Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Figuri ale Crăciunului

Caută un rege-Dumnezeu, găsesc un prunc și îl adoră

de Simone Caleffi

Epifania Domnului. Adică manifestarea lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, popoarelor păgâne, reprezentate de magi, veniți la Betleem pentru a-l adora pe regele iudeilor. Ei - așa cum a spus don Tonino Bello în omilia rostită la 6 ianuarie 1991 în timpul concelebrării euharistice în cursul vizitei pastorale în Parohia "Sfântul Bernardin" în Molfetta - "sunt oameni de știință, studioși, persoane care au aprofundat scripturile orientale și ebraice și au descifrat că nașterea lui Mesia trebuia să coincidă cu apariția unei stele misterioase pe firmament".

Câțiva înțelepți, care caută un rege-Dumnezeu, găsesc un prunc și îl adoră. Crăciunul nu este sărbătoare numai pentru intimi. Este necesar "de lărgit ieslea", afirmă omiletul Alessandro Pronzato. Trebuie făcut loc unor oaspeți noi, neprevăzuți, și celor care, neașteptați, vor veni de cine știe unde. Este un episod straniu ceea ce ne relatează Evanghelia după Sfântul Matei. Câțiva înțelepți din Orient ajung să cunoască de la o stea nașterea regelui iudeilor și vin să-l adore aducând în dar aur, tămâie și smirnă, bogățiile și parfumurile tradiționale din Arabia, daruri foarte bogate pe care regii și le schimbau între ei. "Văzând steaua, au pornit în căutarea lui Mesia. Conduși de ce anume? Nu de o credință religioasă, ci de o mare curiozitate științifică. Este atenția tuturor oamenilor, a tuturor popoarelor, a tuturor sufletelor umane care știu că sunt profund nefericite", a afirmat monseniorul Bello. Însă nu găsesc un palat pentru a-i primi, ci o casă foarte săracă și un prunc care scâncește, între părinți săraci. Căutau un rege, un palat. Dumnezeu i-a făcut să-i găsească, dar îi manifesta în manieră foarte diferită față de ce se așteptau ei. Era aceeași manieră foarte săracă prin care nașterea pruncului Isus s-a manifestat păstorilor din Betleem.

Acel Prunc era rege, era Fiul lui Dumnezeu, făcut sărac ca noi pentru a ne face bogați ca el: fii ai lui Dumnezeu, destinați să trăim pentru totdeauna. Acea umilă femeie din casă l-a născut pe Mântuitorul lumii. Manifestarea lui Dumnezeu nu are loc în bogăție și în opulență, ci în umilință și în sărăcie. Păstorii din Betleem o văzuseră și o acceptaseră cu bucurie, pentru că, în sfârșit, Dumnezeu venea ca să trăiască împreună cu ei, ca ei, să dea bucurie și mântuire sărăciei lor. Locuința lui Isus și a Mariei devine prima casă de rugăciune și de adorație pentru toate popoarele, inclusiv străinii care aderă la Domnul pentru a-l sluji și pentru a iubi numele său și a fi slujitorii săi (cf. Is 56,6-7).

Epifania, așa cum indică numele însuși, este sărbătoarea manifestării lui Dumnezeu făcut om în lume. Pentru a-l "vedea" pe Isus, este necesar să ne asumăm atitudinea magilor. "Regii magi! Acești străini care vin din Tarșiș, din Arabia, din Orient, din Irak, din Iran, din Samaar! Regii din Arabia care se îndreaptă spre Domnul și cultivă pacea și dreptatea", afirmă don Tonino: "Ei îl caută pe Domnul: «Unde este regele iudeilor?». Văd semnele prezenței sale: «Am văzut steaua lui». Merg: «Am venit pentru a-l adora»". Atunci cotidianul nostru, cenușiu și repetitiv, va fi iluminat și vom deveni cei care aduc o veste de speranță: "Și noi, în pofida a tot ceea ce experimentăm bun în viața noastră (sănătate, mângâieri, întărirea prietenilor), să pornim la drum ca magii", știind că lucrurile bune dar numai umane nu ne vor sătura: avem nevoie de ceva mai mult, de o stea, de o lumină și Epifania este sărbătoarea luminii. Este invitația de a ne ridica, de a ieși din întuneric, de a primi lumina, de a ne îmbrăca în ea. Vom fi contagiați de lumină. "Să acceptăm să intrăm și noi ca magii în grota din Betleem în comuniune cu Cristos pentru a avea încredere în om, a-l sluji și a ne dărui pentru el." În trecerea modestă a zilelor noastre "va palpita și se va dilata inima noastră", pentru că vom fi încurajați de prezența sa. Vom vedea înflorind dreptatea și vom deveni și noi eliberatori ai săracului care strigă, vom ști să primim nevoile fraților. Și va fi bucurie adevărată.

"Credința noastră - continuă Bello în omilia citată - trebuie să aibă sensibilitatea nomadismului. Trebuie să fim nomazi, oamenii lui mergi-mergi, persoane care pornesc în călătorie." Epifania se celebrează ieșind din casă, străduindu-ne să vedem larg, să vedem dincolo, frecventându-l pe cel diferit, pentru că "credința nu este ceva stabilizat pentru totdeauna. Uneori noi ne tutelăm cu stabilizatorii și suntem mereu uniformi. Există un standard în viața noastră: niciun pic în plus, niciun pic în minus. Acela este calibrul. Nu există tresăriri, nu există uimiri, nu există tresăltări". Cât de melancolică ar fi o astfel de viață și cât de melancolică ar fi fost viața magilor, care, însă, au făcut o alegere diferită: ne-au avertizat că trebuie să scrutăm în mod constant orizontul îndepărtat, să privim atent străzile, să fim gata pentru întâlniri negândite. A rămâne așezați pe canapea, așa cum amintește adesea Papa Francisc, înseamnă în schimb "a nu trăi, a nu mai experimenta bucuria drumului, neliniștea căutării, suferința, dificultatea, preocuparea, frica și apoi tresăltarea de bucurie când experimentezi că drumul pe care-l parcurgi este cel corect", subliniază monseniorul Bello. Drumul unei vieți poate înainta pas cu pas, dar încheierea trebuie să fie absolut radicală: "Este ora să pornim la drum și noi. Să lăsăm academiile studiilor noastre, ale cercetărilor noastre intelectuale. Credința noastră este prea obișnuită cu măsuța, cu banca. Credința noastră nu are mult praf pe încălțăminte, nu știe de praf, nu are parfumuri de drum, nu are gusturi de piață, nu are mirosuri de locuințe. Are numai parfumul tămâii din bisericile noastre. Pericole ale străzii nu înfruntăm prea multe; singurele pericole ale străzii pe care le înfruntăm sunt cele ale procesiunilor".

Să pornim în călătorie, urmând steaua, chiar și în cea mai cruntă iarnă, așa cum au făcut magii din celebra poezie a lui Eliot: "A fost un advent rece pentru noi, / chiar cel mai rău timp al anului / pentru o călătorie, pentru o călătorie lungă ca asta: / căile noroioase și anotimpul rigid, în inima iernii". Și dacă vom face așa, Domnul ne va da "atâta lumină pentru ca și noi să putem găsi pistele corecte, ghizii corecți care ne duc la casa lui. Cuvântul său, nu altă stea, să lumineze drumul nostru".

(După L'Osservatore Romano, 4 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 181.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat