Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omagiul adus lui Benedict al XVI-lea de reprezentanții creștini și ai celorlalte religii

De la Dumnezeu forța și umilința

de Giovanni Zavatta

Studiosul "pasionat", profesorul universitar "fin", teologul "mare, eminent", cardinalul și apoi pontiful protagonist al dialogului ecumenic și interreligios, cu Cristos "la rădăcina gândirii sale și la baza rugăciunii sale", forța spirituală, dar și fragilitatea umană, umilința în recunoașterea ei, curajul și coerența în înfruntarea ei: de la reprezentanții diferitelor confesiuni și organizații creștine la comunitățile ebraică, musulmană, budistă, toți subliniază statura intelectuală și morală a lui Benedict al XVI-lea, extraordinara mărturie de credință care a caracterizat toată viața sa.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu amintește cu "respect, iubire și recunoștință" pe Papa Ratzinger, călătoria sa apostolică în Turcia și semnarea declarației comune la Fanar, la 30 noiembrie 2006, expresie a "bucuriei noastre de a ne simți frați și de a reînnoi angajarea noastră în vederea comuniunii depline". Ca profesor universitar a avut și studenți ortodocși ca viitorul arhiepiscop de Australia, Stylianos, și pe primul mitropolit de Elveția, Damaskinos: a fost și grație lor că Ratzinger "a aprofundat cunoașterea ortodoxiei". Delegația Patriarhiei de Constantinopol la funeralii va fi compusă din mitropolitul de Calcedon, Emmanuel, și din mitropolitul de Italia, Polykarpos, în timp ce Bartolomeu, sâmbătă, 7 ianuarie, va participa la Istanbul la o funcțiune liturgică ca amintire, împreună cu vicarul apostolic, monseniorul Massimiliano Palinuro. Și patriarhul de Moscova, Chiril, într-un mesaj adresat Papei Francisc, exprimă condoleanțele sale și scoate în evidență cum "autoritatea absolută a lui Benedict al XVI-lea ca eminent teolog i-a permis să dea o contribuție semnificativă dezvoltării cooperării inter-creștine, mărturisirii lui Cristos în fața unei lumi secularizate și apărării valorilor morale tradiționale. [...] Am avut oportunitatea de a mărturisi iubirea sa profundă față de creștinismul oriental și, îndeosebi, respectul sincer față de tradiția ortodoxiei ruse". În timpul pontificatului său, subliniază Chiril, "raporturile dintre Biserica ortodoxă rusă și Biserica catolică romană s-au dezvoltat în mod însemnat în spiritul de colaborare fraternă și în dorința de interacțiune pe calea depășirii moștenirii uneori dureroase a trecutului".

În numele Consiliului Ecumenic al Bisericilor au vorbit fostul secretar general ad interim, reverendul Ioan Sauca, și moderatorul comitetului central, episcopul Heinrich Bedford-Strohm: "A fost primul pontif care a făcut parte", înainte de a fi ales, "dintr-un organism al Consiliului Ecumenic al Bisericilor ca membru catolic al Comisiei Credință și Constituție", afirmă Seuca, amintind Documentul de la Ravenna din 2007, curajul demonstrat în scrierile sale și în declarațiile sale, afirmația de "ireversibilitate" a implicării Bisericii Catolice în ecumenism, "în special în a răspunde la provocările angajante ale Bisericii în lume". Bedford-Strohm, la rândul său, citează cuvintele rostite de Benedict al XVI-lea în ziua împlinirii vârstei de 85 de ani, la 16 aprilie 2012, în Capela Paolina din Vatican, în fața unei delegații bavareze: "Mă aflu în fața ultimei etape din viața mea, și nu știu ce mă așteaptă", a spus el, destăinuind totuși "că lumina lui Dumnezeu există, că el a înviat, că lumina sa este mai puternică decât orice întuneric, că bunătatea lui Dumnezeu este mai puternică decât orice rău din această lume".

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primat al Comuniunii anglicane, amintește "multele schimbări profunde trăite" de Joseph Ratzinger "în timpul existenței sale lungi și al activității sale de slujire", de la regimul nazist la Al Doilea Război Mondial, de la Conciliul al II-lea din Vatican la căderea Zidului din Berlin, la reunificarea patriei sale. "A fost unul din cei mai mari teologi ai epocii sale - afirmă Welby - angajat în credința Bisericii, hotărât în apărarea ei. [...] În 2013 a făcut un pas curajos și umil să-și dea demisia de la pontificat. Făcând această alegere în mod liber a recunoscut fragilitatea umană care ne lovește pe toți". Raporturile dintre Ratzinger și fratele Roger sunt în schimb în centrul mesajului priorului de la Taizé, fratele Alois: "Se cunoșteau de la Conciliul al II-lea din Vatican unde unul era expert și celălalt era observator. Eu însumi îmi amintesc că am fost cu frère Roger la casa lui în timpul unei întâlniri de tineri la München din Bavaria. Ne-a primit cu căldură. Și când frère Roger mergea la Roma se ducea adesea la cardinalul Ratzinger pentru a avea cu el un schimb aprofundat". Benedict al XVI-lea avea o mare stimă față de fratele Roger: "Mărturia sa a unui ecumenism de sfințenie să ne inspire în drumul nostru spre unitate", a subliniat el după moartea sa.

Pentru Uniunea comunităților ebraice italiene Benedict al XVI-lea a fost "o mare figură de lider spiritual, capabil să lase un semn profund cu opera sa, pe care îl amintim și prin întâlnirea cu ebraismul roman și italian al cărei protagonist a fost trecând pragul Templului Major al capitalei în ianuarie 2010". Au fost fundamentale, "pentru a întări angajarea comună în dialog și în lupta împotriva oricărei deformări sau prejudecăți, și vizita la Zidul Plângerii la Ierusalim, în anul jubileului, și apoi etapa la Auschwitz-Birkenau". Un papă care "a arătat curaj și coerență în alegerile sale", care "a făcut istoria și a semănat bazele pentru un viitor mai bun, nu numai pentru Biserică", scrie UCEI.

Din lumea musulmană Uniunea comunităților islamice din Italia amintește studiosul, teologul, "promotorul atent al dialogului interreligios. [...] Îl amintim, în 2006, alături de marele muftiu din Istanbul rugându-se în Moscheea Albastră și în 2009 în fața moscheii Aqsa la Ierusalim". Comunitatea religioasă mondială "pierde un om de mare cultură și umilință", comentează președintele UCOII, Yassine Lafram. Tot în Italia apropiere și rugăciune "pentru toți frații și surorile din Biserica Catolică" au fost exprimate de musulmanii din COREIS (Comunitate religioasă islamică); relevanța sa teologică "a dat ocazia pentru o dezbatere intelectuală între creștini și lumea islamică". Și Uniunea budistă italiană se unește la durerea pentru moartea lui Benedict al XVI-lea, "om de profundă gândire și cercetare teologică, atent la dialogul interreligios. Statura de fin studios însoțea blândețe sa", conclude un comunicat.

(După L'Osservatore Romano, 2 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 493.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat