Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea către episcopi: "Nu încetați niciodată să proclamați adevărul"

"Nu încetați niciodată să proclamați adevărul și să insistați asupra lui, cu orice ocazie oportună și inoportună, pentru că adevărul vă va face liberi". Aceasta este una dintre sarcinile principale ale unui episcop, potrivit Papei emerit Benedict al XVI‑lea.

"Nu încetați niciodată să proclamați adevărul și să insistați asupra lui, cu orice ocazie oportună și inoportună, pentru că adevărul vă va face liberi". Aceasta este una dintre sarcinile principale ale unui episcop, potrivit Papei emerit Benedict al XVI-lea. Legătura dintre adevăr și episcop a fost esențială în ministerul său episcopal: la München și la Roma, mai întâi ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și apoi ca pontif roman. Într-adevăr, motoul episcopal al lui Benedict al XVI-lea spune "Cooperatores Veritatis".

"Episcopii", a mai amintit Benedict al XVI-lea, "au responsabilitatea principală de a construi Biserica ca familie a lui Dumnezeu și ca loc de ajutor reciproc și de disponibilitate, de a proteja comuniunea eclezială și de a o promova și apăra, veghind în mod constant asupra turmei care le-a fost încredințată. Episcopii trebuie să dea dovadă - a adăugat - de discernământ, curaj apostolic și bunătate răbdătoare în încercarea de a convinge și de a implica, astfel încât indicațiile voastre să fie acceptate în spirit bun și executate cu convingere și disponibilitate".

Misiunea episcopului nu este o sarcină ușoară, iar Benedict al XVI-lea nu a ascuns niciodată acest lucru, subliniind că printre sarcinile celor care exercită ministerul episcopal se numără și aceea de "a hrăni turma Domnului: un minister al iubirii vigilente, care cere o dăruire totală până la epuizare și, dacă este necesar, sacrificarea propriei vieți".

Papa Benedict al XVI-lea a explicat în repetate rânduri că episcopii sunt succesorii apostolilor. "Succesiunea apostolică a ministerului episcopal este calea care garantează transmiterea fidelă a mărturiei apostolice. Ceea ce apostolii reprezintă în relația dintre Domnul Isus și Biserica primară, succesiunea ministerială reprezintă în mod similar în relația dintre Biserica primară și Biserica de astăzi. Nu este o simplă concatenare materială, ci mai degrabă este instrumentul istoric pe care Duhul Sfânt îl folosește pentru a-l face prezent pe Domnul Isus, capul poporului său, prin cei hirotoniți pentru slujire prin impunerea mâinilor și rugăciunea episcopilor". "Apostolii și succesorii lor", a concluzionat Papa Benedict al XVI-lea într-una din catehezele sale de miercuri, "sunt deci custozi și martori cu autoritate ai depozitului de adevăr predat Bisericii, așa cum sunt și slujitori ai carității: două aspecte care merg împreună. Ei trebuie să se gândească mereu la inseparabilitatea acestui dublu serviciu, care în realitate este unul singur: adevărul și caritatea, revelate și dăruite de Domnul Isus".

(După ACI Stampa, 3 ianuarie 2023)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 332.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat