Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la simpozion biblic ocazionat de celebrarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu

Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorație Biblică și Oficiul pentru Ecumenism organizează simpozionul "Vestitori ai Cuvântului", care se va desfășura sâmbătă, 21 ianuarie 2023, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Manifestarea va preceda Duminica Cuvântului lui Dumnezeu care anul acesta se va celebra pe 22 ianuarie 2023. Simpozionul va fi transmis în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Papa Francisc, prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Aperuit illis", a stabilit ca a treia duminică din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Această zi este o ocazie prețioasă de a face cât mai conștientă întreaga Biserică de o realitate fundamentală a identității sale, centralitatea Cuvântului lui Dumnezeu. Primatul Cuvântului se explică în orice ambient al vieții ecleziale: de la dimensiunea spirituală, la grija pastorală și la acțiunea evanghelizatoare, Cuvântul lui Dumnezeu inspiră orice aspect al credinței personale și comunitare.

Papa Francisc a dorit ca această duminică să fie celebrată în apropierea Zilei de dialog dintre evrei și catolici și a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, dând astfel acestei duminici marea valoare ecumenică pe care o are. Este o alegere care vrea să marcheze un pas important în dialogul ecumenic, și anume, punerea Cuvântului lui Dumnezeu în însăși inima angajării pe care creștinii sunt chemați s-o realizeze zilnic.

"Aceasta este misiunea fiecăruia dintre noi: a fi vestitori credibili, profeți ai Cuvântului în lume. De aceea, să fim pasionați de Sfânta Scriptură, să ne lăsăm săpați înăuntru de Cuvânt, care dezvăluie noutatea lui Dumnezeu și ne face să-i iubim pe ceilalți fără încetare" (Papa Francisc în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu - 2022).

În această perspectivă Oficiul pentru Pastorație Biblică și Oficiul pentru Ecumenism invită la simpozionul biblic organizat pe 21 ianuarie 2023, care se va desfășura în Aula Sinodală a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Simpozionul va fi deschis participării tuturor!

Program

Moderator: pr. lect. dr. Iosif Antili (Oficiul pentru Ecumenism al Diecezei Romano-Catolice de Iași)

  • 9.00: Deschidere: Excelența Sa Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași

  • 9.15-9.30: "Introducere la tema Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu" - sr. Iuliana Neculai, NDS (Oficiul pentru Pastorație Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași)

  • 9.30-10.05: "Valoarea Cuvântului în tradiția iudaică" - prof. univ. dr. Felicia Waldman (Comunitatea Evreilor, București)

  • 10.05-10.40: "Stăruiți în rugăciune ca Dumnezeu să ne deschidă ușa Cuvântului, spre a vesti taina lui Hristos" (Coloseni 4,3). Rugăciunea Bisericii - cheia propovăduirii Evangheliei în Duhul Sfânt - pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu (Biserica Ortodoxă, Iași)

  • 10.40-11.10: Pauză

  • 11.10-11.45: "Rolul citirii devoționale a Scripturii în maturizarea spirituală a credinciosului" - pastor Florin Vasiliu (Biserica Baptistă "Adora Christi", Iași)

  • 11.45-12.20: "Cuvântul Domnului a fost către mine..." - pr. prof. dr. Zoltán Oláh (Biserica Romano-Catolică, Alba Iulia)

Pentru detalii suplimentare: sr. Iuliana Neculai, NDS (tel. 0741.658.651) și pr. Iosif Antili (tel. 0744.545.043).

Oficiul pentru Pastorație Biblică
și Oficiul pentru Ecumenism


 

lecturi: 948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat