Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea, credincioșii în rugăciune la mormântul din Grotele vaticane

de Salvatore Cernuzio

Un lung șir de credincioși a așteptat în această dimineață în Bazilica vaticană redeschiderea la ora 9.00 a Grotelor vaticane pentru a vizita mormântul lui Benedict al XVI-lea. Bărbați și femei, familii cu copii, surori și preoți, dintre care mulți dăduseră deja omagiu de la 2 la 4 ianuarie la trupul papei Ratzinger expus în bazilică, s-au așezat la rând lângă Altarul Mărturisirii pentru a putea coborî în marea criptă unde se odihnesc rămășițele pământești ale papilor.

În rugăciune

Trei tinere din Puglia au fost primele care au ajuns și, aproape alergând, au mers la genuflexor pentru a se ruga în fața lespezii de marmură cu înscrisul negru "Benedictus PP. XVI", flancată de două vase cu flori: "Era un papă important, am simțit nevoia să fim aici astăzi", spun grupului restrâns de jurnaliști prezenți în Grotele vaticane. "No photo, just pray!", recomandau între timp supraveghetorii din "Sfântul Petru", treptat ce se îngroșa fluxul de vizitatori. De fapt toți, ca și în fața trupului mort, au rămas în tăcere, și-au făcut semnul crucii sau și-au înclinat capul, rugându-se pentru cel care timp de opt ani a fost pontif și timp de aproape zece ani a fost papă emerit. Între ei era un om din Varșovia care îl definește pe Benedict "unul din cei mai importanți papi din istorie". În urma lui un grup de femei care provin din provincia Veneția, care au voit să exprime "apropierea" lor: "Benedict ne dă speranță".

În același loc al lui Wojtyła

Joseph Ratzinger, cum am fost dorința sa, a fost înmormântat unde se afla mai înainte mormântul lui Ioan Paul al II-lea. Rămășițele pământești ale lui Wojtyła au fost mutate în 2011, imediat după beatificare, în capela "Sfântul Sebastian", alături de Pietà a lui Michelangelo. Înmormântarea lui Benedict a avut loc la sfârșitul funeraliilor celebrate de Papa Francisc în Piața "Sfântul Petru". Sicriul din chiparos, în care au fost păstrate Actul oficial, monedele, medaliile pontificatului și pallium, a fost pus într-un interiorul unei cutii de zinc, păstrat la rândul său într-un alt sicriu care a fost apoi îngropat.

(După Vatican News, 8 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 408.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat