Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma: Sărbătoarea Popoarelor și Epifania Domnului

Comunitățile catolice prezente în Parma (Italia) au participat joi, 6 ianuarie 2023, în catedrala din localitate, la Sfânta Liturghie prezidată de PS Enrico Solmi, episcopul locului, împreună cu Mons. Alfredo Chierici, pr. Mario Mazza, pr. Alberto Lanaro și pr. Nicola Colasuonno, marcând Sărbătoarea Popoarelor și Epifania Domnului. Membri ai diferitelor comunități participante au alternat cântecele, lecturile, psalmul și rugăciunile în limbile italiană, engleză, franceză, ucraineană, spaniolă și română.

La această sărbătoare, ca în fiecare an, a avut loc evenimentul tradițional al Epifaniei "O singură familie umană", Sărbătoarea Popoarelor, la care au participat și credincioșii români, unii dintre ei îmbrăcați cu haine tradiționale.

Un steag multicolor, simbolul păcii a fost purtat de copii lângă altarul catedralei, simbolizând un eveniment solemn pentru toată lumea, alături de acest steag, pe treptele catedralei au mai fost adăugate rând pe rând, cu multă grijă și steagurile naționale ale numeroaselor comunități prezente care s-au regăsit aici, în jurul altarului.

PS Enrico Solmi a început Sfânta Liturghie, amintind de figura magilor sosiți de departe în căutarea liniștii, spunând între timp ce întâmpina numeroasele comunități la altarul catedralei: "Este frumos să fim aici din toate țările din care venim și este plăcut să simțim că lumea întreagă se află în jurul altarului din catedrală!"

La predică, PS Enrico Solmi ne-a spus: "Liturghia este frumoasă pentru că vorbește de la sine; gesturile, parfumurile și cuvintele ei ne vorbesc și-l comunică pe Domnul. Este un cuvânt care prevalează asupra universului și al planetei și acesta este cuvântul lui Dumnezeu, pe care l-am auzit în diferite limbi și care vorbește tuturor, în timp ce îi observăm pe magi pe care îi cunoaștem bine, care merg și vin de departe, căutându-l pe rege. Ei au fost reprezentați la vârste diferite, ceea ce indică faptul că această căutare a lui Dumnezeu, a sufletului și a sinelui face parte din fiecare".

A reamintit semnificația stelei celor trei regi: "Privind în sus, au putut să privească în interiorul lor, simțind dorința de a cunoaște atrași de un bine care i-a căutat și i-a stimulat".

Episcopul a mai adăugat printre altele: "Este frumos să ne gândim că steaua îi cheamă pe toți credincioșii la o întâlnire cu Dumnezeu, care s-a făcut trup cu Isus Cristos și că această întâlnire este una de seninătate, bucurie și pace. Dar să-l chemi pe Dumnezeu să omoare și să facă război, este o blasfemie. Este un scandal să vezi populații creștine că luptă între ele și este o tragedie să observi moartea în război. Să ne rugăm pentru curajul unei păci drepte pe care o dorește Dumnezeu, pentru o rugăciune neîncetată pentru pacea în Ucraina și pentru o pace dreaptă în toate țările lumii".

"Lumea este scena multor războaie, dar ceea ce se întâmplă în Ucraina presupune riscul unei catastrofe globale - a subliniat episcopul - Sângele ucrainenilor și al altor popoare chinuite de războaie, care cer pace, dreptate și libertate. Steaua indică tuturor că singura mântuire este să-l întâlnești pe Domnul. Pentru că numai în el există adevăr", a mai subliniat Excelența Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, episcopul a înmânat tuturor reprezentanților câte o broșură cu o scrisoare scrisă de el pentru fiecare comunitate în parte, prin care ne îndemnă să nu stăm pe loc, ci să fim într-o continuă mișcare, să procedăm așa cum a făcut Sfântul Iosif când a ascultat de glasul Domnului și a plecat noaptea spre o cetate străină, numită Betleem, ca să-și salveze familia, s-o protejeze și să îndeplinească planul lui Dumnezeu.

În scrisoare, episcopul ne îndeamnă: "Să ne mișcăm și noi, ca magii, să aducem Pruncului darurile noastre. Voi care ați venit de departe pentru a ajunge la Parma, aveți daruri deosebite - precum magii - pentru a ne face Biserica nouă și pentru a ne ajuta orașul. Numai dacă ne punem darurile împreună vom descoperi cu surprindere că avem lucruri prețioase de dăruit altora, lucruri pe care alții le-au uitat sau pierdut, și alții au lucruri prețioase de oferit: doar așa vom putea crește împreună".

După Sfânta Liturghie a avut loc o agapă frățească, la care a participat și PS Enrico Solmi.

Ana-Claudia Andrici


 

lecturi: 642.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat