Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie cu recviem pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea

Sfântul Părinte Papa emerit Benedict al XVI-lea a trecut la Domnul la 31 decembrie 2022 în vârstă de 95 de ani. În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a săvârșit o Sfântă Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a sufletului său luni, 2 ianuarie 2023, în ziua în care Biserica îi comemorează pe sfinții Vasile cel Mare și Grigore din Nazianz. A prezidat celebrarea euharistică PS Iosif Păuleț. Au fost la altar pentru concelebrare PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și preoți din episcopie. A predicat pr. Vasile Petrișor, secretar episcopal. Credincioșii s-au rugat pentru cel care a fost la cârma Bisericii între 2005 și 2013, Papa Benedict al XVI-lea, ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru îndelunga slujire oferită Bisericii lui Cristos și credincioșilor.

Salutându-i pe cei prezenți în Biserică și pe toți cei care urmăreau celebrarea în transmisiune directă la ERCIS FM și pe internet, PS Iosif Păuleț a spus că "lumea catolică este în doliu în aceste zile pentru că Papa Benedict al XVI-lea a fost chemat la Domnul. Lumea întreagă, care l-a cunoscut și l-a iubit, și în special noi, catolicii, ne unim în rugăciune în toate aceste zile. Îi mulțumim că ni l-a dat, în același timp, ne rugăm la Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele făcut în viață... Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să urmăm sfaturile, gândurile bune pe care ni le-a dat, mai ales în scrierile sale ca mare teolog." Acestor gânduri de început le-a urmat invitația la rugăciune.

În predica sa, pr. Vasile Petrișor a scos în evidență în prima parte moștenirea spirituală a celor doi sfinți comemorați în calendar: Vasile cel Mare și Grigore de Nazianz, care au apărat prin scrierile lor credința creștină, mai ales împotriva ereziei lui Arius, care nega dumnezeirea lui Isus Cristos. Sărbătoriți împreună în calendar deoarece împărtășeau o prietenie sinceră și cordială, aceștia au fost și doi oameni ai carității: "aveau o inimă sensibilă încât simțeau nevoia să-i ajute pe toți cei care se afla în nevoie". Așa se face că Vasile cel Mare a întemeiat primul spital în lume, numit Vasiliada. Nu în ultimul rând, a subliniat predicatorul, aceștia au fost doi oameni ai comuniunii, ai prieteniei. Sfântul Vasile cel Mare insista asupra bunei înțelegeri între oameni. Printre altele spunea Vasile cel Mare că însuși Dumnezeu ne-a creat pe noi, oamenii, în așa fel încât să ne dăm seama că în viața nu ne putem descurca niciodată singuri, ci că avem nevoie unii de alții. La 50 de ani, Sfântul Vasile cel Mare trece la Domnul. A fost atunci un prilej pentru Sfântul Grigore de Nazianz să facă elogiul prieteniei lor, din care cea mai frumoasă afirmație pare să fie această: "Eram un singur suflet în două trupuri."

Spre finalul predicii, pr. Vasile s-a referit și la Papa emerit Benedict al XVI-lea pe care l-a comparat cu cei doi sfinți, surprinzând asemănarea pontifului răposat cu cei doi sub aspectul apărării credinței. Însă și dimensiunea carității îi unește pe cei trei, Papa Benedict scriind prima enciclică din timpul pontificatului său cu titlul Deus caritas es. Nu în ultimul rând, Benedict al XVI-lea a fost un om al comuniunii. Unul însă și al umilinței și discreției. Umilința sa l-a împins, a adăugat predicatorul, să slujească Biserica în rugăciune, fără exercițiul ministerului petrin. Privind la aceste exemple de credință, suntem îndemnați să fim oameni ai carității, ai comuniunii.

Liturghia a continuat cu rugăciunea credincioșilor, o intenție fiind formulată pentru răposatul papă emerit, ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru slujirea sacerdotală, episcopală și pontificală pe care a oferit-o Bisericii și să-l facă părtaș de fericirea sfinților din cer.

La finalul Sfintei Liturghii a fost cântat recviemul pentru sufletul Papei Benedict al XVI-lea, prin care a fost implorată milostivirea lui Dumnezeu, care să-l primească în rândul aleșilor săi pentru toată lucrarea apostolică desfășurată în numele Bisericii.

Să privească cu nesfârșită milă și iubire Păstorul suprem Isus Cristos la slujirea apostolică, evanghelizarea asiduă, precum și la umilința vieții Papei Benedict al XVI-lea și să-l facă părtaș de gloria liturgiei cerești în bucuria sfinților și drepților săi. Amin.

Requiescat in pace. Amen.

Pr. Cristian Diac

* * *

Iași (catedrală): Sfântul Rozariu și Sfânta Liturghie cu recviem pentru Papa Benedict al XVI-lea


 

lecturi: 668.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat