Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost republicată una dintre capodoperele iezuitului Paul Beauchamp

Sfânta Scriptură, limbă maternă

de Simone Caleffi

Apropiindu-se de Scripturi, mulți se simt nepregătiți pentru înțelegerea lor corectă. Cu toate acestea, dincolo de studiile specifice de exegeză și analiză istorică, text cu text, carte cu carte, nu este imposibil de a găsi chei în ansamblu de descifrare a Bibliei. Realitatea cea mai importantă nu este atât "a descoperi" Scriptura, cât mai ales "a intra în ea", a o recunoaște ca limbă maternă a credinței. Însoțirea cititorului în această călătorie este scopul operei iezuitului francez Paul Beauchamp (1924-2001), unul din cei mai importanți bibliști din secolul trecut, animator al Centre Sèvres la Paris, facultatea teologică a Societății lui Isus unde timp de aproape patruzeci de ani a predat Sfânta Scriptură. Cu prefața lui Roberto Vignolo, Vita e Pensiero repropune Parlare delle Scritture sacre [A vorbi despre Scripturile sacre] (Milano, 2022, 123 de pagini), "bijuteria" prețioasă a muncii sale, care nu a pierdut prospețimea la peste patruzeci de ani de la prima publicare.

Volumul marelui exeget al Sfintelor Scripturi, îndeosebi al Primului Testament, care a scris contribuții fundamentale pentru interpretarea modernă a Torah subliniind o lectură simbolică și antropologică a Bibliei și dând mai puțin spațiu unei exegeze istorico-critice, prin trei părți ne face să descoperim că Scriptura are un afară și un înăuntru: că este cuvânt al lui Dumnezeu și al omului, că este carte unică și multiplă, că este a tuturor oamenilor și a unui popor în mod deosebit. Tocmai aceste contrapoziții pot s-o facă înțeleasă mai bine, de vreme ce doi poli, unindu-se, dobândesc o semnificație nouă și mai adevărată, unde punctul focal se află în conjuncția "și", inel mic dar indispensabil al lanțului care umple de sens ceea ce unește. Inspirându-se din Conciliul al II-lea din Vatican, autorul scoate în evidență cum cartea cărților este martoră a întâlnirii dintre Dumnezeu și om și, pornind de la capitolul al VI-lea din Dei Verbum, analizează noul profil al cititorului Bibliei. Dumnezeu, care are mulți martori, un Fiu și două popoare, vorbește în timpuri diferite și pe mai multe voci. Contrastul vizibil pe care-l întâlnim în Sfânta Scriptură este dat de pluralitatea autorilor săi și de faptul că unitatea ei adesea tace.

Beauchamp, oferind modurile pentru a ne apropia de textul biblic, în aceste șapte capitole nu-l pierde din vedere niciodată pe cititor însoțindu-l în dificultățile de abordare și dându-i o gamă de exemplificări sugestive ale exegezei sale, capabilă să dea din nou Bibliei toată importanța sa umană: de la relatarea începuturilor, cu Adam figură a fraternității, la alegerea lui Abraham, la Exod, la Balaam, la David și la Solomon, când poporul sfânt al lui Dumnezeu este chemat să se confrunte cu neamurile, până la împlinirea evanghelică a Fiului Omului. Este o istorie complexă, aventură niciodată pașnică ce constrânge toate cuvintele pentru a spune Dumnezeu, și pe ale noastre, să treacă în foc. Pentru că grație întâlnirii incandescente a lui Dumnezeu cu omul Scripturile devin "sacre". Și poporul lui Dumnezeu împreună cu ele.

(După L'Osservatore Romano, 13 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 383.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat