Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna păcii în Acțiunea Catolică

În perioada 15-22 ianuarie 2023, Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași propune Săptămâna păcii, ca o reflecție asupra temei păcii pornind de la Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru celebrarea celei de-a 56-a Zile Mondiale a Păcii din 1 ianuarie 2023.

Prin tema propusă: Nimeni nu se poate salva singur. A reporni de la COVID-19 pentru a trasa împreună cărări de pace și motoul "Cât despre timpul și momentul acela, fraților, nu aveți nevoie ca să vi se scrie, căci voi înșivă știți precis că ziua Domnului vine ca un hoț în timpul nopții" preluat din prima Scrisoare a Sfântului apostol Paul către Tesaloniceni, cap. 5, versetele 1-2, Papa Francisc ne invită la ridicarea privirii spre mai departe de noi, pentru a reflecta împreună și a trasa noi drumuri de pace, atenți asupra realității și semnelor istoriei.

Iată câteva subpuncte de reflecție preluate din mesajul papei:

"Este o invitație de a rămâne treji, de a nu ne închide în frică, în durere sau în resemnare, de a nu ceda în fața distragerii, de a nu ne descuraja, ci de a fi ca santinele capabile să vegheze și să perceapă primele lumini ale zorilor, mai ales în orele mai întunecate."

"Este momentul de a lua un timp pentru a ne întreba, a învăța, a crește și a ne lăsa transformați, ca indivizi și comunitate; un timp privilegiat pentru a ne pregăti pentru «ziua Domnului». Am avut deja ocazia de a repeta de mai multe ori că, din momentele de criză, nu ieșim niciodată egali: ieșim din ele ori mai buni, ori mai răi. Astăzi, suntem chemați să ne întrebăm: Ce anume am învățat de la această situație de pandemie? Ce drumuri noi va trebui să întreprindem pentru a abandona lanțurile vechilor noastre obișnuințe, pentru a fi pregătiți mai bine, pentru a îndrăzni noutatea? Ce semne de viață și de speranță putem percepe pentru a merge înainte și a încerca să facem mai bună lumea noastră?"

"Putem spune că lecția cea mai mare pe care ne-o lasă ca moștenire COVID-19 este conștiința că toți avem nevoie unii de alții, că tezaurul nostru cel mai mare, deși și cel mai fragil, este fraternitatea umană, întemeiată pe filiația divină comună, și că nimeni nu se poate salva singur. Așadar, este urgent să căutăm și să promovăm împreună valorile universale care trasează drumul acestei fraternități umane."

"Din această experiență a derivat mai puternic conștiința care-i invită pe toți, popoare și națiuni, să repună în centru cuvântul "împreună". De fapt, împreună, în fraternitate și în solidaritate, construim pacea, garantăm dreptatea, depășim evenimentele mai dureroase. (...) Numai pacea care se naște din iubirea fraternă și dezinteresată ne poate ajuta să depășim crizele personale, sociale și mondiale."

"În același timp, în momentul în care am îndrăznit să sperăm că noaptea cea mai rea a pandemiei de COVID-19 a fost depășită, o nouă nenorocire teribilă s-a abătut asupra omenirii. Am asistat la apariția unui alt flagel: un alt război, în parte comparabil cu COVID-19, dar condus totuși de alegeri umane vinovate. Războiul din Ucraina seceră victime nevinovate și răspândește incertitudine, nu numai pentru cel care este lovit direct de el, ci în mod răspândit și nediscriminat pentru toți, și pentru cei care, la mii de kilometri distanță, suferă efectele sale colaterale - este suficient să ne gândim la problemele grâului și la prețurile carburantului."

"De fapt, acest război, împreună cu toate celelalte conflicte răspândite pe glob, reprezintă o înfrângere pentru întreaga omenire și nu numai pentru părțile implicate direct. În timp ce pentru COVID-19 s-a găsit un vaccin, pentru război încă nu s-au găsit soluții adecvate. Cu siguranță, virusul războiului este mai greu de învins decât cei care lovesc organismul uman, pentru că el nu provine din exteriorul, ci din interiorul inimii umane, coruptă de păcat (cf. Mc 7,17-23)."

"Așadar, ce anume ni se cere să facem? Înainte de toate, să ne lăsăm schimbată inima de urgența pe care am trăit-o, adică să permitem ca, prin acest moment istoric, Dumnezeu să transforme criteriile noastre obișnuite de interpretare a lumii și a realității. Nu ne mai putem gândi numai să păzim spațiul intereselor noastre personale sau naționale, ci trebuie să ne gândim în lumina binelui comun, cu un simț comunitar, adică un "noi" deschis la fraternitatea universală. Nu putem urmări numai protejarea de noi înșine, ci este ora de a ne angaja toți pentru vindecarea societății noastre și a planetei noastre, creând bazele pentru o lume mai dreaptă și pașnică, angajată serios în căutarea unui bine care să fie cu adevărat comun."

Propuneri de activități

  • Discuții pe marginea Mesajului Sfântului Părinte Papa Francisc pentru celebrarea celei de-a 56-a Zile Mondiale a Păcii. Pot fi de ajutor următoarele întrebări:

    • Ce înseamnă pacea pentru mine?

    • Care sunt problemele care afectează pacea în aceste timpuri?

    • Care sunt semnele acestor timpuri?

    • Cum afectează războiul țara noastră și lumea întreagă?

    • Ce putem face concret pentru a "vindeca" societatea și planeta noastră?

  • Într-una din zilele săptămânii purtați culoarea alb ca mesaj al păcii.

  • Oferă-i posibilitatea lui Dumnezeu de a reclădi pacea în inima ta prin sacramentul Reconcilierii.

  • Reia legătura cu o persoană față de care ai neglijat relația, propunându-i o întâlnire.

  • În această săptămână se pot organiza momente de rugăciune pentru pace în lume și pot fi proclamate intenții pentru pace la Rugăciunea credincioșilor de la liturghie.

  • Oferiți fiecare minimum 3 mesaje de pace celor din comunitatea voastră (la școală, la serviciu, la biserică).

  • Publicați pe rețelele de socializare mesaje de pace însoțite de #SăptămânaPăciiAC

Ne dorim ca în urma acestor propuneri să rămână un gest concret, de aceea lansăm o provocare pentru fiecare parohie de a transmite un mesaj de pace (scris sau video cu texte din mesajul Sfântului Părinte) pentru a fi promovat pe pagina de facebook a Acțiunii Catolice.

Un An Nou cu pace în suflet, în comunitate și în lume!

Cu prietenie,
Consiliul Diecezan al Acțiunii Catolice

* * *

"Nimeni nu se poate salva singur. A reporni de la COVID-19 pentru a trasa împreună cărări de pace". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru celebrarea celei de-a 56-a Zile Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2023)


 

lecturi: 617.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat