Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc în Sărbătoarea Botezului Domnului 2023

Duminică, 8 ianuarie 2023, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină Sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 13 copii. După citirea Evangheliei, papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Dragi părinți, mulțumesc că i-ați adus aici pe copiii voștri, că i-ați introdus în Biserică. Și aceasta este o zi bună, pentru că nu uităm când am fost botezați. Este ca un aniversare a zilei de naștere, deoarece Botezul ne face să ne renaștem la viața creștină. Pentru aceasta vă sfătuiesc să-i învățați pe copiii voștri data Botezului, ca o nouă aniversare a zilei de naștere: în toți anii să-și amintească și să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru acest har de a fi devenit creștini. Aceasta este tema pe care vă sfătuiesc s-o faceți.

Apoi, să reflectăm un pic asupra faptului că acești copii pe care voi îi aduceți acum încep un drum, dar vă revine vouă și nașilor să-i ajutați să mergeți înainte pe acest drum. Ne este învățat să ne rugăm, când eram copii: să învețe să se roage, când sunt copii, cel puțin să facă așa cum mâinile, cu gesturile... Să învețe rugăciunea, când sunt copii, pentru că rugăciunea va fi ceea ce le va da forță în timpul întregii vieți: în momentele bune, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu, și în momentele urâte, pentru a găsi forța. Este primul lucru pe care voi trebuie să-i învățați: să se roage.

Și să se roage și Sfintei Fecioare Maria, care este Mama, este Mama noastră. Se spune că atunci când cineva este supărat pe Domnul, sau s-a îndepărtat, Sfânta Fecioară Maria este mereu aproape pentru a-i croi drumul pentru a se putea întoarce. Este o vorbă. Domnul este mereu aproape de noi, dar Sfânta Fecioară Maria este mama, și mama este mereu mai aproape decât tata. Mereu. De ce? Pentru că este așa. Mamele sunt așa, și acest lucru este mare. Să învețe să fie creștini.

Acum toți sunt liniștiți, și este bine. Dar poate că vreunul "va da nota la", va începe. Și de vreme ce copiii sunt simfonici, toți vor merge după această notă. Lăsați-i să strige, lăsați-i să plângă. Poate că vreunul plânge de foame: alăptați-i. Cu toată libertatea. Important este ca astăzi această sărbătoare să fie sărbătoarea, sărbătoarea începutului unui drum creștin frumos, în care voi îi veți ajuta pe copiii voștri să meargă înainte. Poate că vreunul este prea acoperit și îi este cald: să fie comozi, să se simtă toți comozi.

Noi sărbătorim cu ei acest început de drum. Și vouă vă revine să-i ajutați să meargă înainte. Pentru că eu termin aici, dar voi toată viața!

Mulțumesc pentru această decizie de a-i aduce la Botez. Și acum să continuăm celebrarea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat