Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA): "Să întărim angajarea pentru o lume fără arme nucleare"

de Valerio Palombaro

Papa Francisc l-a primit în dimineața zilei de 12 ianuarie 2023 pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în vizită în Vatican unde a avut colocvii și cu cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, și cu secretarul pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher. Într-un interviu acordat la mass-media vaticane, Grossi a subliniat exigența de a găsi soluții multilaterale la crizele internaționale și de a evita o escaladare nucleară. Îndeosebi, s-a oprit asupra situației delicate din centrala nucleară de la Zaporoje, anunțând că în curând va merge în Ucraina, pentru a cincea oară de la începutul conflictului.

Papa Francisc a denunțat cu forță gravitatea amenințării nucleare care există astăzi asupra omenirii. Care sunt sentimentele dumneavoastră cu privire la această amenințare?

L-am întâlnit pe Papa Francisc pentru că glasul său, mesajul său despre aceste amenințări în acest moment dificil - cu o agendă internațională complexă - mi se pare indispensabil. Munca Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) a devenit urgentă: este o muncă nu numai dedicată problemei Ucrainei. Există și Iranul și Coreea de Nord. În acest moment este clar că punerea în siguranță a aparatelor nucleare din Ucraina a devenit urgentă, indispensabilă. Desigur, cât privește situația actuală, este mereu precară, mereu fragilă: bombardamentele în jurul și uneori asupra centralei de la Zaporoje continuă. După vizita mea în luna septembrie am putut stabili o prezență continuă a Agenției la Zaporoje: în acest moment angajarea mea este să ajungem la un acord politic între Moscova și Kiev, pentru a asigura o zonă de protecție și de siguranță nucleară în jurul centralei.

Papa a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru o abordare multilaterală în principalele crize internaționale: cât de mult contează sprijinul Sfântului Scaun?

Este fundamental! Sprijinul Sfântului Scaun este fundamental pentru că subliniază importanța pe planul plăcii, cu un glas universal cum este glasul Sfântului Părinte, și îndeosebi în acest conflict din Ucraina care este un conflict în Europa, ci este un conflict care implică și creștini din lume. A asculta glasul Sfântului Părinte este indispensabil: este pentru ceea ce directorul general al Agenției - nu numai pentru că este catolic - se regăsește în această călăuză spirituală a Sfântului Părinte, ci și pentru forța reală a lumii a acestui glas în acest moment de război.

Dumneavoastră ați menționat centrala nucleară de la Zaporoje și posibilitatea de ca să se creeze această zonă de siguranță. Între altele, dumneavoastră ați vizitat Ucraina. Care sunt așteptările cu privire la această posibilitate de a crea o zonă de siguranță?

Desigur, nu este o negociere ușoară pentru că este o temă care implică aspecte tehnice precum și politice și militare. Am spus ieri, aici la Roma: masa negocierilor a devenit mai mare. Nu vorbesc numai cu diplomații, cu responsabilii politici, ci și cu militarii: generali, colonei, oameni care au obiective militare într-o zonă de luptă activă. Și asta trebuie să fac să înțeleagă comunitatea internațională, deoarece pentru forțele militare din două țări inamice - în acest moment - această zonă este o zonă de activitate militară intensă. Provocarea mea este să ajung la un punct în care să fie o sanctuarizare - ca să spunem așa, cu un neologism - a centralei care să fie văzută nu ca o problemă ci ca o soluție la eventualele consecințe mai grave: de fapt, este clar că un incident nuclear ar avea consecințe care nu sunt limitate la unui din cele două state aflate în război, ci la un spațiu geografic mai mare și probabil la întreaga Europă. Și pentru aceasta există insistența Agenției și a mea personală. Așadar, în acest moment se vorbește mult despre aspecte teritoriale, perimetrale care sunt preocupările militarilor din cele două părți. Am făcut progrese. Săptămâna viitoare voi fi încă o dată în Ucraina, a cincea oară după începutul conflictului, pentru a continua această rundă de negocieri, după aceea nu este confirmat, dar cred că este posibil să merg și în Rusia.

Papa, vorbind în urmă cu câteva zile Corpului diplomatic acreditat la Sfântul Scaun, a exprimat preocuparea pentru oprirea cu privire la acordul despre nuclearul iranian. Există posibilități de progres cu privire la asta?

Papa are dreptate: există un impas, negocierea a fost întreruptă, există multe reuniuni și schimburi și pentru aceea Agenția - și eu personal - nu vrem să lăsăm acest gol politic în jurul unei probleme așa de volatile și periculoase. Există două căi paralele: cea a acordului în ansamblu, așa-numitul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), precum și negocierea bilaterală între Agenție și Iran. Nu am putut face progrese. În același timp, Iranul paralel face pași înainte, progrese în procesul îmbogățirii uraniului, dezvoltării și construirii de centrifuge tot mai avansate. Acest lucru este cu adevărat îngrijorător pentru că desigur sunt pași spre proliferare, în timp ce noi trebuie să evităm asta. Sper să pot merge la Teheran. Eu spun mereu că Agenția este loc de acord, un spațiu, o platformă de înțelegere reciprocă. Așadar, sunt gata să călătoresc și să reîncep, dacă este posibil, cât mai curând.

Papa Francisc a denunțat în mod repetat imoralitatea nu numai a folosirii armelor nucleare, ci și a posesiei. Ce poate face Agenția internațională condusă de dumneavoastră pentru a promova o folosire exclusiv pașnică a nuclearului?

Folosirea exclusiv pașnică a nuclearului este importantă, mai ales în acest moment când o altă criză, cea a schimbării climatice, a lovit omenirea. Este clar că există - nu voi spune o redescoperire, ci o atenție mult mai intensă asupra capacității energiei nucleare de a furniza o soluție curată, fără emisie de carbon, pentru economia globală. Se vede în Europa de Est, se vede în China, se vede în Asia de Sud urgentă, se vede asta un pic peste tot. În același timp, cum spuneți dumneavoastră pe bună dreptate, problema posesiei de arme nucleare este tot acolo. Desigur că trebuie - și eu ca director al Agenției trebuie - să recunoaștem că acesta este un proces treptat și că acum obligația momentului este de a evita ca tot mai multe țări să caute arma nucleară, mai ales într-un context internațional de tensiune. Țările, multe au ideea - și aceasta este o idee absolut incorectă - de a gândi că probabil în acest moment trebuie să se regândească posibilitatea dezvoltării naționale a armelor nucleare. La asta Agenția trebuie să spună "nu": avem deja o situație internațională dificilă și nu trebuie să o facem și mai dificilă. Dacă există un lucru care este clar - Sfântul Părinte, Biserica au spus-o - este că arma nucleară nu dă siguranță: este contrariul. Este contrariul! Și asta trebuie să se spună. Trebuie să avem răbdarea și capacitatea de a convinge statele, și acest lucru nu este ușor.

(După Vatican News, 12 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 185.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat