Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Act public pentru moartea pioasă
a Sanctității Sale Benedict al XVI‑lea, papă emerit
(5 ianuarie 2023)

MOARTEA, DEPUNEREA ȘI ÎNGROPAREA
LUI BENEDICT AL XVI-LEA, PAPĂ EMERIT,
DE SFÂNTĂ AMINTIRE

În lumina lui Cristos înviat din morți, la 31 decembrie din anul Domnului 2022, la ora 9.34 dimineața, în timp ce se termina anul și eram gata să cântăm Te Deum pentru multiplele binefaceri acordate de Domnul, iubitul păstor emerit al Bisericii, Benedict al XVI-lea, a trecut din această lume la Tatăl. Toată Biserica, împreună cu Sfântul Părinte Francisc, în rugăciune a însoțit trecerea sa din această lume.

Benedict al XVI-lea a fost al 265-lea papă. Amintirea sa rămâne în inima Bisericii și a întregii omeniri.

Joseph Aloisius Ratzinger, ales papă la 19 aprilie 2005, s-a născut la Marktl am Inn, în teritoriul diecezei de Passau (Germania), la 16 aprilie 1927. Tatăl său era un comisar de jandarmerie și provenea dintr-o familie de agricultori din sudul Bavariei, ale căror condiții economice erau destul de modeste. Mama era fiică de meșteșugari din Rimsting, pe lacul Chiem, și înainte de a se căsători a fost bucătăreasă în diferite hoteluri.

Și-a petrecut copilăria și adolescența la Traunstein, un mic oraș aproape de granița cu Austria, la circa treizeci de kilometri de Salzburg, unde a primit formarea sa creștină, umană și culturală.

Timpul tinereții sale nu a fost ușor. Credința și educația familiei sale l-au pregătit pentru experiența dură a problemelor legate de regimul nazist, cunoscând climatul de ostilitate puternică față de Biserica Catolică din Germania. În această situație complexă, el a descoperit frumusețea și adevărul credinței în Cristos.

Din 1946 până în 1951 a studiat în Școala superioară de filozofie și teologie din Freising și la Universitatea din München. La 29 iunie 1951, a fost hirotonit preot, începând anul următor activitatea sa didactică în aceeași Școală din Freising. După aceea, a fost profesor la Bonn, la Münster, la Tübingen și la Regensburg.

În 1962, a devenit expert oficial al Conciliului al II-lea din Vatican, ca asistent al cardinalului Joseph Frings. La 25 martie 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München und Freising și a primit hirotonirea episcopală la 28 mai din același an. Ca moto episcopal a ales "Cooperatores Veritatis".

Papa Montini l-a creat cardinal al titlului "Santa Maria Consolatrice al Tiburtino", în consistoriul din 27 iunie 1977.

La 25 noiembrie 1981, Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței; la 15 februarie anul următor, a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei de München und Freising.

La 6 noiembrie 1998, a fost numit vice-decan al Colegiului Cardinalilor și, la 30 noiembrie 2002, a devenit decan, luând în posesie titlul Bisericii suburbane din Ostia.

Vineri, 8 aprilie 2005, a prezidat Sfânta Liturghie de înmormântare a lui Ioan Paul al II-lea în Piața "Sfântul Petru".

De către cardinalii reuniți în conclav a fost ales papă la 19 aprilie 2005 și a luat numele de Benedict al XVI-lea. Din loja binecuvântărilor s-a prezentat ca "umil lucrător în via Domnului". Duminică, 24 aprilie 2005, a început solemn slujirea sa petrină.

Benedict al XVI-lea a pus în centrul pontificatului său tema lui Dumnezeu și a credinței, în căutarea continuă a feței Domnului Isus Cristos și ajutând pe toți să-l cunoască, îndeosebi prin publicarea operei Isus din Nazaret, în trei volume. Înzestrat cu vaste și profunde cunoștințe biblice și teologice, a avut capacitatea extraordinară de a elabora sinteze iluminante despre principalele teme doctrinale și spirituale, precum și despre problemele cruciale ale vieții Bisericii și ale culturii contemporane.

A promovat cu succes dialogul cu anglicanii, cu evreii și cu reprezentanții celorlalte religii; a reluat și contactele cu preoții din Comunitatea "Sfântul Pius al X-lea".

În dimineața zilei de 11 februarie 2013, în timpul unui consistoriu convocat pentru decizii obișnuite cu privire la trei canonizări, după votul cardinalilor, papa a citit următoarea declarație în latină: "Bene conscius sum hoc munus secundum suam essentiam spiritualem non solum agendo et loquendo exerceri debere, sed non minus patiendo et orando. Attamen in mundo nostri temporis rapidis mutationibus subiecto et quaestionibus magni ponderis pro vita fidei perturbato ad navem Sancti Petri gubernandam et ad annuntiandum Evangelium etiam vigor quidam corporis et animae necessarius est, qui ultimis mensibus in me modo tali minuitur, ut incapacitatem meam ad ministerium mihi commissum bene administrandum agnoscere debeam. Quapropter bene conscius ponderis huius actus plena libertate declaro me ministerio Episcopi Romae, Successoris Sancti Petri, mihi per manus Cardinalium die 19 aprilis MMV commisso renuntiare ita ut a die 28 februarii MMXIII, hora 20, sedes Romae, sedes Sancti Petri vacet et Conclave ad eligendum novum Summum Pontificem ab his quibus competit convocandum esse" ["Sunt foarte conștient că acest ministeriu, prin esența sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele și cuvintele, ci nu mai puțin suferind și făcând rugăciune. Totuși, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări și agitată de probleme de mare relevanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca Sfântului Petru și a vesti evanghelia, este necesară și vigoarea fie a trupului, fie a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredințată mie. Pentru aceasta, foarte conștient de gravitatea acestui act, cu deplină libertate, declar că renunț la slujirea mea de Episcop de Roma, Succesor al Sfântului Petru, încredințată mie prin mâna Cardinalilor la data de 19 aprilie 2005, în așa fel încât, de la 28 februarie 2013, la orele 20.00, scaunul Romei, scaunul Sfântului Petru, va fi vacant și va trebui să fie convocat, de cei cărora le revine acest lucru, Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif" n.t.].

La ultima audiență generală a pontificatului, la 27 februarie 2013, mulțumind tuturor și fiecăruia pentru respectul și înțelegerea cu care a fost primită decizia sa, a asigurat: "Eu voi continua să însoțesc drumul Bisericii cu rugăciunea și reflecția, cu acea dedicare Domnului și Miresei sale pe care am încercat s-o trăiesc până acum în fiecare zi și pe care aș vrea s-o trăiesc mereu".

După o scurtă rămânere în reședința de la Castel Gandolfo, a trăit ultimii ani ai vieții sale în Vatican, în mănăstirea Mater Ecclesiae, dedicându-se rugăciunii și meditației.

Magisteriul doctrinal al lui Benedict al XVI-lea se rezumă în cele trei enciclice Deus caritas est (25 decembrie 2005), Spe salvi (30 noiembrie 2007) și Caritas in veritate (29 iunie 2009). A încredințat Bisericii patru exortații apostolice, numeroase constituții apostolice, scrisori apostolice, în afară de catehezele propuse la audiențele generale și de alocuțiuni, inclusiv cele rostite în timpul celor douăzeci și patru de călătorii apostolice făcute în lume.

În fața relativismului și a ateismului practic tot mai răspândite, în 2010, cu motu proprio Ubicumque et semper, a instituit Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, la care, în ianuarie 2013, a transferat competențele în materie de cateheză.

A luptat cu fermitate împotriva delictelor comise de reprezentanți ai clerului împotriva minorilor sau a persoanelor vulnerabile, chemând încontinuu Biserica la convertire, la rugăciune, la pocăință și la purificare.

Ca teolog cu autoritate recunoscută, a lăsat un bogat patrimoniu de studiu și cercetări despre adevărurile fundamentale ale credinței.

CORPUS
BENEDICTI XVI P.M.
VIXIT A. XCV M. VIII D. XV
ECCLESIAE UNIVERSAE PRAEFUIT A. VII M. X D. IX
A D. XIX M. APR. A. MMV AD D. XXVIII M. FEB. A. MMXIII
DECESSIT DIE XXXI M. DECEMBRIS ANNO DOMINI MMXXII

Semper in Christo vivas, Pater Sancte!

Celebrationum tumulationisque testes fuerunt

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 821.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat