Dumnezeul apropiat», mâna sa întinsă spre leprele noastre. A spus asta clar Benedict al XVI-lea pentru a cincizecea aniversare a conciliului: «Focul Duhului Sfânt, focul lui Cristos nu este un foc devorator, distructiv; este un foc silențios, este o mică flacără de bunătate, de bunătate și de adevăr, care transformă, dă lumină și căldură»".

Papa emerit "a iubit intens Biserica. Toate deciziile mai importante ale vieții - a concluzionat De Donatis - le-a luat amintind: căile Domnului nu sunt căile noastre, dar, când este urmată cu iubire voința sa și nu voința noastră, suntem în pace".

(După L'Osservatore Romano, 13 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 425.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat